Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Że jest przewymiarowany to na 100% :lol: ale bierze mi od 25 do 30 Kg w zalezności od tempertury na zewnatrz na szczescie :lol: ale skoro wlasnie mowimy o podawaniu opalu w czasie to jesli twoj kociol bierze ci 1,8 kg na h, jak sm napisales to wychodzi ci jakies 43 kg na dobe? Czy cos zle licze? Bo jesli nie, to dlamnie znowu masakra!! :lol: jesli moj kociol przewymiarowany bierze mi jakies 30 kg przy -10C to wychodzi mi jakies 1,25kg/h. Cos chyba zle liczycie to spalanie albo wasz kotly sa do d....... :D

wszystko my dobrze liczymy :D, tak jak napisał kol wyżej chodzi o pracę ciągłą, bez tzw podtrzymania. Np twój pid jak dopasowuje moc do zapotrzebowania na ciepło i pracując ciągle bez potrzymania spala 30 kg/dobę, tzn pracuje z mocą ok 5,7 kW (dla sprawnosci 65%), ale jak znam życie to ten kocioł pracuje z mocą 4,34 kW i sprawnoscią 50% spalając przy tym 1,3 kg co godzinę.

Wniosek: my dobrze liczymy, a dla twojego kotła potrzeba co najmniej 5 takich budynków. Nie myśl, że się nabijam, sam wcześniej tego nie wiedziałem i kupiłem kocioł 22 kW, na 200m2 dobrze ocieplonej chałupy. A teraz widzę, że max co z siebie będzie mógł dać to 10 kW, a i tak to może być za dużo, a pełna piersią chyba nie odetchnie nigdy :(. Na szczęście jest łatwo modyfikowalny i tak palnik przystosowałem do spalania 1 kg/h, a wymiennik do 14 kW. Dzięki temu mogę palić na mocy 5-6 kW ze sprawnością 65-70%.

Opublikowano

Kolego nie bierzesz pod uwagę tego że piec wchodzi często w podtrzymanie, niekiedy nawet kilkadziesiąt minut i wtedy prawie w ogóle nie spala opału.

Kolego jak mi piszesz ze spala ci 1,8 kg/h to mniemalem ze wliczas w to postoj, nie pisz wiec ze jest to spalanie na godzine, bo nie jest :P

Opublikowano

wszystko my dobrze liczymy :D, tak jak napisał kol wyżej chodzi o pracę ciągłą, bez tzw podtrzymania. Np twój pid jak dopasowuje moc do zapotrzebowania na ciepło i pracując ciągle bez potrzymania spala 30 kg/dobę, tzn pracuje z mocą ok 5,7 kW (dla sprawnosci 65%), ale jak znam życie to ten kocioł pracuje z mocą 4,34 kW i sprawnoscią 50% spalając przy tym 1,3 kg co godzinę.

Wniosek: my dobrze liczymy, a dla twojego kotła potrzeba co najmniej 5 takich budynków. Nie myśl, że się nabijam, sam wcześniej tego nie wiedziałem i kupiłem kocioł 22 kW, na 200m2 dobrze ocieplonej chałupy. A teraz widzę, że max co z siebie będzie mógł dać to 10 kW, a i tak to może być za dużo, a pełna piersią chyba nie odetchnie nigdy :(. Na szczęście jest łatwo modyfikowalny i tak palnik przystosowałem do spalania 1 kg/h, a wymiennik do 14 kW. Dzięki temu mogę palić na mocy 5-6 kW ze sprawnością 65-70%.

22 KW na 200 m kw? no to szczesciaz z ciebie, Ja mam 35 KW na 200 dobrze ocieplonego domu :lol: Mysle ze jest tak jak mowisz pracuje pewnie z moca 4,5 kw przy sprawnosci ok 50% to by sie zgadzalo, bo tez mi to jakos podobnie wychodzi. Ale z drugiej strony co z tego??? Wcale nie jest dla kotla dobrze jak pracuje na 100% swoich mozliwosci non stop, fakt ze sprawnosc niestety troche gorsza ale za to nie ma ryzyka ze zmarzne nawet przy -30 stopniowych mrozach :lol:

Opublikowano

Fajnie ze temat zyje

Wczoraj postanowiłem zliczyć czas dobowy na nowo na pracy 200 m2

Wiec temperatura na piecu jest zachowana 55C a w wyjściu z zaworu na dom 45C

W ciagu dnia piec pracuje bardzo mało natomiast w nocy już zaczyna prawie normalną prace ale to jeszcze nie to.

