BodzioG Opublikowano 21 Marca 2011 #1 Opublikowano 21 Marca 2011 Witam! Chciałbym pokazać swój sposób na temat zaworu 3D i utrzymanie odpowiedniej temperatury powrotu. Mój piec to Defro Duo 15kW, zamontowany zawór 3D i 2 pompy od CWU i CO - schemat w załączniku. Palę w nim już 2 sezon i na razie idzie mi dobrze Cały czas obserwowałem wątki zaworów 3D i problemów z temperaturą powrotu, myśląc, że w zasadzie mnie to nie dotyczy. Do czasu, gdy podczas czyszczenia pieca w przedziale z retortą pod warstwą sadzy znalazłem rudawe zabarwienie. Zacząłem wtedy dogłębnie czytać wszelkie wzmianki dotyczące tego problemu - zwłaszcza kol. Guitara - i doszedłem do wniosku, że na wiosnę czeka mnie przeróbka instalacji, tak aby dodać obieg kotłowy, który pilnowałby temperatury powrotu. Ponieważ z wykształcenia bliżej mi do prądu elektrycznego niż zagadnień hydraulicznych, oraz że lubię proste rozwiązania zapewniające dobre wyniki, przeanalizowałem swój schemat instalacji, schematy z różnych wątków, oraz to co mam już zainstalowane w kotłowni.Obieg kotłowy to kolejna pompa, kolejne rury miedziane, spuszczanie wody itp. Po przeanalizowaniu schematu, stwierdziłem, że w zasadzie od strony teoretycznej, ja już mam taki obieg kotłowy, tylko go nie obsługiwałem od strony automatyki sterownika. Wystarczyło przenieś czujnik temperatury CWU z bojlera na rurę wlotową do pieca. Dobrze ją przymocować i zaizolować. Następnie ustawiłem tryb pracy na praca pomp równolegle (pompa CWU i CO działają razem na swoich parametrach). Ustawiłem zakres CWU na 45°C (histereza 3°), CO mam ustawioną na 65°C i ku mojemu zdziwieniu temperatura powrotu waha się pomiędzy 40° a 52°C. Ponieważ temp. CO mam ustawioną na 65°C to na bojlerze mam wodę o temp. 60°. Pompa CWU włącza się cyklicznie co kilka minut, a powrót mam ciepły. Teraz obserwuje czy wzrośnie zużycie węgla i zastanawiam się jak to będzie pracować w lato. Co myślicie o tym rozwiązaniu? Wg mnie jest tanie bo wykorzystałem istniejącą instalację i jej elementy. Jakie widzicie wady lub zalety tego rozwiązania? Wydaję mi się, że jak ktoś ma podobny układ to może to sprawdzić u siebie. Pozdrawiam Bogdan system CO.pdf Cytuj
gonzo2 Opublikowano 21 Marca 2011 #2 Opublikowano 21 Marca 2011 Podobnie miałem tak zrobione,ale jak masz temp.60st.na bojlerze to może przez nieuwagę dojść do oparzeń , w szczególności jak sie ma małe dzieci,a i dorosłemu może sie przytrafić. Cytuj
adamasz Opublikowano 21 Marca 2011 #3 Opublikowano 21 Marca 2011 No i sprawa zakamieniania zbiornika - zależy od twardości wody, ale jeśli niezbyt twarda, do można zastosować mieszacz termostat na wyjściu CWU np.TM50 Honeywella. Choćby taki: http://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-tm50-honeywell-i1508518671.html Bardziej fachowe rozwiązanie masz tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9206-zastosowanie-mieszacza-a-oszczednosc/page__view__findpost__p__78142 PozdrA. Cytuj
