Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM SERDECZNIE

jestem nowy na forum mam nastepujace pytanie posiadalem w swoim domu piec na mial z dmuchawa i sterownikiem (prod pleszew) otorz nie uwierzylem oczom gdy po zimie komin i dach byl poprostu czarny z samej gory do rynien, co bylo przyczyna ze z komina leciala (poprostu smola), palony bylo tylko miałem, obecnie posiadam piec na eko groszek nie chce zeby sytuacja sie powtorzyla istnieja moze jakies filtry na komin czy srodki, winna byla dmuchawa ktora wywiewala sadze prosze o sugestie

Opublikowano

Witam,

A jaki masz kocioł ? Jeśli górno spalający czy palisz w nim cyklicznie? Czy moczysz miał ?

Jaki typ dmuchawy i jaki sterownik --ustawienia?

Pytań dużo ale żeby odpowiedzieć dlaczego Twój kociołek wytwarza kondensat trzeba poznać szczegóły palenia .

Zwrócić trzeba też uwagę na temperaure spalin .

Opublikowano
Witam,

A jaki masz kocioł ? Jeśli górno spalający czy palisz w nim cyklicznie? Czy moczysz miał ?

Jaki typ dmuchawy i jaki sterownik --ustawienia?

Pytań dużo ale żeby odpowiedzieć dlaczego Twój kociołek wytwarza kondensat trzeba poznać szczegóły palenia .

Zwrócić trzeba też uwagę na temperaure spalin .

 

5 lat temu mialem kocioł z pleszewa miałowy nie moge znalez jego dokumentacji wiem ze mial byl moczony woda, pelny piec mialu starczal na 72 godziny ciepla w domu, (co 3 dni trzeba bylo zagladac i na nowo rozpalac) nie pamietam ustawien sterownika to mniej wiecej ten kocioł -->zdjęcie kotła

 

OBECNIE posiadam kocioł tłokowo miałowy KTM z pleszewa (grobelny) sterownik OGNIKplus nie chcialbym zeby sytuacja z brudnym dachem sie powtorzyla jak ustawic sterownik kolega wyzej mowi ze to zalezy od dmuchawy???

 

Tak jeszcze raz przeczytałem i mam pytanie.

Jak to wyglada ? Pomogła by fotka.

Czy dobrze rozumiem że po dachu cieknie smoła.

Czy komin jest ocieplony?

 

komin jest obity plytą wiórową, pokrytą łuską z gory natomiast jest blacha.

przy paleniu miałem (jak wyzej napisałem) dachowka zrobila sie poprostu czarna jakby ktos ja pomalowal duze ilosci sadzy wydobywaly sie z komina. nie chce zeby sytacja sie powtorzyla teraz gdy mam piec na eko groszek

 

Pozdrawiam serdecznie z gory dziekuje za pomoc

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Takie sa skutki palenia miałem i utrzymywanie niskich temp.

Na forum napisano juz ksiazke na ten temat jak nalezy palic.

 

Proponuje przeczytac podobne watki i na pweno znajdziecie odpowiedz na swoje pytania.

 

Co do filtrow to nie maczegos takiego. Kolega zalozy filtr i wyladuje w kostnicy.

 

Jezeli kolega bedzie palil ekogroszkiem, to nie powinno byc takich klopotow z kominem, gdyz kociol z podajnikiem sam dawkuje odpowiednia porcje paliwa. Wiec nie dojdzie do kiszenia opalu. Poki co to proponuje palic tak aby temp spalin byla na poziomie 160 stopni. Jak juz sie komin wysuszy, to nalezy wezwac kominiarza. Tylko tutaj to tez radze z umiarem, aby nie doszlo do zaplonu sadzy w kominie

 

Jezeli komin jest zalepiony, to rowniez nalezy wezwac fachowcow, ktorzy go z pewnoscia przepala.

Samemu nie radze przepalac, bo moze sie to skonczyc bardzo zle - czytaj: kostnica, remot budynku, komina.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Potwierdzam, co napisał 'tqlis'. Doświadczyłem to na własnej skórze - stary piec z górnym spalanie, przerobiony na nadmuch, na dodatek przewymiarowany, pod czas palenia na "automatyce" był efekt takiego "tłamszenia" a nie normalnego palenia się. Efekt taki, że kilkanaście dni temu zapaliła się smoła w kominie. Pożar był na tyle duży, że musiałem wezwać strażaków. Teraz myślę o wymianie kotła na Viagrus U24.

Swoja drogą, szukam pewnych i sprawdzonych sposobów na chemiczne usunięcie smoły w komina. Mechaniczne czyszczenie po pożarze nie osunęło całkowicie tej smoły.

Pozdrawim ZIBI

Opublikowano

mam problem z sadzą, piec górnego spalania Zębiec, czyszczenie komina co tydzień, pieca co 2 dni. Różne eksperymenty były, nawet palenie od góry. Ostatnio na noc zostawiam tak: nałożę wiadro węgla pod tylną ściankę pieca jak jest jeszcze trochę żaru, zamykam dolne drzwiczki, czopuch otwarty minimalnie i pali się super, zero sadzy, piec czysty, płomieniówki też, wiadro ok 10 kg starcza na ogrzanie 100 m2 przez ok 8 godzin.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.