Dawka ograniczona razem z nadmuchem temperatura spalin 96 *C przyrost 1*C na 1 min

Spalanie na dobe wyszło 21,6 kg to jest 0,9 kg na godzne średnio z postojami itd czyli ok 9 zł. :) .Kocioł 38Kw

W mrozne dni napewno kg skoczą znacznie do góry. :)

Opublikowano

owszem ryzyka nie ma, ale to *bezpieczeństwo* kosztuje. Przynajmniej 1 tonę rocznie.

nie sądze azeba az tyle, bez przesady, generalnie pale niskokalorycznym opalem nie przekracza 21mJ/kg. Z moich obserwacji i porownan wychodzi jakies pol tony wiecej na rok B)

Opublikowano

a ile spalasz rocznie? Czy tez dogrzewasz się gazem w okresach przejściowych?

z moich wyliczeń przy opale niskokalorycznym na każde 10% sprawności przypada ok 700 kg opału na rok.

Próbowałeś w podobnych war. zew. porównać dziennie spalanie w kotle węglowym i gazowym?

Opublikowano

Nie wiem jak to liczysz ale sporo to ci wychodzi, jak nie mialem kotla gazowego szlo mi okolo 6 ton na sezon co i cwu, teraz jak temperatura nie spada ponizej zera w ciagu dnia to wogole nie odopalam smierdziucha, bo ekonomicznie nie ma to zadnego sensu, a nawet wiecej - generowal by strate, jednak kociol kondensacyjne ze swoja 100% sprawnoscia to zupelnie inna bajka jest B)

Opublikowano

jest taki pozytywnie zakręcony kol kbab i jego tabelka https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=11

zakładam 75 kW/m2/rok tla ocieplonego budynku x 200 m2 daje 15000 kW. Wpisujesz w tabelkę 15000 kW kaloryczność swojego miału i dobierasz sprawność by roczna ilość paliwa wyszła 6t.

Mi wyszło ok 43% sprawności :o, a jak by tam wsadzić dobry kocioł 15 kW by średnioroczną sprawność miał 70% to można by zaoszczędzić 2,3 t.

A tak gazem w W2 masz 100 zł/rok taniej, a w W3 200 zł/rok drożej niż śmierdziuszkiem. (miał 500zł/t)

Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety nie mam ani W2 ani W3, przynajmniej jeszcze nie w tym roku :P moze w przyszłym juz bede mial ;) a na razie mam propan w zbiorniku za chalupa :D wiec te ralacje w stosunku do wegla wychodza kozystniej niz przy GZ50 na kozysz wegla ze wzgledu na cene propanu, gdybym posiadl gz50 to chyba wogule juz nie rozpalalbym smierdzuszka bo przy roznicy 200 zl bylby to jakis absurd :lol: no i uminie mial troche drozszy przynajmniej pakowany jakies 600 -650 zl/tone. Ta tabela bardzo ciekawa, dzieki wielkie przelicze to sobie u siebie, a dlaczego zalozyles te 75KW? na jekiej podstawie?

Pozdrawiam

Opublikowano

tak się przyjmuje dla nowego budownictwa ocieplonego według dzisiejszych standardów, takie tabelki też są w necie, poszukaj. Dokładne dane uzyskasz tylko z ciepłomierzem i to za poprzedni sezon, a nadchodzącej zimy nie przewidzisz.

Opublikowano

Fajnie ze temat zyje

Wczoraj postanowiłem zliczyć czas dobowy na nowo na pracy 200 m2

Wiec temperatura na piecu jest zachowana 55C a w wyjściu z zaworu na dom 45C

W ciagu dnia piec pracuje bardzo mało natomiast w nocy już zaczyna prawie normalną prace ale to jeszcze nie to.