BodzioG Opublikowano 22 Marca 2011 Autor #4 Opublikowano 22 Marca 2011 Czyli jak rozumiem, utrzymywanie wysokiej temp. na bojlerze skutkuje osadzaniem się kamienia? Myślałem, że im cieplejsza tym mniej jakichś mikroorganizmów w wodzie. Co do poparzenia się, to na razie w domu mieszkają 2 osoby dorosłe, a w planach mam zamontowenie mieszacza, tak by z 250l wody o temp. 60°C uzyskać więcej wody o temp. np. 45°C @gonzo2 - jak Ci się ta metoda sprawdziła? Dalej ją stosujesz, czy poszedłeś w zawór 4D? Jeśli już jej nie używasz to dlaczego? Pozdrawiam Bogdan Cytuj
gonzo2 Opublikowano 22 Marca 2011 #5 Opublikowano 22 Marca 2011 Przerobiłem na układ wg Guitara. Małe dzieci ,a i sam nie raz pusciłem od razu za gorąca wodę na ręce. W tej chwili jestem zadowolony.Zmienione mam oprogramowanie w sterowniku na kotle,że np gdy mam ustawiony priorytet bojlera to mam możliwość ustawienia temp.zadanej wiekszej niż aktualnie zadana na kotle.Zaletą szybsze nagrzanie bojlera podczas kąpieli. Np. zadana na kotle 63st, a gdy zalącza sie grzanie bojlera zadana np 73st. pozdr... Cytuj
jumper1 Opublikowano 22 Marca 2011 #6 Opublikowano 22 Marca 2011 Generalnie nieźle wymyśliłeś, ale jeśli chodzi o taniość rozwiązania to jeśli domontujesz zawór 3D z termostatem do CWU to wyjdzie prawdopodobnie tak samo jak zakup 4D, może lepiej kupić 4D a cwu utrzymywać niższą temp tj 45 st Cytuj
BodzioG Opublikowano 22 Marca 2011 Autor #7 Opublikowano 22 Marca 2011 Co do taniości to zawór 3D już jeden mam, nie chce kupować następnego. Wszystkie moje kombinacje wynikają z tego, że nie chce rozmontowywać za bardzo instalacji jaką mam obecnie. Jeżeli chodzi o temp. wody w bojlerze to wystarczy zmienić u mnie temp CO na np. 60°C, a w bojlerze będzie tak z 5°C mniej. Czy macie może dobrą metodę na przytwierdzenie czujnika temperatury do rury miedzianej, tak aby była najlepsza przewodność cieplan? Obecnie na próbę mam przymocowany czujnik przy pomocy opaski zaciskowej, a całość zaizolowana rurą piankową. Jednak dzisiaj zauważyłem, że czujnik pokazuje np 45°, a ja mogę dotknąć rury miedzianej ręką i nie czuję gorąca. Poruszałem czujnikiem i temp. spadła do 38°C. Pozdrawiam Bogdan Cytuj
jumper1 Opublikowano 23 Marca 2011 #8 Opublikowano 23 Marca 2011 też w ten sposób kombinowałem ale mnie przekłamywało o 10 st C, w końcu wstawiłem trójnik i taką "skuwkę" na termometr (czujnik oczywiście też wchodzi). Niestety wiąże się to w ingerencje w rury :( Cytuj
BodzioG Opublikowano 28 Marca 2011 Autor #9 Opublikowano 28 Marca 2011 Witam! Przemyśleń (na razie teoretycznych) ciąg dalszy. Na razie poprzedni układ chodzi już jakiś czas. Wyrysowałem następny schemat, gdzie na wejściu do pieca umieściłem zawór termostatyczny, jaki był w tym wątku proponowany. Umieściłem również pompę obiegu kotłowego, tylko nie wiem czy powinna tam być. Obieg powinna wymuszać pompa CO i/lub pompa CWU. Jeśli się mylę to piszcie. Jeżeli pompa powinna być, to co nią ma sterować, by nie chodziła 24h na dobę? Czy w obieg kotłowy powinienem dać jakiś zawór zwrotny, blokujący przepływ w drugą stronę? I czy ten schemat jest poprawny? Wydaję mi się, że powinno chodzić (nawet bez pompy obiegu kotłowego). Za wszelkie rady i opinie - dziękuję. Pozdrawiam Bogdan system CO.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi