Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni


thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NO Walek jak ci sie ladnie dopala zuzywa malo wegla to nie przestawiaj.Moze to wina wegla.No smoly tyle nie mam.Pozbedziesz sie jej przepalajac tak kokretnie drewnem.

A ruszt przydaje sie.JA puscilem przez niego troche drewna kartonow i takich tam.Dobry sposob na oczyszcenie kotla ze smoly i innych zanieczyszcen.Fakt lepiej jak by byl wyciagany ale mamy juz taki i sadze w gratisie

 

A jeszce jedno mnie interesuje.Zostawiajac otwarte dolne drzwiczki na dluzej podczas pracy w kotle zaczyna dopalac sie sadza .Na sciankach polkach i nawet w dziurach u gory.U was podobnie??

Opublikowano

yogi440

 

Zmienilem te ustawienia na takie jakie Ty masz no i powiem ze piec trzyma prawie 50 min i dochodzi w 10 min do zadanej 55 stopni. Dziwi mnie tylko dlatego podawanie wegla jest 6 lub 8 sek a przerwa 35 sek? o tej pory mialem 15 sek podawanie i 65 sek przerwa podawania. Ogolnie to chyba to samo, wiec? Powiem jeszcze ze temp rury nadal oscyluje w granicach 38 - 41 stopni.

 

Jeszcze jedno dlaczego tak czesto podajesz groszek w podtrzymaniu? 20 sek co 15 min ?

Dlaczego tak dmuchasz w podtrzymaniu 20 sek co 12 min?

 

A z tym dopalaniem smoly to wiem ze jak spale np. drewno na ruszcie wodnym to sie wtedy wytapia se scianek dokladnie i wzrasta temp do 73 stopni na piecu i dluuuzej trzyma ale wtedy nie wiem jak dokladnie to jest czy nie wplywa to tez negatywnie na spalanie eko grochu .

Opublikowano

Witam szanownych kolegów.

 

Od tego sezonu grzewczego posiadam kocioł Defro Uni Eko 28kw

Dom poniemiecki na górce - niekiedy wieje, ściany jeszcze nieocieplone poddasze użytkowe ocieplone powierzchnia ok 220metrów. I bojler zwykły 200l. temp w domu 21,6.

 

Od początku sezony nie mogę dogadać się ze spiekami w moim kotle, próbowałem różne miały, piekłorze, ruskie i teraz czecha Ledvice i na nim chyba zostanę bo nie mam daleko do pepików.

Mam doprowadzoną rurę aluflex pod wentylator ze świeżym powietrzem.

Ciągle mam problem jak pozbyć się spieków, zerknijcie na foty niezależnie czy nadmuch powyżej 30% czy poniżej 20 i ciągle spieka - co może być przyczyną jaki parametr wyregulować? przymknąć przysłonę?

Poniżej ustawienia od kolegi ze wcześniejszych postów który też czeskim pali i też spieka :-(

 

http://przeklej.net/...ails/58805.html

 

http://przeklej.net/image_details/58808.html

 

Na tych parametrach piec długo dochodzi do zadanej temp, histereza na 2stopnie, piec na 60stopni C, regulator pokojowy jak zatrybi że niedogrzane pomieszczenie i puszcza pompę to z pieca momentalnie schodzi temp, i grzeję spoooooro czasu i tak w kółko. Płomień delikatnie opływa deflektor.

Spalanie gdzieś 40-50kg / dobę ledvic.

 

podawanie 9 sek

Przerwa 35 sek

Nadmuch 16%

praca podtrzymania 20 sek

przerwa podtrzymania 15 min

went w podtrzymaniu:

czas pracy 20 sek

czas przerwy 12 min

 

Proszę o rady co regulować.

I jak ustawić te rogi czy mają prostopadle do ścianki? czy bardziej na zewnątrz czy wewnątrz?

 

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Ja tu nie widzę żadnego problemu.

