Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję pomocy w wyborze kotła do ogrzewania domu.

Dom ma 200m* powierzchni. Na chwilę obecna jest nieocieplony i z starymi oknami. W przyszłości ma być ocieplony i wymienione okna. W domu jest stara instalacja grawitacyjna i pompka. Ile powinienem spalać węgla w takich warunkach? Palę w domu około 8-12h dziennie.

Z kotłów które do tej pory widziałem najbardziej podobał mi się kocioł firmy Protech Kruk/S http://www.protech-wkg.pl/old/oferta_kruk-pl.html Jednak niewiele opinii o tym kotle znalazłem w internecie. Bardzo bm prosił o jakiś opiniach dotyczących tego kotła.

Z kotłów które jeszcze do tej por widziałem był kocioł Defro Optima Komfort Plus - ale o kotłach defro słyszałem wiele nieprzychylnych opinii od osób używających te kotły, jak i od sprzedawców w sklepach.

Kotły sas i ogniwo biecz - podobno przedtem bardzo dobre, teraz się pogorszyły? Czy to jest prawda?

Może, że jeszcze jakiś inny dobry kocioł? Narazie nie podaje ceny do jakiej poszukuje kotła, chce zwykły kocioł bez ślimaka.

Opublikowano
Z kotłów które do tej pory widziałem najbardziej podobał mi się kocioł firmy Protech Kruk/S http://www.protech-wkg.pl/old/oferta_kruk-pl.html Jednak niewiele opinii o tym kotle znalazłem w internecie. Bardzo bm prosił o jakiś opiniach dotyczących tego kotła.

Prosty kocioł, dobra jakość, dużo bardziej znany jako Taurus Bawół.

Z kotłów które jeszcze do tej por widziałem był kocioł Defro Optima Komfort Plus - ale o kotłach defro słyszałem wiele nieprzychylnych opinii od osób używających te kotły, jak i od sprzedawców w sklepach.

Faktycznie mają sporo bardzo sprzecznych opinii. Za krótko na rynku by zawyrokować.

Kotły sas i ogniwo biecz - podobno przedtem bardzo dobre, teraz się pogorszyły? Czy to jest prawda?

Nie pogorszyły się, ciągle są to bardzo solidne kotły (ze wskazaniem na Ogniwo).

Może, że jeszcze jakiś inny dobry kocioł? Narazie nie podaje ceny do jakiej poszukuje kotła, chce zwykły kocioł bez ślimaka.

Może kocioł największego producenta - Zębiec ?

Pozdrawiam