Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzaczek Skd Vs Warmut 200 Ceramik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

znalazłem się na tym forum ponieważ szukam kotła do centralnego ogrzewania. Po przestudiowaniu forów internetowych o tematyce ogrzewania, przeczytaniu licznych postów wybrałem dwa piece. Na podstawie informacji zawartych na forach zdecydowałem się na piec dolnospalajacy.

Krzaczek SKD

Kostrzewa Warmet 200

Kociol będzie służył tylko do ogrzewania domu o powierzchni 140 metrów (kocioł o mocy 18 kW). W kotle spalane będzie drewno i węgiel, w proporcjach 50:50. Instalacja grzewcza grawitacyjna z dodtatkową pompką.

I teraz moje pytanie, który z tych propozycji wybrać, który jest lepszy biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena?

Z Krzaczkiem przemawia cena, warmet jest o ponad 30% droższy i zastanawia mnie czy taka różnica się w jakiś sposób zwróci w postaci oszczędności na paliwie? Oczywiście o Warmecie jest więcej pozytywnych opini, firma jest dłuzej na rynku więc potencjalnie jest on lepszy jakościowo od Krzaczka, ale czy ta różnica jest warta takiej dopłaty?

Moj opis nie jest zbyt profesjonalny ale tematem kotłów zacząłem interesować się dopiero od tygodnia więc moja wiedza nie jest zbyt rozległa.

Opublikowano

Krzaczek SKD nie jest kotłem dolnym. Nie daj się nabrać na chwyt marketingowy producenta.

W tym temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;#entry59934 od postu #16 piszemy o SKD. Możesz sobie przeczytać.

SKD

Opublikowano

Warmet 200 zakupił ponad rok temu kolega do swojej instalacji, i jest super zadowolony. Duża komora załadowcza i ceramiczny dopalacz robią swoje - wygoda (duża stałopalność) i oszczędność paliwa (czyli czyste spaliny!)

Gdyby Kostrzewa wypuścił tego Warmeta w troche mniejszej mocy sam bym go kupił....

Opublikowano

Latam sobie po forach od paru tygodni i rzuciło mi się coś w oczy jesli juz mowa o kostrzewie

Maja fatalny serwis i podejscie do klienta

Przed zakupem proponuje to wziac pod uwage i poszperac troche po forach w tej materi

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Tak jak myślałem konfrontacje wygrał jednak Kostrzewa. Tak jak napisali koledzy, Krzaczek, tak jak mi się wcześniej wydawało, to nie do końca dolne spalanie, a kocioł z takim spalaniem chcę zakupić.

A teraz pytanie na które nie wiem czy możecie dać mi odpowiedź, czy możecie zaproponować mi przedstawicieli Kostrzewy w województwie mazowieckim? Interesowałby mnie zakup pieca łącznie z montażem, tak żeby wszystko zostało racjonalnie podłączone i wymogi gwarancyjne zostały spełnione, a przy tym żeby nie kosztowało to więcej niż wartość kotła:)

Opublikowano

Marzenie ściętej głowy

Za samo uruchomienie kiedy kocioł jest już podłączony do instalacji inkasują 350pln

a przy tym trzeba czekać niejednokrotnie 3-4 tygodnie aż szanowny serwisant raczy się zjawić

Oczywiście jeśli z tego zrezygnujesz z gwarancją możesz się pożegnać

Nie chcesz krzaczka to kup coś innego ale od kostrzewy trzymaj się z daleka

Dobrze ci radzę