Najważniejsze żeby nie zostawały niedopalone kawałki.

Możesz jeszcze troche skrócić czas przerwy, żeby więcej troszkę żaru było na rynience (np. 30s) i zobaczyć co się stanie.

Opublikowano

yogi440

 

dlaczego tak mam przedmuchiwac co 12 min przez 20 sek w podtrzymaniu? wydaje mi sie ze to dodatkowo wplywa na podniesienie temp rury, czyz nie jeste tak?

piec i to znacznie dluzej dochodzi do temp zadanej ale wydaje mi sie ze lepiej sie groszek spala. Temp rury 38-41 st , piec trzyma okolo 50 min

Opublikowano

WALEK

Ten went tak ustawilem z glowy i tak zostal . U mnie piec dlugo dochodzi ale za to wegiel sie lepiej wypala i sadzy mniej jest. Byl taki moment ani spieka malego nic nie bylo ale oczywiscie cos poprzestawialem i czasami cos delikatnie sie przypiecze .Rura przed chwila sprawdzalem 35 st

 

A SPIRO

Przy 9 s podawaniu zdarzy ci sie dopalic groszek?? Bo u nie przy wentylatorze 20% i takim podawaniu przy dluzszej pracy spadaly jeszce zazace sie wegielki do popielnika.Klapke na wentylatorze mam otwarta na maksa. Na czeskim polecal bym went okolo 20% lepiej sie wypala wtedy.A sprobuj dac went w podtrz 30 s co 5 min.Kiedys tak mialem i wypalalo sie pieknie A rogi mam inne dluzsze zagiete w strone palnika wiec nie wiem jak te twoje krotkie ustawic

Opublikowano

yogi440

 

no coz ja nadal mam temp rury 38-41 stopni , nie wiem jak zejsc nizej. Kiedys mialem 35-37 stopni ale jak dmuchalem na 40 %.Klapke mam otwarta na 2 cm szczeline i nioe wiem czy ja ruszac? Podtrzymanie i went w podtrzymaniu zostawilem tak jak mi pisales wg Twoich ustawien. Dzis ustawilem 7 sek podawania i 42 sek przerwy. Wydaje mi sie ze lepiej sie spala aczkolwiek mam tez spieki delikatne, tzn takie ze w palcach pokrusze jak to zanywam popkornem, no ale nie wiem czy o to chodzi ze tak ma byc bo w pylek to sie zamienia drzewo a nioe groszek.

 

Balzak spisz? :)

 

pozdro

Opublikowano

Nie spie. Tylko jakoś nie mam weny,

 

Dlaczego tak zależy ci zeby zejść z tą temp. podajnika. Przypomnij mi jeszcze jakim Eko palisz teraz???

Opublikowano

eko dokladnie z kopalni julian w piekarach slaskich. Nazwy ekogroszku nie pamiatam ale z tej kopalni kupiony. Co do temp to tak sie uparlem no ale nic nie da sie zejsc do tych 35 co pisze yogi440. Dmuchawe ustawilem na 20% i nastawy pieca wziolem od yogi440 z tym ze My mamy DDU25Kw a On ma 15kw

Opublikowano

podtrzymanie koncowkla podtrzymania 41 st natomiast podczas dochodzenia kotla do temp zadanej 40 st , pozniej spadnie do 38 staopni jak otrzyma dawke wegla w podtrzymniu, pozniej wentylator przewiwje kociolek i temp idzie na 39 st i tak do 41 i znowu praca kociolka i w kolko tak samo

Opublikowano

Ja tobie powiem tak daj sobie spokój z tą temp. skup sie na bardziej istotnych sprawach w spalaniu,

 

Jak tam u ciebie wygląda zarastanie sadzą kociołka??

