talgo Opublikowano 10 Marca 2011 #1 Opublikowano 10 Marca 2011 witam mam do was zapytanie chciałbym założyć miarkownik do Dolniaka jako że nie mam w temacie rozeznania chciałbym abyście mi poradzili jaki byłby najlepszy firma ? oznaczenie? typ? :rolleyes: Cytuj
tqlis Opublikowano 11 Marca 2011 #2 Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Ogolnie jest tylko paru producentow miarkownikow. Czysto ''analogowy'' - bez elektroniki Mysle, ze to nie beedzie reklama jak polece Tobie firmy ESBE. Zobacz jakie masz przylacze 3/4 czy 1/2. Oba sa dosepne Wada analogowego jest to, ze po wygaszeniu kotla nie zamknie on klapki, dzieki czemu niepotrzebnie wychladzamy kociol i komin. Elektroniczny (tez z lacuszkiem). Z tego co sie orientuje, to chyba tylko firma UNISTER. Zaleta jest to, ze po wygasnieciu zamknie klapke popielnika. Steruje pompa obiegowa. - okolo 2x drozszy od analogowego Edytowane 11 Marca 2011 przez tqlis Cytuj
SanitSystem Opublikowano 11 Marca 2011 #3 Opublikowano 11 Marca 2011 zZ analogowych bardzo dobry jest Regulus. Cytuj
talgo Opublikowano 11 Marca 2011 Autor #4 Opublikowano 11 Marca 2011 hm faktycznie elektroniczny jest ciekawym rozwiązaniem ale za czorta nie mogę sobie wyobrazić jak to działa na piecu przy analogu to ok miarkownik wkręcamy w piec i otwiera się lub zamyka a przy elektronicznym jak to jest zamontowane na piecu jakieś kable czujniki ;) Cytuj
SanitSystem Opublikowano 11 Marca 2011 #5 Opublikowano 11 Marca 2011 nooo czujnik w kotle kontrolujacy temperature kotła najczesciej montowany na rurze zasilajacej Cytuj
tqlis Opublikowano 11 Marca 2011 #6 Opublikowano 11 Marca 2011 albo wpuszczany w tuleje jezeli kociol taka posiada. Cytuj
Mikesz62 Opublikowano 11 Marca 2011 #8 Opublikowano 11 Marca 2011 Elektroniczne miarkowniki np.Unister są ok,jedynie nie podoba mi się szybkie zamykanie klapki, powodujące niedopalenie gazów ,przy nagromadzeniu większej ilości .może robic w kotle bummm. Cytuj
firmaremont Opublikowano 14 Marca 2011 #9 Opublikowano 14 Marca 2011 Elektroniczne miarkowniki np.Unister są ok,jedynie nie podoba mi się szybkie zamykanie klapki, powodujące niedopalenie gazów ,przy nagromadzeniu większej ilości .może robic w kotle bummm. Po to właśnie sterownik miarkownika wyposażono w funkcje "przedmuchy" , służą one do cyklicznego podnoszenia zamkniętej klapki celem "odgazowania" .Pozdrawiam Cytuj
Neo Opublikowano 14 Marca 2011 #10 Opublikowano 14 Marca 2011 Jest jeden od lat najlepszy - Honeywell FR 124. Pozdrawiam. Cytuj
kaczy Opublikowano 15 Marca 2011 #11 Opublikowano 15 Marca 2011 kto ma co nieco oleju w głowie i pojęcia o spalaniu ten wie, że powietrza przy spalaniu nie wolno odcinać ( to nie jest naturalne spalanie ;) , smoła straty i tłumienie., dodatkowo po taki zabiegu kocioł musi na nowo rozpalać złoże i nabierać temperatury - w pierwszej fazie następuje wychładzanie kotła Dlatego zaleca się minimalne uchylenie klapki od popielnika aby był choćby minimalny ale stały dostęp powietrza do spalania. Ja mam unistera - przedmuchy wyłączone, klapka uchylona na 1mm, w miesiącach ciepłych przedmuchy załączone co 15 min/60sek - aby kociołek nie wygasł pozdrawiam Cytuj
talgo Opublikowano 24 Marca 2011 Autor #12 Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) czyli na tapecie mam unistera lub Honeywell FR 124 hmm nie wiem który będzie dobry do pieca z dolnym spalaniem kiedyś było na forum ogłoszenie ze honeywell źle mu działał i wymienił ze względu na dużą bezwładność i wymienił na ESBE Edytowane 24 Marca 2011 przez talgo Cytuj
talgo Opublikowano 30 Marca 2011 Autor #13 Opublikowano 30 Marca 2011 panowie szybkie pytanie Honeywell FR 124 czy ESBE jakaś różnica między nimi występuje Cytuj
snoop84 Opublikowano 31 Marca 2011 #14 Opublikowano 31 Marca 2011 Wszystkie wysokiej jakości miarkowniki zostały już w zasadzie wymienione można do tego dodać jeszcze miarkownik firmy AFRISO. Przewagą miarkowników ESBE jest wybór kilku rodzajów miarkowników w zależności od wielkości przyłącza i zakresu regulacji temperatury. Cytuj
kwaldik Opublikowano 25 Lipca 2011 #15 Opublikowano 25 Lipca 2011 Honeywell od 10 lat bezawaryjny- 100% pewny -utrzymuje temperature dokładniej niz elektroniczny sterownik kotła- mam na kotle to i to wiec wiem co pisze-po diabła kupowałem nadmuch i sterownik- teraz przynajmniej mam porównanie- honeywell- dokładniejszy- i gdy ustabilizuje kocioł to 24 godziny z wachaniami-3-5 stopni- elektroniczny nie umywa się do niego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi