Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem z korytarza na parterze wyrzuciłem grzejnik i zrobiłem podłogowe lecz nie działa podłączyłem nawet zasilanie prosto z pieca i tez nic co morze być???Powrót wpiąłem na korytarzu w miejsce grzejnika jest tam odpowietrznik automatyczny

Opublikowano

Opisze dokładnie.w piwnicy mam piec jest jedna pompa na wszystko,są 4 piony jest parter piętro i poddasze . na jednym pionie na korytarzu był grzejnik wywaliłem go i założyłem podłogowe 25 metrów rury z tego pionu wyżej jest jeden grzejnik i na poddaszu jeszcze dwa ,na ten pion idzie rura fi 20 na grzejniki odejścia z fi16. zasilenie zrobiłem juz bez żadnego termostatu prosto z pieca a powrót wpiąłem w ten pion w fi 20 grzejniki grzeja super a podłogowe nic jak zakręciłem grzejniki to lekko ruszyło ale powrót lodowaty jakieś podpowiedzi??

Opublikowano

Rozumiem cie doskonale ,jestem amatorem ale wiem co to podłogówka, wiem jakie jest fachowe podłączenie z dodatkowa pompą lecz, u siebie nie będę tego robił .Podłogowe robią nawet z samego powrotu z grzejnika i grzeje, więc dlaczego u mnie z zasilenia nie chce??może jest tu jakiś błąd lecz wy fachowcy , najlepiej zaraz po całości iść nawalić pomp itd..A może problem tkwi w czym innym ech

Opublikowano

Witam . podłogówka stawia dużo większy opór niż te wszystkie grzejniki na tym pionie , woda płynie tam gdzie ma łatwiej , jak pozakręcałeś grzejniki to ruszyło tylko trzeba parę godzin aby się powrót zagrzał przy nowej podłogówce , z drugiej strony to może dobrze że nie grzeje bo sam sobie robisz krzywdę nie dając żadnego ograniczenia tem . na tą pętle . no chyba że piec będzie chodził na 50 st max.

Opublikowano

z drugiej strony to może dobrze że nie grzeje bo sam sobie robisz krzywdę nie dając żadnego ograniczenia tem . na tą pętle . no chyba że piec będzie chodził na 50 st max.

Co i tak jest zabójstwem dla betonu, zwłaszcza świeżego. Pomijam już fakt wychładzania się wody w podłodze i temperaturę powrotu. Nie mój cyrk i nie moje małpy.

Opublikowano

Witam. A więc co do pewnych rzeczy niektórzy się mylili ponieważ, problemem było powietrze pozbyłem się go dziś i grzeje jak ta lala, i jakoś jedna pompa daje sobie rade ze wszystkim.Wiem ze to zbyt wysoka temperatura na podłogowe,lecz,na piecu nigdy niema więcej jak 60 a przeważnie 50 stopni mimo wszystko założyłem zawór termostatyczny ,wiem ze to nie jest idealne rozwiązanie ale dobre i to ,będę nim regulował.Może ma ktoś pomysł czy można w jakiś sposób założyć zawór termostatyczny z kapilarą, tak aby odcięła zasilanie a nadal był obieg poprzez powrót w celu wyrównania temperatury??? czy to jest tylko możliwe przy fachowym podłączeniu przy użyciu dodatkowej pompy???

Opublikowano

Witam mam jedno pytanie, rozumiem że ten zawór ,różni się od zwykłego termostatu, i mam pytanie otóż powrót u mnie z podłogowego jest wpięty w pion powrotu który idzie na grzejniki ,odcinek od wyjścia z podłogi do momentu wpięcia w ten pion to zaledwie 40 cm. Więc czy nie będzie tak , ze termostat będzie łapał temperaturę z tego pionu i będzie zamykał szybciej bo temperatura powrotu z grzejników jest wyższa jak z podłogowego?????