Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

ROBERT1883 , ja jestem swiezym palaczem , ale jakos udalo mi sie w miare ogarnac kociol 22kw , piernik wie co to u CB jest nie tak , mialem tak kiedys ze piec wlanczal alarm ze temp nie rosnie ale , powodem bylo chyba to ze eko byl dosc lipny i chyba wilgotny , ale zwiekszylem mu podawanie i jakos sie to ogarnelo , mas zawor 3badz 4 Drozny ?Moje ustawienia na dzien dzisiejszy to zawor 4d na 3 z 6 , podawanie 9s przerwa 73s wentylator 22% i jakos to sie w miare pali .

ROBERT

zginąłeś bo kręcisz wszystkim naraz

to błąd

wystarczy ustawić jeden zestaw parametrów i potem wykonywać korekty tylko jednym z nich

kapliczkę zostaw- jest lepsza niż deflektor który i tak wisi na środku a płomień trafia obok niego w ruszt wodny

jeden z kolegów pisał ze u niego na rynnie sprawdzają się długie czasy podawania

zacznij zatem od takich ustawień:

czas podwania 10 sek

przerwa podawania 100sek

nadmuch 40%

zerknij i oceń czy spada niedopał do popielnika i czy temperatura rośnie

jeśli jest niedopał dajesz ndmuch w górę o 5 oczek

zoatawiasz

jesli nadal niedopał i temperatura rośnie  kolejna korekta

jeśli niedopał ale temperatura nie rośnie też wykonujesz korekty nadmuchu 

jak dojdziesz do momentu w którym pomimo zaniku niedopałów i pojawienia się spiekow temperatura nadal nie będzie rosnąć  robisz korektę przerwy podawania w dół o 10 sek do poziomu 90sek

zaczynasz zabawę od nowa z nadmuchem czyli korekty w górę 

powalczyć musisz kilka godzin ale dojdziesz do poprawnych ustawień

dopóki będziesz miał niedopał to nie pozbędziesz się syfu z kotła ponieważ spalanie jest niezupełne i niecałkowite w permanentnym niedoborze tlenu

musisz ustawić poprawny skład mieszanki i odpowiednią moc inaczej nic z tego

Przerwę w podawaniu mogę ustawić max na 90 s

Jak zatem zacząć ( wiem ze teraz to już całkiem pokrecilem)

Przed chwila miałem 6s co 55 s nadmuch 40 i (piec doszedł do zadanej) może zostawić narazie tak.

Po obserwuje dzisiaj jeszcze pieć ?

Będę oczywiście na forum - będę pisał co się dzieje

dobrze zatem

wyjdzmy od tego co masz teraz 6/55/40%

jeśli kocioł osiągnął zadaną ale masz niedopał to wydłuż przerwę podawania o 2-3 sekundy

jak przestanie osiągać to nie wracaj z przerwą tylko podnoś nadmuch

będzie wiadomo jaki jest punkt odniesienia

czyli schemat taki

1) 6/58/40%

jeśli nadal niedopał ale osiągnie zadaną

6/60/40% potem 6/62/40% i 6/64/40%

jeśli niedopał i nie osiągnie zadanej to wtedy 

6/58/42% a potem 6/58/44% i powtarzamy aż zacznie osiągać zadaną

jak zacznie a nadal będzie niedopał to wtedy ponownie wydłużasz przerwę podawania

skoro był w podtrzymaniu 10 minut to ma zapas mocy i korygować powinieneś przerwą podawania poprzez jej wydłużanie według powyżej opisanego schematu

jak dojdziesz do takiego stanu że mimo niedopału nie zechce osiągnąć zadanej to zaczniesz podnosić nadmuch

żeby poszło szybko to korekty rób co 3 cykle pracy żeby miał czas przetrawić całą pojemność instalacji na danych nastawach

jak jesteś cierpliwy to korekty co 4-8 godzin

Powiedz mi jeszcze jedno

Co jaki czas powinna rosnąć temperatura na piecu (teoretycznie co ile temperatura powinna się zwiększać o 1 stopien)-( tak jak pisałem piec zaczął ponownie pracować temperatura spadła do 53 stopni i narazie stoi- nie za długo ?)

