Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Jak w temacie w remontowanym przez moich rodziców domu a dokładnie łazience jest zimno.

Dom po 2 sezonie grzewczym (pierwszy był nieocieplony).

Odradziłem rodzicom ogrzewanie podłogowe ponieważ płytki znajdują się w domu tylko na niewielkiej powierzchni (2 łazienki po ok 4 m2 i 2 m2 na części kuchni). Wydawało mi się, ze koszty instalacji będą zbyt duże a z pieniążkami było cienko. Przyznaje się, że był to zły pomysł. Bo w łazience ogrzewanej przez drabinkę (~0,5m x 1,2m nie pamiętam mocy) jest chłodno zwłaszcza gdy obwiesimy go mokrymi ręcznikami i nie ma cyrkulacji powietrza. Dodatkowo łazienka znajduje się na końcu obiegu CO i woda ma już niższą temp.

Zastanawiam się jak ratować tą łazienkę nie kując płytek.??

Jeśli było by tylko kucie podłogi odcierpiał bym ale wiem że nie można wpinać podłogówki w ogólne CO bez mieszalnika.

Kucie ścian w celu doprowadzenia instalacji do podłogówki nie wchodzi już w grę.

Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem drugiej drabinki (~0,5m x 0,7m), częściowo by to pomogło. Tylko jak połączyć? Czy istnieją trójniki ze śrubą rzymską którymi mógłbym połączyć te grzejniki??

Jeśli macie jakieś inne rozwiązania zapraszam do dyskusji!.

pzdr marcin

Opublikowano (edytowane)

...

Zastanawiam się jak ratować tą łazienkę nie kując płytek.??

Jeśli było by tylko kucie podłogi odcierpiał bym ale wiem że nie można wpinać podłogówki w ogólne CO bez mieszalnika.

Kucie ścian w celu doprowadzenia instalacji do podłogówki nie wchodzi już w grę.

Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem drugiej drabinki (~0,5m x 0,7m), częściowo by to pomogło. Tylko jak połączyć? Czy istnieją trójniki ze śrubą rzymską którymi mógłbym połączyć te grzejniki??

...

Spróbuj podłączyć jeszcze nieduży grzejnik np.3-5 żeberek Al, ale RÓWNOLEGLE do drabinki (szeregowo spowoduje słabszą wydajność bo zajdzie dławienie tą drabinką) i możliwie nisko-15cm nad podłogą-tyle, żeby szczotka weszła. Rurki najlepiej PP lub PEX skręcane/zaciskane ze względu na estetykę i łatwość montażu bez kucia. Podłączenie wykonasz trójnikami 1/2", a w najwyższym punkcie dasz odpowietrznik. Jeśli nie chcesz tego chować pod płytki, to daj na przewody estetyczne listwy do kupienia w sklepach hydrsmile.gif. Powodzenia, i nie zapomnij o spuszczeniu wody przed rozkręcaniem śrubunków drabinki...

PozdrA.

PS Fotka łazienki+drabinki pozwoliłaby Kolegom Ci pomóc bardziej szczegółowosmile.gif

Edytowane przez adamasz
Opublikowano

Miałem ten sam problem.Dołączyłem równolegle grzejnik płytowy C22 900x400 dałem na niego termostat a na drabince bez termostatu w łazience jest od 24-26stopni,łazienka na piętrze 7m2.Grzejnik ten jest przy samej drabince rury miedziane puściłem pod grzejnikami i praktycznie wcale ich nie widać.

POzdrawiam

Opublikowano

Jak by Ci się chciało jednak trochę porujnować posadzkę w łazience to możesz zrobić podłogówkę na zaworze RTL- nie trzeba mieszania. Ale najprościej tak jak pisali wyżej.

Opublikowano

Na takiego posta właśnie czekałem! :)

Niestety w hydraulice jestem zielony i nie wiedziałem, że taka możliwość istnieje.

Rozumię, że konieczne będzie zerwanie posadzki aż do styropianu i położenie rurek i wylanie kolejnej posadzki.

Gdybyś mógł przedstawić mi po kolej jakie elementy trzeba będzie kupić i ile taka instalacja może kosztować dla podłogi 4m2 ??

Rodzice chyba mnie zastrzelą kiedy powiem im o kuciu podłogi, nie mówiąc już o znęcaniu się hydraulika nade mną. Trudno jakoś to przeżyję,

pzdr marcin

Opublikowano

Jeśli masz na drabince zawór termostatyczny to nie potrzebny ci RTL. Podłogówkę możesz podłączyć pod powrót z drabinki i będzie git. Ja tak u siebie zrobiłem i działa super.