Roomster720 Opublikowano 2 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. Myślę że mam problem. Posiadam piec HEF Eko-Plus 25kW, ze sterownikiem GECO. Gdy dzisiaj w nim rozpaliłem zauważyłem że pompka nie włącza się przy temp. 40st. tak jak zawsze, ale dopiero przy 58. Moje pytanie: czy można to zmienić? Jeśli nie to czy to szkodzi piecu? Cytuj
Marek Opublikowano 2 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 pompka nie włącza się przy temp. 40st. tak jak zawsze, ale dopiero przy 58. czy można to zmienić? czy to szkodzi piecu? posiadaczu pieca , przeczytaj INSTRUKCJE sterownika i naucz sie na pamiec !! i jeszcze zobacz jak sie odmienia PIEC PIECOWI TO NIE ZASZKODZI ! Cytuj
Robercikus Opublikowano 2 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. Myślę że mam problem. Posiadam piec HEF Eko-Plus 25kW, ze sterownikiem GECO. Gdy dzisiaj w nim rozpaliłem zauważyłem że pompka nie włącza się przy temp. 40st. tak jak zawsze, ale dopiero przy 58. Moje pytanie: czy można to zmienić? Jeśli nie to czy to szkodzi piecu? U mnie w fabrycznych ustawieniach sterownika jest temp. załączania pomp 35 stC - to jest zabójstwo dla wymiennika, bo kocioł zanim dojdzie do optymalnej temp. dłuuugo pracuje pod obciążeniem odbiorem ciepła przy zbyt niskiej temperaturze. Ja u siebie ustawiłem temp załączania pomp na 60 stC i kiedy uruchamiam piec, to tylko przez kilkanaście minut ten pracuje przy szkodliwych dla niego temperaturach, a jak już osiągnie owe 60, to dzielnie ciągnie do zadanej, ale to już mu nie szkodzi. Temp pracy poniżej 58 stC jest dla kotła zabójcza i nie należy dopuszczać do sytuacji, kiedy kocioł pracuje przy takich temperaturach - zapobiega temu wysoko ustawiona temp załączania pomp. Warunek - w miarę sprawnie działający grawitacyjnie obieg kotła. pozdr robercik-us Cytuj
Roomster720 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2011 posiadaczu pieca , przeczytaj INSTRUKCJE sterownika i naucz sie na pamiec !!i jeszcze zobacz jak sie odmienia PIEC PIECOWI TO NIE ZASZKODZI ! Spokojnie. Ja tylko pytam. Piecu, piecowi - jaka różnica. Potocznie tak się mówi Robercikus, Dzięki za pomoc. Temat od zamknięcia, moderatorzy. Cytuj
Mecenas Opublikowano 2 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Spokojnie. Ja tylko pytam. Piecu, piecowi - jaka różnica. Potocznie tak się mówi Na piecu gotuje się obiad. Dom ogrzewa się KOTŁEM. Cytuj
spidoman Opublikowano 2 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ciekawi mnie na jakim biegu powinna pracować pompa obiegowa i jak to ma się do spalania. Cytuj
Robercikus Opublikowano 2 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Też ostatnio przerabiałem ten temat i... :-) Na samo spalanie nie powinno to wpływać w żaden w zasadzie sposób, bo to zależy z jednej strony od ustawień - nadmuch, czasy podawania i przerwy, jakość opału - z drugiej od odbioru ciepła przez budynek - jak chcesz mieć cieplej, a dom nieocieplony, to opału pójdzie więcej i nie ma na to siły, a jak palisz oszczędnie - temp w pomieszczeniach niższa, a dom ocieplony, to i zapotrzebowanie mniejsze i opału pójdzie mniej. Jeżeli chodzi natomiast o zużycie energii elektrycznej, to przy pracy na niższym biegu pompka zużywa mniej energii elektrycznej, co z kolei przekłada się na rachunki za prąd. Mnie instalator powiedział, że o ile wszystko działa na niższym biegu - grzejniki grzeją i instalacja ogólnie jest wystarczająco wydajna, to spokojnie można pracować na niższym biegu pompy :-). U mnie na kotle pompa co pracuje na 2 biegu - mam wrażenie, że skuteczniej odprowadza ciepło przy wysokiej temperaturze wymiennika w kotle - między 60, a 80 stC, natomiast za wymiennikiem płytowym pompy co grzejników i do podłogówki pracują na 1 biegu i wszystko daje radę :-)... pozdr robercik-us Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi