Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój instalator przekonał mnie do podłączenia części ogrzewania podłogowego a dokładnie podłogówki górnej łazienki przez bojler. Obieg jest następujący piec - pompa - bojler ? podłogówka wyjście ? podłogówka powrót i tutaj głowica termostatyczna - piec. Wykonawca przekonał mnie tym że latem grzejąc CWU będę miał też ciepłą podłogę i piec nie będzie się wygaszał. Powyższe rozwiązanie sprawia mi wiele problemów, gdyż piec na ekogroszek pali mi więcej niż zakładałem, nie mogę wyłączać bojlera np. na większość dnia z uwagi na podłogówkę która by się wychłodziła a jej ponowne załączenie sprawia wiele problemów gdyż układ jakby się zapowietrzał i wznowienie obiegu wymaga przykręcania zaworów przy bojlerze i takiej zabawy zaskoczy czy nie zaskoczy. No i wreszcie wydaje mi się ze w obiegu jest za ciepła woda, gdyż bojler mam ustawiony na 48 -50 stopni a głowica jest na powrocie.

W związku z powyższym mam pytanie: czy taki układ podłączenia jest prawidłowo skonstruowany, czy nie przegrzeje mi podłogówki lub jej w przyszłości nie uszkodzi.

pozdr.

Opublikowano

Wykonawca przekonał mnie tym że latem grzejąc CWU będę miał też ciepłą podłogę i piec nie będzie się wygaszał...... nie mogę wyłączać bojlera np. na większość dnia

Witaj!

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Ja rozwiązał bym z tym instalatorem kontakt.

Widzę, że nie jesteś zadowolony z tego rozwiązania, więc...

I jedno pytanie - czy potrzebne jest ogrzewanie łazienki w lecie?

Weź fachowca (innego), niech przebuduje instalację.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Mój instalator przekonał mnie do podłączenia części ogrzewania podłogowego a dokładnie podłogówki górnej łazienki przez bojler. Obieg jest następujący piec - pompa - bojler ? podłogówka wyjście ? podłogówka powrót i tutaj głowica termostatyczna - piec. Wykonawca przekonał mnie tym że latem grzejąc CWU będę miał też ciepłą podłogę i piec nie będzie się wygaszał. Powyższe rozwiązanie sprawia mi wiele problemów, gdyż piec na ekogroszek pali mi więcej niż zakładałem, nie mogę wyłączać bojlera np. na większość dnia z uwagi na podłogówkę która by się wychłodziła a jej ponowne załączenie sprawia wiele problemów gdyż układ jakby się zapowietrzał i wznowienie obiegu wymaga przykręcania zaworów przy bojlerze i takiej zabawy zaskoczy czy nie zaskoczy. No i wreszcie wydaje mi się ze w obiegu jest za ciepła woda, gdyż bojler mam ustawiony na 48 -50 stopni a głowica jest na powrocie.

W związku z powyższym mam pytanie: czy taki układ podłączenia jest prawidłowo skonstruowany, czy nie przegrzeje mi podłogówki lub jej w przyszłości nie uszkodzi.

pozdr.

Witam!

Sam stosowałem taki układ, tylko zamiast podłogówki zasilałem grzejnik łazienkowy, tutaj takze polecił bym takie rozwiązanie.

Opublikowano

Można tak zrobić ale z by-passem tak by można było puścić wodę bezpośrednio: zbiornik - kocioł omijając podłogę lub regulować przepływ.

Jak się coś robi to trzeba sobie zadać pytanie ile to sprawi kłopotu a dopiero później jakie z tego korzyści.

Ladkar: Podłączenie grzejnika łazienkowego - drabinki - suszarki na ręczniki, która ma być ciepła latem to nie to samo. Ile Grzejnik może oddać ciepła? Ile więcej kocioł spali? A ile by nagrzać latem całą podłogę?