 

Ja teraz sobie testuje różne Groszki trzeba pomału mysleć o opale na przyszły sezon, Po ile ten z Piekar kupowałeś?? Brałeś luzem czy workowany

Opublikowano

luzem bralem po 798 zeta za tone. Ok ta temp zostawie w spokoju, natomiast to zarastanie kociolka w normie :) wydaje mi sie ze nastawy pieca od yogi440 jakby kociolek mniej zarastal moze dlatego ze jak stoi w potrzymaniu przez 48 min to 3 razy dmucham po 20 sek a zazwyczaj dmuchalem tylko raz przez 20 sek. W podtrzymaniu podaje 20 sek co 15 min i dmucham 20 sek co 14 min

Opublikowano

a spieki w postaci popkornu masz? zobacz na moje fotki co przeslalem wczesniej looknij na nie i napisz co zauwazyles. Wydaje mi sie ze spieki w postaci popkornu sa nieuniknione ale daj sie rozdrobnic pod palcami

Opublikowano

Dlatego sie takie spieki robią bo kociołek długo stoi w podtrzymaniu, U mnie jak były większe mrozy gdzie kociołek praktycznie cały czas tłukł z mała moca to wychodził praktycznie proszek do popielnika, teraz kiedy juz łapie sporo podtrzymania to delikatnie widać ze są spieki, a to wszystko dlatego ze w podtrzymaniu odciana sie całkowicie dopływ powietrza, dlatego spróbuje teraz dostawiać malutką szczelinę na tej przepustnicy kanału doprowadzającego powietrze, i zobaczymy co wyjdzie

Opublikowano

jak ustawisz szczelinke jak went sie sam zakmnie tzn klapka pod naporem srubek sie zamknie i nie ma doplywu powietrza. Moze trzeba czesciej dmuchnac np co 5 min przez 10 lub 15 sek

Opublikowano

WALEK

NO u mnie podobnie popcorn ja mowie na to chrupki hehehe. A kociol mniej ci zarasta bo przy tych ustawieniach plomienie mniej do rur dochodza.I o to mi chodzilo.Im mniej je beda oplataly tym mniej sadzy bedzie. Kiedys ustwilem kociol ze ruru byly cale w plomieniech. Rynienka az kipiala od palacego sie groszku.Fakt kociol dochodzil w 6 minut.Ale po 3 dniach kocoil byl masakrycznie zawalony.Wiec poszelem w strone mniejszego plomienia i jak narazie sie to sprawdza.

Opublikowano

yogi

 

powiem tak ze przy went 20% i klapce otwartej na 2 cm widze ze plomien delikatnie obejmuj rure ta najblizej scianki nad palnikiem. A jak masz czopuch do komina otwarty czy przymkniety? Ja mam otwarty na max. Spalanie groszku w sensie na dobe wychodzi przy twoich ustawieniach tak samo jak przy moich wczesniejszych ustawieniach. Nie moge mowic ze przy twoich ustawieniach zaoszczedze na opale.

 

Jeszcze jedno czy w podtrzymaniu te czasy podawania mozna skrocic? np z 20 sek na 15 sek? Bo i tak chyba to nic nie zmieni jesli chodzi o temp rury.

 

Balzak natomiast nie przejmuje sie ta temp a mnie ona troche drazni:)

Opublikowano

walek piec i tak ci malo pali wiec oszczedosci chyba juz nie ma gdzie tu szukac.Mi chodzilo juz nie tyle o oszczedosc ile o mniejsza ilosc sadzy.A czopuch mam na max otwarty caly czas.Podtrzymanie mozesz zmienic mniej grochu na rynnie bedzie .A ze przy tych ustawieniach pali ci tyle samo.Powiem tak u mnie piec dochodzi czasami 30 min do zadanej.U was w 6 -7 min.Ktos se stalych forumowiczow pisal ze to nie ma wiekszego znaczenia i chyba mial racje.Biorac pod uwage ile mi pali piec groszku czeskiego a ile wam tego drozszego wychodzi na to samo a czas pracy niby tyle dluzszy.Piszecie ze pala wam piece 16 18 kg. Mi okolo 20kg ale wegiel ile tanszy.

