Berdysz Opublikowano 4 Listopada 2010 #1 Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam. Założyłem sobie na próbę do mojego kotła dmuchawę ze sterownikiem. Napaliłem drewnem a potem ostro zasypałem miałem. Ze 3 szufle. oczywiście ciekaw byłem jak to będzie się palić i zaglądałem przez górne drzwiczki jak się palić. Przestraszyłem się trochę bo jak zamykałem drzwiczki lub tuz po zamknięciu z pieca buchał dym tak że jak zamykałem drzwiczki to czułem na ramieniu solidny opór. Jak nie otwierałem to nic się nie działo... ale jak uchyliłem żeby zobaczyć to po chwili robiło "BUCH" I teraz nie wiem czy na stałe instalować ten sterownik. Czy to aby bezpieczne jest i można taki kocioł zostawić na dłużej żeby się nic nie stało? Cytuj
HP79 Opublikowano 4 Listopada 2010 #2 Opublikowano 4 Listopada 2010 Napisz więcej o kotle. Być może technika palenia jest nieprawidłowa. Cytuj
emus Opublikowano 4 Listopada 2010 #3 Opublikowano 4 Listopada 2010 Brak powietrza wtórnego dopalającego gazy palne. Kotle jest dużo gazów, jak otworzysz drzwiczki (dostarczysz powietrza) to następuje wybuch. Cytuj
bobek310 Opublikowano 4 Listopada 2010 #4 Opublikowano 4 Listopada 2010 Powiedz, dlaczego nie palisz miałem od góry, jak jest zalecane. Poczytaj ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?...;gla-kamiennego Ja jeszcze dodatkowo moczę miał przed rozpaleniem (jak Cię zainteresuje ten temat, to poczytaj moje posty jak to robię krok po kroku) i nie mam żadnych wybuchów. Cytuj
Berdysz Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor #5 Opublikowano 4 Listopada 2010 Palę od dołu bo taki mam piec. Nie wyobrażam sobie spalenia w nim czegokolwiek od góry.... Cytuj
vernal Opublikowano 4 Listopada 2010 #6 Opublikowano 4 Listopada 2010 W każdym piecu opał powinien się spalać od góry. Cytuj
heso Opublikowano 4 Listopada 2010 #7 Opublikowano 4 Listopada 2010 Jakoś nie wyobrażam sobie spalania np. koksu od góry... Cytuj
HP79 Opublikowano 4 Listopada 2010 #8 Opublikowano 4 Listopada 2010 Berdysz "Napaliłem drewnem a potem ostro zasypałem miałem. Ze 3 szufle. oczywiście ciekaw byłem jak to będzie się palić i zaglądałem przez górne drzwiczki jak się palić." Ten fragment wskazuje, że masz kocioł górny, który powinno się zapalać od góry (szczególnie jeśli używasz miału). Dlatego pytałem co to za urządzenie i wskazywałem na prawdopodobną złą technikę palenia. Cytuj
Berdysz Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor #9 Opublikowano 4 Listopada 2010 Może jak będę miał więcej czasu to i spróbuję spalić trochę miału od góry... aczkolwiek zauważyłem że jak wsypie mokrego miału to tak nie bucha.... może to i jakieś rozwiązanie. Cytuj
bladyy78 Opublikowano 4 Listopada 2010 #10 Opublikowano 4 Listopada 2010 Przy zainstalowanym nadmuchu przed otwarciem drzwiczek trzeba go bezwzględnie wyłączyć, wiec jeżeli tego nie robisz to to jest przyczyną. Cytuj
Berdysz Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor #11 Opublikowano 7 Listopada 2010 Właśnie jak dmuchawa dmucha pełnym gwizdkiem to nic się nie dzieje. Dopiero jak zwolni a w środku jest "rozpędzony" ogień to wtedy bucha... Cytuj
emus Opublikowano 7 Listopada 2010 #12 Opublikowano 7 Listopada 2010 Przeczytaj jeszcze raz posty #3, #6, #8. Cytuj
bobek310 Opublikowano 8 Listopada 2010 #13 Opublikowano 8 Listopada 2010 Przeczytaj ten artykuł: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?...;gla-kamiennego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi