Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba O Sprawdzenie Schematu Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! proszę o ocenę i sprawdzenie mojego schematu instalacji co w domu parterowym z poddaszem użytkowym. Powieszchnia 140 m kw. Wysokość zbiornika wyrównawczego ok 4 m (na strychu) Instalację planuję cu całość. Przekrój z fi 28 przechodzi na 22 potem na 18 i 15mm. Podłogówka będzie w 2 pomieszczeniach; łazienka parter ok. 5 m kw i kuchnia ok 9 m kw. Obieg wymuszony pompą.

instalacja_co.bmp

Opublikowano

Rura przelewowa też 28 a nie 18 i do bojlera dałbym 22 (tak mam u siebie).

Co do podłogówki to jakiś układ mieszający ale na tym sie nie znam więc na pewno ktoś inny doradzi w tym temacie.

Opublikowano

Majac 60 st na kotle, tyle samo pojdzie w podloge. Raz, ze nie zdrowe, dwa, ze kafle moga popekac.

Uklad mieszajacy bedzie konieczny: zawor mieszajacy + pompa + czujnik temp + sterownik.

Chyba, ze podlaczysz podlogowke do powrotu grzejnikow, ale nie ma pewnosci, ze pompa przepcha to wszystko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

dysponuję na dzień dzisiejszy sekcją mieszającą grundfoss T- 40 na pompie UPS 25-60-180. Tylko jak to połączyć? Zmodyfikowałem nieco poprzedni schemat C.O przekroje rur się zmieniły z 18 na 22 przy wymienniku. I doszła cyrkulacja. Jest ok? proszę o porady czy jest dobrze i poproszę o dorysowanie tej podłogówki na tym sprzęcie o którym piszę. Dzięki.

instalacja_co.bmp

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na grupie masz strzałkami zaznaczone zasilanie i powrót a po stronie pompy podłączasz podłogówkę. Co do podłączenia samej podłogówki to za mało szczegółów- rozdzielacz, ułożenie rur. Generalnie powinno chodzić.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Co do podłogówki to cały blok mieszający będzie w kotłowni zainstalowany. Do rozdzielacza pójdzie woda zmieszana rurami cu fi 22. Rozdzielacz będzie ok 8 metrów od bloku mieszającego. Sam rozdzielacz na 3 obwody podłogówki sam robię z trójników pe 25. następnie zasilam: łazienka podłoga ma 6 m kw, kuchnia ma 10.3 m kw. i łazienka na piętrze ma 6.8m kw. Pytanie o tę łazienkę na piętrze; Czy mogę pojechać do niej pex-em 16 z rozdzielacza na parterze? bruzdą w ścianie? Można tak?

I jeszcze w jaki sposób ułożyć rury podłogówki?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

i oto schemat podłogówki, którą mam zamiar zrobić. rozdzielacz mam z trójników pp 25/ 3/4" i na wszystkim zaworki odcinające każdej pętli. Oczywiście belki mają odpowietrzniki i zawory spustowe. Pytanie o automatykę tego ustrojstwa. Potrzebuję gdzieś jakieś siłowniki czy termostaty? wszystko będzie chodzić wraz z grzejnikami ściennymi.

post-20742-1294777815_thumb.png

Opublikowano
  • Autor

Co o tym sądzicie?

czy tu zawsze tak dłuuugo się czeka na odpowiedź?

Opublikowano

na twim miejscu założyłbym również zawór trójdrożny przed pompą na obiegu do grzejników. Jeśli masz docieplone mieszkanie to bez tego zaworu w domu bedzie za gorąco przy temp. kotła około 60 stopni, jeśli obniżysz temp. pieca to nie będziesz miał dobrze ciepłej wody w bojlerze. Pamiętej że za każdą pompą należy zakładać zawory zwrotne.