Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobudowane Pietro I Jak Podlaczyc Centralne Ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystki. jestem tu nowy wiec prosilbym o wyrozumialosc i ewentyalnie poprawianie mnie.

Wiec zaczynam o co mi chodzi.

Mam mieszkanie 120 mk. Piec w miare duzy jest w piernicy i poprzez metalowe rury sa popodlanczane grzejniki w kazdym pokoju. Odpowietrzniki z kazdego grzejnika sa wyprowadzone na strych a w centrum budynku jest lazienka i boiler na ciepla wode a nad nim na strychu zbiornik wyrownawczy. Obieg jest bez uzycia pompki. Na jesieni dobudowalem pomieszczenia w dachu. W sumie mozna powiedziec ze cale pietro i pomieszczenia na gorze sa mniej wiecej podognie jak na dole. I tu moje pytanie czy grzejniki na gorze moge poprostu podlaczyc pod te grzejniki na parterze? Poprostu wyciac te ryrki metalowe odpowietrzajace i dac 2 rury plastikowe i podlaczyc pod te grzejniki na dole. To znaczy dalbym trojniki i podlaczyl. A w piewnicy przy piecu dalbym oczywiscie pompke. Drugie pytanie to jak potem dac odpowietrzniki? Bo chyba bede musial dac jakiec przy grzejnikach na gorze. Ja sie na tym bardzo nie znam i nie jestem na czasie czy sa jakies specjalne odpowietrzniki czy trzeba dawac jak wzcesniej rurki i wyprowadzic je na strych? jeszcze jedno pytanko dotyczy ogrzewania podlogowego poniewaz zamierzam takowe zalozyc w lazience na gorze. Brat dal poprostu cienka rurke taka jak idzie do grzejnikow i elegancko to mu wyszlo. Ale czy ja moge ogrzewanie podlogowe taz poprostu podlaczyc pod grzejnik w lazience u dolu i bedzie dobrze? W pgrzewanoi podlogowym tez trzeba dac jakies odpowietrznik? No i jaki przekroj rurek dac do grzejnikow a jaki do ogrzewania podlogowego. Troszke sie rozpisalem ale chce wszystko wiedziec bo samemu chce to zrobic. Jestem czlowiekiem typu zlota roczka i uwazam ze jezeli ktos umie to i ja moge sie nauczyc. Poprostu chce zeby mi ktos to wytlumaczyl co i jak a z wykonaniem napewno sobie poradze bo biore wszystko na logike.

Opublikowano

możesz zrobic piony tak jak piszesz,lub pociągnąć osobny na góre a rury rozprowadzic w posadzce,która pewnie będzie miała jakies 10-12cm, wiec spadki też zachowasz jak będziesz chciał.odpowietrznik na każdym grzejniku.podłogówka jeśli nie duża na powrocie z grzejnika też będzie działać,z tym że powrotem od niej możnaby zejść do kotłowni to nie bedzie problemu z odpowietrzaniem.rurki do grzejnikow 1/2''(tylko nie plastik klejony), do podłogówki aluplex 16mm.oczywiscie naczynie musisz przenieść wyżej.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno pytanko. Poniewaz na dole pod rure co jest podlaczony grzejnik w kuchni jest jeszcze podlaczony grzejnik w korytarzu a bym jeszcze pod ta rure na gorze podlaczyl tez kuchnie i lazienke. Czyli 4 grzejniki i plus to ogrzewanie podlogowe na jednej rurze czy tez bedzie bez problemu grzalo? Bo jest tez mozliwosc inna. Ze pod ta rure podlacze tylko kuchnie na gorze. A lazienke podlaczylbym jakos pod bojler ktory jest w lazience pod spodem. Do tego boilera idzie gruba rura. Tylko jak to tam podlaczyc. Czy dac normalnie krojniki przed boilerem i bedzie szlo do grzejnika a z niego powrot poprzez podlogowe tak jak wyzej pomysl poduniety czy tez grzejnik osobono a podlogowe osobno no ale czy wtedy podlogowe bedzie grzalo, czy bedzie obieg. Bo wiadomo ze w boilerze jest bardzo ktorki obieg wiec jezeli podlacze pod bojler podlogowe to czy bedzie w podlogowym obieg. Bo mi sie wydaje ze woda bedzie bardziej szla krotkim obiegiem a w poziomym podlogowym wogole nie bedzie chciala isc. Ja sie bardzo na tym nie znam a chce zrobic zeby potem nic nie poprawiac. W posadce to raczej odpada bo strop byl zrobiony na metalowych wysokich belkach i byl zalany tak ze te belki wystaja okolo 5,5 - 6cm wiec tam planuje dac styropianu podlogowego 3cm i na to 3 cm posadzki.

Edytowane przez brajdak
Opublikowano

Przy samym bojleerze jest moze z 50mm a nizej jest wspawana okolo 35 - 40mm. da rade pod to podlaczyc ogrzewanie podlogowe razem z grzejnikiem w lazience? lazienka o wymiarach okolo 4x2m

Opublikowano

cztery grzejniki na jednym pionie to nie problem przy odpowiednich średnicach,z tym bojlerem to nie wiem o co ci chodzi, może daj jakiś schemat to i inni coś doradzą..50mm do bojlera? :huh:

Opublikowano

Poprostu jest boiler pod sufitem i do niego ida dwie rury z centralnego ogrzewania i chcialbym wiedziec czy pod te rury moge podlaczyc ogrzwanie podlogowe i grzejnik na pietrze ( dokladnie nad bojlerem ) rownolegle do bojlera. Czyli poprostu wstawic trujniki. A jaka jest regula ile grzejnikow mozna podlaczyc pod jaka srednice rury?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

proszę o pomoc czy moge podlaczy od grzejnika następny grzejnik jak powinno sie podlączyć powrót chodzi mi o dwa grzejniki na pietrze i jeden na dole w korytarzu mam pompke 25/60 problem jest w tym ze grzejniki na gorze grzeją do polowy a ten na korytarzu wogole czy moj bład jest w tym ze polączyłem je do grzejnika w pokoju