robogaz Opublikowano 3 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam wszystkich w NOWYM ROKU! Czy ktoś z forumowiczów wie jaki powinien być zakres obrotów na wyjści do podajnika tlokowego? Jaka sila w Nm. Ogólnie o tłoku jakies wymiary rysunki. Z góry dziękuje. Pozdrawiam. Cytuj
robogaz Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor #2 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Widze że nikt nie ma doświadczenia z budowa tlokowca. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam wszystkich w NOWYM ROKU!Czy ktoś z forumowiczów wie jaki powinien być zakres obrotów na wyjści do podajnika tlokowego? Jaka sila w Nm. Witam Jednostka Nm określa moment obrotowy- siłaxramię. :) Pozdrawiam Cytuj
sorier Opublikowano 4 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Obroty (od strony tłoka) to najczęściej 1-1,2obr/min. Moment obrotowy zależy od przełożenia przekładni (najczęsciej 1200) i mocy silnika (najczęściej 90 lub 120W), chyba koło 200Nm. Radze poogladać katalogi producentów przekładni. A wymiary i skok tłoka to już pełna dowolność, nie ma reguły. Cytuj
robogaz Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor #5 Opublikowano 4 Stycznia 2011 WitamJednostka Nm określa moment obrotowy- siłaxramię. :) Pozdrawiam Dzieki za podpowiedz teraz wiem. Cytuj
robogaz Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor #6 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Obroty (od strony tłoka) to najczęściej 1-1,2obr/min. Moment obrotowy zależy od przełożenia przekładni (najczęsciej 1200) i mocy silnika (najczęściej 90 lub 120W), chyba koło 200Nm. Radze poogladać katalogi producentów przekładni. A wymiary i skok tłoka to już pełna dowolność, nie ma reguły. Dzięki za te obroty.Tak myslałem że do 2 obrotów na min. byłoby najlepiej. Plany juz mam ale wszystko w głowie.Muszę jeszcze przemyśleć czy taki czy inny układ. Cytuj
siacho Opublikowano 4 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam! U mnie pełny cykl podajnika trwa dokładnie 60 s. Tłok pozycjonowany .Układ dość nietypowy ( chyba jeden z pierwszych podajników tłokowych) Jeśli wytrzymasz do jutra wstawię jakieś zdjęcie i podam w miarę szczegółowe dane. pozdrawiam siacho Cytuj
siacho Opublikowano 5 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tu masz zdjęcia > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0abc965898.html Jak pisałem jest to trochę odmienna konstrukcja jak w pozostałych kotłach. Ale trwała i bezproblemowa. Od 2002 rok, wymieniony był motoreduktor w ramach rękojmi (wada ukryta)chyba w 2004, sama "szuflada" nie wykazuje oznak zużycia. W uzupełnieniu: silnik 0,09 kW, 1360 obr/min przekładnia 70 Nm, 1obr/min Podajnik ma jeszcze jedno rozwiązanie, którego nie widziałem w innych kotłach, na wejściu do kotła jest regulowana "roleta", umożliwiająca dodatkową regulację ilości podawanego opału. Jak byś miał jakieś pytania, pisz. W miarę możliwości i wiedzy- odpowiem. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi