Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Koledzy.Kupiłem dom z kotłem KMW Zębiec 23kw.Palę w nim węglem kamiennym tem.na sterowniku ustawiana 55 60 stopni.Niestety czujnik tem,spalin jest uszkodzony.Możecie mi wyjaśnić czy przy węglu kamiennym lepiej żeby był sprawny czy nie ma to znaczenia,bo w instrukcji doczytałem się tylko że przy paleniu miałem powinien być sprawny.Ogrzewam powierzchnię 180m2 dom poniemiecki nie ocieplony ,taczka węgla na +- 12godzin przy obecnej tem. powietrza -1 -5 .Komin nowo wybudowany 5m ,mam wrażenie że trochę za dużo idzie mi tego opału,byłbym zapomniał bojler 80 L na ciepłą wodę,instalacja wymuszona w miedzi grzejniki DIAMOND zwykłe zaworki które doprowadzają mnie do szału , jak się je tylko lekko przykręci zaraz ciekną, pompa C.O ustawiona na drugi bieg.

Opublikowano

Witam No własnie kolego Jarson75 (taczka węgla na +- 12godzin przy obecnej tem. )Czujnik musi być sprawny na wszystkich paliwach ponieważ kieruje procesem spalania.Koszt ok.100zł.

Opublikowano

Czujnik założony i wygląda to następująco,przy rozpalaniu tem.spalin dochodzi do około 240,260 stopni,a gdy się rozgrzeje przy tem.zadanej 55 tem.spalin oscyluje na poziomie 110,116,stopni.Palę węglem kamiennym czas spalania wydłużył się tylko o dwie godziny.

Opublikowano

pierwsze pytanie to palisz od góry czy od dołu? drugie to ta twoja taczka węgla ile ma kg?

ja ci powiem że w opowieści czytane na necie że ktoś na ponad 100m2 przy mrozie -10 spala kg węgla na godzine nie wierze

Mi przy ogniu non-stop na 110m schodziło w tym tygodniu 40kg/dobe (1 zasyp 14kg starczał na jakieś 9 godzin)

Opublikowano

Palę węglem od dołu ,a co można od góry?Jak to się rozpala normalnie jak od dołu?Taczka ma pojemność 75 l taka zwykła blaszana a ile kg wchodzi na nią to powiem szczerze nie wiem?ładuję cztery pięć dużych szufel na nią i jadę do kotłowni i zasypuję na maxa.A nie mam takiej wagi żeby zważyć ile to jest.Masz rację żeby było ciepło to trzeba palić tak samo z autem jak się mu "wciska"to też potrafi sobie spalić więcej B)

Opublikowano

OK.Zasyp kociołek do pełna i odpal od góry.Czas napewno się wydłuży oczywiście jak jest wszystko dobrze ustawione.Temperatura spalin jest prawidłowa.No i codziennie trzeba od góry odpalac.