Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Obrotowa Retorta-czym Palicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Człowiek nie osioł i czasami zdanie zmienia.Zrezygnowałem z zamówienia na kocioł Defro Kompakt i zamówiłem Defro Eko Plus.

Jest to kociołek z obrotową retortą.

Producent informuje, że może spalać ekogroszek, miał i pelety.

Zastanawiam się ile w tym jest prawdy, a ile radosnej twórczości.

Jaśli ktoś posiada obrotówkę- To proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrwiam.

Opublikowano

Nie wiem jak w Defro sprawuje się ten rodzaj retorty, ja mam Galmeta z obrotowym palnikiem i jestem zadowolony. Rzeczywiście można spalać różne rodzaje paliw i to z zadowalającym skutkiem.

Opublikowano

Bez najmniejszych problemów, mój wybór padł na ten właśnie rodzaj palnika ze względu na możliwość spalania miału. Co prawda producent mojego pieca zaleca mieszanie miału z eko ale ja przetestowałem go na samym miale dość kiepskiej jakości i wszystko się spaliło. Pojawiło się trochę spieków ale zaznaczam wszystko wypalone.

Opublikowano

a jak z eksploatacją? Jakieś usterki? Co z konserwacją? Szczerze powiedziawszy zakupiłem kocioł z palnikiem żeliwnym do spalania miału. Konstrukcja prosta i solidna, zeszła zimę paliłem czeskim groszkiem z węgla brunatnego i miałem. Wracając do obrotowego, interesowałem się swego czasu, znaczy w zeszłym roku, tego typu konstrukcją. Nie kupiłem, bo postawiłem na prostotę rozwiązania. Po prostu obawiałem się że mnie kobieta zamęczy jakby się coś stało a mnie nie było. Jeśli chcecie się przyjrzeć rozwiązaniu o którym piszę - ICHPW Zabrze ma informacje, a jeśli chodzi o producentów to TERMO-TECH oraz OGNIWO BIECZ.

Opublikowano

Właśnie nie.

Z tego co wiem palnik jest zbliżony kształtem, natomiast dużo rozwiązań jest odmiennych. Tak twierdzi producent. Twierdzi że jest to owoc współpracy z jedną z odlewni i posiada na to zastrzeżenie patentowe. Słyszałem że BRUCER jest Zabrza i tylko kilku producentów w niego weszło np ogniwo-biecz.

Opublikowano
a jak z eksploatacją? Jakieś usterki? Co z konserwacją? Szczerze powiedziawszy zakupiłem kocioł z palnikiem żeliwnym do spalania miału. Konstrukcja prosta i solidna, zeszła zimę paliłem czeskim groszkiem z węgla brunatnego i miałem. Wracając do obrotowego, interesowałem się swego czasu, znaczy w zeszłym roku, tego typu konstrukcją. Nie kupiłem, bo postawiłem na prostotę rozwiązania. Po prostu obawiałem się że mnie kobieta zamęczy jakby się coś stało a mnie nie było. Jeśli chcecie się przyjrzeć rozwiązaniu o którym piszę - ICHPW Zabrze ma informacje, a jeśli chodzi o producentów to TERMO-TECH oraz OGNIWO BIECZ.

Jak dotychczas bezproblemowo, bez usterek, to będzie trzeci sezon jak użytkuje mój kocioł.