dareksin Opublikowano 7 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam. Bardzo proszę o ocenę poniższego schematu. Chyba coś takiego sobie zmajstruję. Pompami będzie sterował taki sterownik: STEROWNIK dla 2 POMP ( C.O. i C.W.U. ) typu SP-08 http://allegro.pl/sterownik-do-pomp-co-i-c...1347988091.html http://www.kgelektronik.pl/instrukcje/sp-08.pdf Proszę o błędy i uwagi. Schemat nie zawiera zaworów. Kilka podstawowych pytań Czy w tak małym układzie : 1) potrzebny jest zawór 4 drogowy ? 2) dobrze podłączony zbiornik wyrównawczy ? Czy tylko od dołu ? 3) co z tym grzejnikiem łazienkowym? teraz jest na grawitacji. Jak go podepnę do reszty to w lato nie będzie działał ... bo w lato nie będę uruchamiał pompy co 4) zasilanie wody ( dopuszczanie ) obojętnie w jakim miejscu ? 5) jaki dać zbiornik wyrównawczy ( ile litrów ) ? 6) piec per-eko kws 5kw będzie odpowiedni ? Z góry dziękuję tutaj schemat w pełnym oknie Cytuj
cziko82 Opublikowano 7 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Posłużę się tym postem bo jest w nim troszkę informacji https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;#entry63660 sam z niego skorzystałem i uważam ze jest oki Cytuj
vernal Opublikowano 7 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 1) potrzebny jest zawór 4 drogowy ?2) dobrze podłączony zbiornik wyrównawczy ? Czy tylko od dołu ? 3) co z tym grzejnikiem łazienkowym? teraz jest na grawitacji. Jak go podepnę do reszty to w lato nie będzie działał ... bo w lato nie będę uruchamiał pompy co 4) zasilanie wody ( dopuszczanie ) obojętnie w jakim miejscu ? 5) jaki dać zbiornik wyrównawczy ( ile litrów ) ? 6) piec per-eko kws 5kw będzie odpowiedni ? Witam, Najbardziej w tym schemacie podoba mi się to, że filtry są narysowane w poprawną stronę. 1) Myślę, że sie przyda. 3) obawiam się, że w zimie też nie będzie działał, musi być za pompą 4) powinno być wejście w kotle na dole Cytuj
dareksin Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor #4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 ... 1) Myślę, że sie przyda. 3) obawiam się, że w zimie też nie będzie działał, musi być za pompą 4) powinno być wejście w kotle na dole Mogę jeszcze poprosić o wypowiedzi ? Zawór n-drogowy ? Naczynie przelewowe ... Cytuj
Kadafi Opublikowano 8 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ja mam b podobny układ tylko: -wszystkie grzejniki za pompą -brak różnicowego przy bojlerze -wzbiorczy podłączony tylko od dołu + przelew+ odpowietrzenie Dodatkowa pompa na obiegu kotłowym, dopuszczanie wody na powrocie miedzy kotłem a zaworem. Przed każdą z pomp filtr a za zawór zwrotny. Mój układ wykonany w tym roku - działa bez uwag. Do zaworu jest siłownik tylko czeka na sterownik pogodowy. Cytuj
dareksin Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor #6 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Do Kadafi. Jak sterujesz tymi pompami ? Jakiś konkretny sterownik / sterowniki ? Co z grzejnikiem w łazience w lato ? Cytuj
Kadafi Opublikowano 8 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Obecnie pompy podpięte pod zwykły sterownik GECO (kotła z podajnikiem). Planowany zakup sterownika Unicontrol mix 07 lub podobny - koniecznie ze sterowaniem pogodowym. Temp załączenia pomp 55*C ale w tym sezonie wyłączyły się tylko kilka razy. Wszystkie grzejniki włączone jak na "moim" schemacie w lato wyłączone tzn wyłączona pompa CO. Pompą CWU steruje też ten sam sterownik (bojler z czujnikiem temperatury). Jak będzie unicontrol to będzie miał podpięty termostat pokojowy - teraz jest odłączony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi