Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuję zainstalować kolektory słoneczne do podgrzewania wody i mam pytanie.

O ile w łazience w tej chwili mam przepływowy podgrzewacz wody, który może współpracować z kolektorami słonecznymi (tzn można podawać mu wstępnie podgrzaną wodę), o tyle w kuchni mam 15 litrowy bojler elektryczny pod zlewem. Zastanawiam się, czy mogę do niego podawać wodę wstępnie podgrzaną z zasobnika.

Może ktoś poradzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Prędzej wstępnie podgrzana woda zaszkodzi elektrycznemu przepływowemu podgrzewaczowi wody niż bojlerowi. Wszystko zależy oczywiście od konstrukcji tych podzespołów. Mam elektryczny podgrzewacz i podanie mu wody o temp. powyżej 30 st. C już robi się niebezpieczne i dla podgrzewacza i dla użytkownika. A bojler (ale skoro ma toto 15 litrów więc pewnie jest to terma ) -najwyżej termostat nie włączy grzałki lub szybciej ją wyłączy. Raczej bym się nie obawiał.

Opublikowano

Dzięki.

Co do przepływowego podgrzewacza - kiedy zespół się stary sterowany hydraulicznie kupiłem ten:

http://www.clage.pl/produkte/Produktgruppen/DSX.php

właśnie z myślą o późniejszej jego współpracy z instalacją kolektorów słonecznych.

Nie był tani ale odzyskałem część VAT'u a po pierwszym roku użytkowania zużycie prądu spadło mi o ponad 10%. Jak podłącze go do instalacji z kolektorem słonecznym to oszczędności murowane nawet jeśli temp wody w zasobniku nie będzie komfortowa do kąpieli.

I ku mojemu zaskoczeniu bebechy ma made in germany.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj!

Woda w bojlerze ogrzewanym z solarów bywa często znacznie cieplejsza, niż potrzebujesz - do celów użytkowych musi być mieszana z zimną.

Musisz to uwzględnić w swojej instalacji.

Pozdrawiam