Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witaj .na jakiej zasadzie wspolpracuje z termostatem pokojowym i pompą? Sanitsystem czy możesz krótko opisać.Interesuje mnie co dzieje się z miarkownikiem jak w pomieszczeniu uzyskam zad.temp.pozdrawiam

Opublikowano

Z pompa to akurat chyba nie bardzo współpracuje. Na schemacie wyglada tak do układu z pompą ale lepiej sprawdza się na grawitacji ( niestety nie ma sterowania pracą pompy) termostat działa poprzez obniżanie temperatury kotła. U mnie to pracuje w taki sposób miarkownik ustawiony na 70 st i tak też pracuje do czasu dogrzania pomieszczeń, po dogrzaniu do temperatury nastawionej na termostacie miarkownik się zamyka i obniża temperaturę kotła do około 55 st. spowalnia to prace grawitacji i oczywiście niższa temperatura nie powoduje przegrzania pomieszczeń a utrzymuje temperaturę na zadanym poziomie.

Opublikowano

A jak to ustrojstwo się zachowuje, gdy zabraknie prądu? Czy działa jak zwykły miarkownik ciągu tyle że bez odczytu z regulatora pokojowego czy w chwili braku zasilania całkowicie opuszcza lub otwiera klapkę?

Przy okazji, zerknąłem do netu. Właściwie tylko jeden sklep ma go w ofercie. Cena ok. 275 zł.

Opublikowano

No to rzeczywiście interesująca propozycja. Czesi mnie nie raz zaskakują swoją pomysłowością, chyba że zgapili to od innych. :)

Co do sklepu, to wszystkie drogi prowadzą w to miejsce: http://www.domer.pl/m-rt3-e.html Nie wiem tylko, czy dobrze zrobiłem, wklejając link bezpośredni. Jakby co, to można odnaleźć to urządzenie, wpisując w wyszukiwarce hasło "Regulus RT3E".

Opublikowano

Witam ! Podoba mi się kocioł Vienybe, myślę o zmianie pieca. Poszukuję opinii o tym piecu najlepiej od urzytkowników lub fachowców znających się na piecach.Chętnie obejrzał bym ten piec, jestem z woj. łódzkiego.Może ktoś podeśle kilka zdjęć, chętnie obejrzę

Opublikowano

Czy kocioł Vienybe 10 ma ruchome ruszta?.Jaka jest jakość wykonania i materiału(grubość blachy)?.Czy może mi go ktoś polecić idlaczego, a może inny ale tylko z dolnym spalaniem. Do ogrzania mam 120m +200l bojler.

Opublikowano

Wszystkie modele kotłów Vienybe mają ruchome ruszta o jakości wykonania niech świadczą zdjecia kotła na początku wątku wykonane są z blach kotłowych o grubości 5 i 4. Polecał ich nie będe bo je sprzedaję i moja opinia może być nierzetelna ale są to naprawde fajne, proste i dopracowane kotły.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dać 4300zł za 20kW, a 5700 za ten sam kocioł, to jest różnica. Oczywiście przy pojedynczym egzemplarzu sprowadzanie, nie ma sensu, choć to indywidualna sprawa.

Tak czy inaczej bardzo ciekawy kocioł, za takie pieniądze, w Polsce nie ma nic dobrego, sam złom z masą zbędnych serowników, dmuchaw i pseudo ekonomicznych patentów.

Kociołek się troche w miedzyczasie zmienił tak teraz wyglada:

post-5882-0-68449600-1312272633_thumb.jpg

post-5882-0-92559600-1312272646_thumb.jpg

No i przekrój kotła :))) taka miniatura :

post-5882-0-43998300-1312272689_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy w tym kotle jest osobny dopływ powietrza wtórnego do spalania, a jeśli tak to gdzie? Czy czasem nie za dzwignią ruchomego rusztu? Bardzo fajny kocioł. Czy jest w Polsce jakiś użytkownik?