Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od pewnego czasu mam pewien problem. nie działa mi jeden kaloryfer, jest odpowietrzony a wody w instalacji jest wystarczająco dużo. Mam mieszkanie 65m piec ma wystarczającą moc tak że to nie przyczyna. Do niedawna wszystko jeszcze było wszystko w porządku. Przesyłąm fotke zaworu, może to da jakiśobraz sytuacji. http://zapodaj.net/5ff99c706ddb.jpg.html

Chciałbym sie jeszcze dowiedziec do czego służy śruba na pompce ta na czole urządzenia http://zapodaj.net/ce72a48330de.jpg.html

Opublikowano
Witam od pewnego czasu mam pewien problem. nie działa mi jeden kaloryfer, jest odpowietrzony a wody w instalacji jest wystarczająco dużo.

Witam!

Prawdopodobnie nie ma przepływu przez ten grzejnik. Należy więc sprawdzić i max. odkręcić zawór termostatyczny na wlocie i zawór na wyjściu z grzejnika. Osadzający się osad mógł zablokować dolny zaworek. Przy jego odkręcaniu kluczem imbusowym trzeba uważać by nie wykręcić za bardzo, bo można zalać mieszkanie.

A pompka pracuje i pozostałe grzejniki grzeją?

Opublikowano

Sprawdź nastawę wstępną na zaworze.

Najlepiej ustaw (do sprawdzenia) tak aby punkt (kropka) był na "N"

Sprawdź tez czy ten trzpień w zaworze pracuje (wciśnij go czymś twardym ) miałem przypadek że właśnie w takim danfossie się "zastał" i grzejnik nie grzał. Ten trzpień powinien mieć ruch kilku mm tył-przód.

Opublikowano

Przy okazji sprawdzić czy zawór powrotny na grzejniku nie jest zakręcony .

Spotkałem się też z przypadkiem zablokowania zaworu drobinkami z instalacji

wymontowanie zaworu i przetkanie ręczne wtedy pomogło .

Opublikowano

prawdopodobnie jest tak jak pisze groszek że nie ma przepływu przez grzejnik (rurki na wylocie są zimne) tylko odkręcanie togo zaworka imbusem nic nie dało :huh: woda poleciała okręciłem tak jak było (nie na maksa) ale nic to nie zmieniło . Do czego słuzy to pokrętełko z literką N i cyferkami ?

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanko ostatnie w tym temacie. Pompka dziwnie pracuje tzn tak chrobocze jakby przepuszczała albo jakby z wodą leciało dużo powietrza. Czy to oznacza śmierć pompki czy jak ?