Opublikowano

 

 

Balzak natomiast nie przejmuje sie ta temp a mnie ona troche drazni:)

 

To najlepiej wyłącz ten czujnik w sterowniku i nie będziesz na nią patrzył :)

Opublikowano

U mnie i u was powstaje nad palnikiem na scianie pieca smoła i złogi sadzy.

 

Zastanawiałem się jakby położyć wymierzoną metalową rurkę między ostatnią rurą (rusztu wodnego) a scianką pieca .

 

To wszystko nad palnikiem żeby płomień nie omiatał scianki a ciągneło go dalej na drugą stronę .

 

 

do yogi440 : jaki to czeski groszek : z kopalni ledvice czy komorany ? ile płaciłeś za tonę ?

Opublikowano

yogi

 

dluzej piec dochodzi to wieksze rachunki za prad.

 

dudus1234

 

sprobuj ustawien od yogi440

mniejszy ogien mniej sadzy

Opublikowano

Od tygodnia ustawiłem podobne ustawienia jak yogi :

 

Teraz mam :

 

Praca: 8 s.

Przerwa : 40 s

 

Praca podtrzymania 15 s

Przerwa podtrzymania : 15 min

 

Wentylator w podtrzymaniu : 20 s. co 16 min.

 

Moc wentylatora : 25 % , klapka uchylona na 2 cm.

 

Jak ustawiałem wentylator na 40 % i podawanie 15 s a przerwę 50 - 55 s. to palił dużo ok 40 - 50 kg w mrozy

 

Przy nowych ustawieniach i zmniejszeniu obrotów wentylatora jest spala mniej i nie przekracza 40 kg .

 

Pewnie większość ciepła spalin waliła do komina .

 

Zadaną temp. na piecu ustawiłem na 70 stopni i wtedy mogłem przykręcić zawór 3 drożny więc zmniejszyłem strugę wody wychodzącej z piecyka a temp. na grzejniki nie zmieniła się .

 

Co do odkładania się sadzy powiem że jest jej dużo mniej i wolniej się odkłada .

 

Na takich samych ustawieniach podawania i przerwy zrobiłem porównanie miedzy zadaną C.O 55 a 70 stopni .

 

I tu na 70 stopniach poziom sadzy jest mniejszy.

 

WalekDDU25 możesz spróbować ustawić taką temp. jak ja tylko pamiętaj o przykręceniu swojego zaworu 4 drożnego bo inaczej bedziesz miał za gorące grzejniki .

Opublikowano

ja mam zadana 55 st i zawor 4drozny ustawiony ze wieksza ilosc cieplej wody wraca do kociolka a kaloryfery sa letnie jak przy piecu gazowym kondensacyjnym

Opublikowano

No troszke wiecej za prad bedzie ale chyba mnie to nie zrujnuje hehehe.A wegiel mam z kopalni KOMARANY. Placilem 530 zl za tone w workach 40kg.Ten sam wegiel luzem sasiad placil 490zl ale to w lipcu bylo Teraz u tego sprzedawcy kosztuje 600 zl w workach Teraz pali mi okolo 20 kg.Policzylem ze gdybym kupil groszek po 800 zl zeby wyszlo na to samo musial by mi piec palic jakies 13 kg. Ale taki wynik to chyba ciezko uzyskacW najblizszym skaldzie polski eko kosztuje 870 wiec mysle ze czeski jest ok.A zawor 4 drogowy u mnie otwiera i zamyka go silownik.Ustawilem tylo otwarcie minimalne 30% a reszte temp na grzejniki i temp powrotu pilnuje silownik.

 

I zauwazylem ze teraz duzo mniej wegla idzie.Przy paleniu z duza moca i silnym nawiewem duzo ciepla wlasnie wali w komin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.