Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Mam nie lichy problem ,znajomych rodzicom "firma " wykonała instalacje c.o no i kocioł zębiec KWK 16/S GÓRNEGO SPANANIA sterownik geco G- 406 piec cały czas gotuje wode alarm AL-5- WYSOKA TEM. NA PIECU , górne grzejniki całe gorące ,dolne grzejniki letnie pompa 3 bieg i nic . Zastanawiam się czy pompa nie ma siły pociągnąć wody z dołu do góry aby stworzyć ruch w dolnych grzejnikach niebieska linia, jak przykręce powroty na górze to troche dół się grzeje ale góra stygnie i dalej piec się grzeje . Instalacja na załączniku jest już poprawiona bo zasilanie z pieca podłączyli na powrót z grzejnika , a powrót z drabinki i grzejnika 1 za pompą (przerywana linia )post-16946-1293796978_thumb.jpg

post-16946-1293797502_thumb.jpg

Opublikowano

witam

moim zdaniem instalacja jest źle wykonana

rozprowadzenie powinno być u dołu a dopiero potem pionami do góry,i na pewno by grzało bez problemów

w tej instalacii pompka musi dać radę podnies wode do góry 2 razy

niewiem co ci poradzić ,może spróbuj zalożyć pompke o wiekszej sile podnoszenia

ale ja sie moge nie znać w końcu nie jestem specem od ogrzewania

Opublikowano

groszek tak mam ochote właśnie wykonać jakna drugim rysunku ale narazie dumam jak się przebić przez tą ściane 60 centów i to lity kamień i dla tego fachowcy poszli na łatwizne ale martwi mnie dlaczego rośnie temperatura skoro sterownik jest na 50 stopni iprzechodzi na nadzór atamponad90 stopni

Opublikowano

To nie wina sterownika ani kotła tylko instalacji. Cała instalacja na jednej rurze zasilającej (ciekawe jakie średnice zastosowano?) to kompletnie głupi pomysł instalatora, przez co brak jest regulacji hydraulicznej instalacji, i to jest powód kłopotów. Można się przyczepić też do sposobu montażu naczynia (osobna nitka od kotła o śr min 25).

Opublikowano
groszek tak mam ochote właśnie wykonać jakna drugim rysunku ale narazie dumam jak się przebić przez tą ściane 60 centów i to lity kamień i dla tego fachowcy poszli na łatwizne ale martwi mnie dlaczego rośnie temperatura skoro sterownik jest na 50 stopni iprzechodzi na nadzór atamponad90 stopni

Nie chcę ci mieszać , ale po głębszym namyśle lepsza wersja instalacji będzie chyba ta z górnego schematu.

post-9863-1293877430_thumb.jpg

W przypadku dolnego jest niebezpieczeństwo, że pompa wymusi tylko mały obieg do grzejnika drabinkowego i nr 1, pozostałe mogą być niedogrzane.

post-9863-1293878367_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli ta przerywana linia to istniejąca rura będąca w tym układzie połączeń to ona jest tu winowajcą. Zauważ, że pompa tłoczy wodę "w kółko". Powrót drabinki podłączony przed pompą (tu poprawnie) oraz za pompą poprzez linię przerywaną - BŁĄD !

Zlikwiduj te połączenia a cały zład wody będzie tłoczony przez kocioł do instalacji a nie tylko częściowo.

Opublikowano
Nie chcę ci mieszać , ale po głębszym namyśle lepsza wersja instalacji będzie chyba ta z górnego schematu.

W przypadku dolnego jest niebezpieczeństwo, że pompa wymusi tylko mały obieg do grzejnika drabinkowego i nr 1, pozostałe mogą być niedogrzane.

post-9863-1293878367_thumb.jpg

Witam .Dzięki za pomoc. zamierzam tak to poprawić, bo fachowcy się wypieli ,bo instalacja była wykonana rok temu (i tak do dzisiaj starsi ludzie się męczą) i działała mówią ( przez telefon).

groszek : co do krutkiego obiegu to spoko jest ciepły i cała góra gorąca ile na piecu tyle na grzejnikach i nie mam jak z gory zasilić tego obiegu .