Dawka ograniczona razem z nadmuchem temperatura spalin 96 *C przyrost 1*C na 1 min

Spalanie na dobe wyszło 21,6 kg to jest 0,9 kg na godzne średnio z postojami itd czyli ok 9 zł. :) .Kocioł 38Kw

W mrozne dni napewno kg skoczą znacznie do góry. :)

Bardzo dużo spala ci ten piec jak na tą powierzchnię, ja mam podobną powierzchnię i w zeszłym sezonie spaliłem 5t miału, średnia dobowa wyszła 24kg.

Jeśli Twoje spalanie wynosi już teraz ponad 21kg to w trakcie silnych mrozów dojdzie pewnie do 60kg.

Opublikowano

Przedmuch i nowa dawka miału co ok 20min., brak możliwości ustawienia samych przedmuchów, tyczy się to oczywiście pracy w podtrzymaniu.

Jak do tej pory nigdy nie wygasł żar ani nie zablokowało szuflady.

Opublikowano

Bardzo dużo spala ci ten piec jak na tą powierzchnię, ja mam podobną powierzchnię i w zeszłym sezonie spaliłem 5t miału, średnia dobowa wyszła 24kg.

Jeśli Twoje spalanie wynosi już teraz ponad 21kg to w trakcie silnych mrozów dojdzie pewnie do 60kg.

Zacznijmy od tego że jest mała różnica tylko 20 Kw

Druga sprawa to mam miał tylko 19Mj

A trzecia sprawa to róznica jest napewno w domu instalacji piecu sterowaniu itd.

Jak dojdzie do 60 kg to zrobie nowy mniejszy reaktor.

Opublikowano

Przedmuch i nowa dawka miału co ok 20min., brak możliwości ustawienia samych przedmuchów, tyczy się to oczywiście pracy w podtrzymaniu.

Jak do tej pory nigdy nie wygasł żar ani nie zablokowało szuflady.

acha no to super, ja mam podobnie tez nie mam mozliwosci ustawienia samych przedmuchow, z tym ze mam te ustawienia co 30 min, ale bede musial popatrzec czy to nie za duza jest ta przerwa, a pid-a przelaczylem na normalny cykl dwustanowy, na pidzie dwa razy wiecej sadzy i 30% wiecej opalu szlo :angry:

Opublikowano

To w jakim celu przewymiarowałeś tak ten kocioł?

ja tam zadnego celu nie mialem, a tez mam znacznie przewymiarowany kociol :lol: , poprostu sprzedawca wcisnol mi kit, az bylem wtedy laikiem jesli chodzi o kopcenie, wiec musze sie teraz meczyc z takim g... :angry: gazowy mam 19KW, zmnieszony do 17KW i w zupelnosci styka, wiec te 15KW w tlokowcu w d....niepotrzebne jest

Opublikowano

acha no to super, ja mam podobnie tez nie mam mozliwosci ustawienia samych przedmuchow, z tym ze mam te ustawienia co 30 min, ale bede musial popatrzec czy to nie za duza jest ta przerwa, a pid-a przelaczylem na normalny cykl dwustanowy, na pidzie dwa razy wiecej sadzy i 30% wiecej opalu szlo :angry:

bo żeby ten pid działał po pierwsze musi być min 5 kW stałego obciążenia, nie wiem czy w twoim przypadku nie więcej, czyli od 30 kg na dobę w górę dziennego zużycia. Po drugie trzeba jednak ręcznie dostosować modulowany strumień powietrza do modulowanego strumienia paliwa. Inaczej nie będzie to działać. Chyba, że ktoś ograniczy dawkę, zmniejszy palnik, i dostosuje nadmuch poprzez przysłonięcie dmuchawy. Stanie wtedy przed problemem zbyt niskiej prędkości spalin w wymienniku i strat z tym związanych.

Opublikowano

Ja również opalam Protechem Karo ( to Taurus Gaur w innym malowaniu) tyle , że 25kW .

Powierzchnię mam również 200 m2 ( nieocieploną) , temp stała w domu ~ 21'C .Średnią dobową z 7 miesięcy miałem taką samą - na poziomie ~ 24 kg, spaliłem od 1.09.10 do maja 2011 około 5,2 tony miału 26Mj.

Co do pracy w podtrzymaniu w okresach przejściowych ( jesień , wiosna) to ustawione mam podawanie na 30 minut.

xhumungus, na wszystkich grzejnikach masz termostaty czy może masz jeden grzejnik bez termostatu który grzeje non-stop ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.