Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy można by było zrobić piec z blachy 4 mm pod podajnik ? no i ile by to wytrzymało, czy ktoś próbował ???Mam zamiar zrobić nowy piec no i podobno im cieńsza blach tym lepsza wydajność , a jeśli nie to jaka blach była by najlepsza . :)

Opublikowano

Mam pytanie czy można by było zrobić piec z blachy 4 mm pod podajnik ? no i ile by to wytrzymało, czy ktoś próbował ???Mam zamiar zrobić nowy piec no i podobno im cieńsza blach tym lepsza wydajność , a jeśli nie to jaka blach była by najlepsza . :)

Witam

Cały kocioł może byc z 4 mm ale płaszcz narazony na bezpośredni ogień powinien być odpowiedni grubszy.I tak jeżeli nie ma deflektora to gorna półka powinna być z 8 mm a reszta z 6 mm.

Oczywiście sama komora bezpośrednia z ogniem. Taki piec wytrzyma długo jeżeli też nie będziemy w nim wymieniac wody ponieważ jak odkłada się kamien z wody to te miejsca zazwyczaj lubi korozja.Ale najlepiej zrobić środek z 6 a zewnętrzny z 4 i tak będzie też dobrze.A z tą wydajnościa to sprawa dyskusyjna bo na to ma nie tylko wpływ piec ale wiele innych czynników.

PozdrA

Opublikowano

Mam pytanie czy można by było zrobić piec z blachy 4 mm pod podajnik ? no i ile by to wytrzymało, czy ktoś próbował ??? :rolleyes:

sa pyproki co z takiej blachy robią seryjne firmy nie podam a marka znana ...

taki kocioł jak bedzie w układzie otwartym , temperatura nie bedzie mniejsza na nim od 55st to spokojnie z 10 latek poleci

alw wystrczy że bedzie mokry opał i bedzie kicha nawet po 3 latach

a tak na marginesie to zal te 200zl wiecej weydac na 6mm ?

Opublikowano

Mam pytanie czy można by było zrobić piec z blachy 4 mm pod podajnik ? no i ile by to wytrzymało, czy ktoś próbował ??? :rolleyes:

Witam. Moim zdaniem im grubsza blacha tym lepiej. Po co robić coś np. na 2 lata jeżeli można dołożyć kilka złotych i zrobić na dłużej. :)

Opublikowano

Oprócz grubości blachy ważny jest jej gatunek i jakość.

Opublikowano

No i jak przeliczyć ten kociołek co do kw jak się to oblicza , bo nap viadrus o mocy 23 kw ma 36 litrów wody czym to idzie ? bo obecnie mam piec 17 kw a ma jakieś 50 litrów .

Opublikowano

Witam ponownie i zgadzam się z kolegami aby całosc zrobić z grubszych blach najmniej z 6 mm

To jest taka typowa grubośc przyjęta na kotły no i oczywiscie jakość blachy jak pisze EMUS.

Teraz jest w czym wybierać nie tak jak dawniej.Ja kiedys robiłem kociołek ze zwykłych blach kupionych na złomie i nikt nie wiedział jakie gatunki i piec palił palił i nic się nie działo ale na piecu było zawsze min.70-75*C

Jak będziesz miał cały czas suchy opał to będzie ok. ale w to nie wierze bo niech ci braknie w styczniu i pozamiatane.Nie kupisz nawet w markecie suchego. :D

Opublikowano

Witam

Kotła nie robiłem - ale zrobiliśmy dodatkowe ogniwo grzewcze do kotła aby odzyskać jeszcze ciepło i wykorzystać do tego celu temperaturę spalin.

Część spalinowa wymiennika tego ogniwa wykonana została właśnie z blachy 6 mm a część wodna z blachy 4 mm.

Ogniwo pracuje bez przerwy już drugi rok i jest ok ( No jak na razie).