Digitrax : ta przerywana niedieska linia to błąd firmy jak i równierz pomylone zasilanie pieca na powrót z grzejników ( na dzień dobry 30% strat mocy grzejników ) ale to już HISTORIA i dalej dół nie grzeje

post-16946-1294042740_thumb.jpg

mak : podaje na rysunku średnice rur jak pomierze grzejniki to też napisze

post-16946-1294043418_thumb.jpg

i tak to chyba będzie jak tylko dam rade scianie

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM 2011 ROKU i aby Wszyscy z Nas mieli jak naj mniej problemów , choćby z ogrzewaniem .Pozdrawiam.

Opublikowano

Podaj dokładny symbol sterownika G-406-Pxx .Tam gdzie xx wstaw brakujące symbole sterownika.

witam

pawlostech STEROWNIK G -406-P04 na piecu

zębiec KWK 16/S

Opublikowano

Mironw zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać zastanów się nad poprawnym przepływem wody przez poszczególne grzejniki.

Przez górne grzejniki powinno płynąć mniej wody niż przez grzejniki dolne.

Im grzejnik jest bliżej kotła (po rurze zasilającej, a nie w rzeczywistości) tym mniej wody powinno przez niego płynąć. Najmniej wody powinno płynąć przez grzejnik górny z prawej strony.

Jeżeli przy grzejnikach masz zawory termostatyczne to w takich zaworach można zmienić nastawę wstępną zaworu (zmienić przepływ wody).

Jeżeli nie masz zaworów termostatycznych to pozostaje kryzowanie grzejników.

Jeżeli masz zwykłe zawory to zawory przy górnych grzejnikach przykręć (najwięcej przykręć grzejnik górny prawy) i powieś na zaworach tabliczki z napisem "Nie ruszać".

Opublikowano
Mironw zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać zastanów się nad poprawnym przepływem wody przez poszczególne grzejniki

Przez górne grzejniki powinno płynąć .

Jeżeli masz zwykłe zawory to zawory przy górnych grzejnikach przykręć (najwięcej przykręć grzejnik górny prawy) i powieś na zaworach tabliczki z napisem "Nie ruszać".

po poprawieniu skopanego powrotu z zasilaniem też tak zrobiłem tylko przykręciłem powroty na górze, myślałem że za dużo wody z prawych górnych wypływa i pompa nie ma siły wyciągnąć wody na góre z dolnych grzejników no i troche się zrobiły ciepłe ale góra ciepła do połowy tylko ciepła a piec dalej rośnie z temperaturą, pompa na 3 -biegu

post-16946-1294412162_thumb.jpg

a i jeszcze czy rura cu 18 poradzi debrać wode z tych dwóch grzejników 600x1600 i 600x100( łączna moc z tabeli 3460wat ) podłączonych krzyżowo, a instalacja będzie dołem

Opublikowano

WITAM .Troche to trwało ale już wiem wyliczyłem :

powierzchnia ogrzewana zapotzebowanie 13,9 kW

moc zainstalowanych grzejników 11,62kW

moc pieca 16kW

no i teraz czy jeszcze da się dołożyć bojler 120l z wężownicą, czy piec nie będzie za bardzo obciążony CO DO POMPY HALM HUPA 25-6.0 U180 w "mojej " hurtowni jak spytałem ile kosztuje, bo cicho chodzi,to mnie wyśmiali bo że to badziew którym już nie handlują bo są awaryjne i często mieli na nie reklamacje , nawet po roku nie było w nich skrzydełek albo były częściowo wytarte i dlatego takCICHO CHODZĄ I MOŻE TU JEST MÓJ PROBLEM bo jeszcze ja pompy nie zdejmowałem , czy wiecie coś na jej temat.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam no nareszcie instalacja działa

post-16946-1295818113_thumb.jpg

NO I JESZCZE KOCIOŁ SIĘ PRZEGRZAŁ i trzeba było też wymienić

post-16946-1295818260_thumb.jpg