Poświęcenia się i trochę dzisiaj posiedzę przy piecu (do rana to raczej nie )

Jeśli możesz to zerknij jutro na forum napisze co się dzieje(dzisiaj oczywiście będę pisał co się dzieje)

DZIĘKUJĘ I SORRY ZA MOJE ZRZĘDZENIE

nie ma reguły na przyrosty temperatury

sprawa indywidualna każdego domu czyli wszystko zależy od strat ciepła no i od ustawionej mocy czyli parametrów

inaczej będzie przyrastać na nastawie 6/60/40% i inaczej 6/18/80%

ja uważam że lepiej prowadzić kocioł z niską mocą ale jak ktoś się upiera to i na dużej mocy mogę ustawić

dlatego też zawsze sugeruję ubogie nastawy na początek i dopiero jak nie osiąga zadanej to zalecam podnoszenie mocy

ty siedzisz i obserwujesz więc łatwiej reagować niż mnie gdy mam tylko szczątkowe informacje od ciebie

skoro np przez 10 minut temperatura nie rośnie a są niedopały to nie czekaj tylko puknij palcem w sterownik i podnieś nadmuch o 1-2%

czasem jak jesteś na granicy mocy minimalnej wystarczy niewielka korekta o jedno dwa oczka którymś parametrem aby zaczęło się dobrze dziać

Ok tylko ja mogę zwiększać nadmuch tylko i wyłącznie o 5 jednostek (40,45,50,55 itd)

Czy to nie za dużo.

Kolejna sprawa piec tak jak pisałem spadł do 53 stopnie podbił do 55 i spadł teraz do 53 - trochę to dziwne

Podnosić w taki przypadku nadmuch o te 5 jednostek

(Powiedz mi też czy ta zasuwa na wentylatorze mam być otwarta na maxa czy ma być przyslonieta)

otwórz na razie na maksa skoro możesz robić korekty co 5 oczek

jak się okaże że podniesienie o 5 oczek jest za mocne to wtedy przymkniesz ją delikatnie

tempertura się waha bo pewnie zmienia się zapotrzebowanie chwilowe

jeśli jednak nie chce dogrzać to nie czekaj tylko podnieś nadmuch o te 5 oczek

jak będą spieki to za mocny a jak dużo za mocny to żar będzie się cofał bardzo mocno w stronę podajnika

I tak właśnie jest - jest za mocny

Co więcej temperatura nie rośnie a nawet spadła.

Chyba coś z tym podawaniem (6 s ) jest nie tak.

Nie wiem czy nie zacząć od tego co proponowane na samym początku (podawanie co 100 )ALE NIE CHCE JESZCZE BARDZO KOMBINOWAC

Wydawało się chwilę temu że było ok (6/55/40) ??????

Musiałem gdzieś wyjść  .

Ale widzę że TIMON pomógł . :)

Jak za mocny nawiew to temperatura w kotle spada ,nadmiar zimnego powietrza chłodzi kocioł.

Zmniejsz o jeden skok nawiew.

czekaj bo nie ogarniam

wrzucasz zdjęcia niedopałów pełną szuflade a po podniesieniu nadmuchu o kilka %

mi wmawiasz ze nadmuch masz za mocny?

coś kręcisz albo ja czegoś nie rozumiem

dawaj tu foto tych spieków

Sorry ANIMUS i Timon ze was tak mecze Ale takich jazd to ja nie miałem z tym piecem

Otworzyłem ta zasłonę na maxa, nawiew zmniejszylem na 35 ( był za duży przed chwila.)

Temperatura powoli BARDZO POWOLI rośnie jest 58

I co dalej , czekać?

najpierw spraw żeby osiągnął zadaną

potem pozbądź się mniejszego problemu czyli niedopał/spieki poprzez korektę przerwy podawania lub mocy nadmuchu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.