wplewa Opublikowano 27 Października 2010 #1 Opublikowano 27 Października 2010 Witam Jestem w trakcie remontu mieszkania (kamienica, mieszkanie 85 m2) Mam możliwość wykonania ogrzewania etażowego. Chciałbym wykonać instalację z rur PEX fi 16 oraz grzejników aluminiowych i oczywiście piec gazowy dwu-funkcyjny (ma ogrzewać również wodę użytkową). Przewody Pex zamierzam prowadzić pod wylewką, aby ograniczyć możliwości przecieków zamierzam prowadzić zasilanie i powrót dla każdego z grzejnika osobno bezpośrednio z pieca. Moje pytanie brzmi czy średnica w tym wypadku fi 16 będzie wystarczająca (wydaje mi się że tak, skoro każdy grzejnik jest zasilany prosto z rozdzielacza przy piecu)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 28 Października 2010 #2 Opublikowano 28 Października 2010 pexem16 zasilisz grzejnik do 3kw, rozprowadź to z rozdzielacza -jeśli masz taką możliwość -do rozdzielacza dojedziesz 20 ,tylko wystrzegaj się marketów i przed zalaniem (betonem) obowiązkowo próba z manometrem Cytuj
wplewa Opublikowano 28 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 28 Października 2010 Rozumiem że mimo to iż pod wylewką nie będzie żadnych połączeń, to muszę wykonać próbę szczelności? Tylko nie mam sprzętu do takiej próby. Możesz mi napisać co jest potrzebne. Czy próbę wykonuje się z użyciem wody np. z instalacji wodociągowej, czy można powietrzem przy użyciu kompresora (co wtedy ze złączkami, czy w ogóle są jakieś i czy będziemy pewni że to na ich łączeniu nie ma nieszczelności). Cytuj
krool2 Opublikowano 28 Października 2010 #4 Opublikowano 28 Października 2010 zalej wodą z sieci i zostaw pod ciśnieniem Cytuj
Mushasi Opublikowano 28 Października 2010 #5 Opublikowano 28 Października 2010 Ja z tymi rurami nigdy nie miałem problemu ale uważaj na tanie podróbki kisana Chyba matrix o ile pamiętam pisze na nich że amerykańskie ale to tania podróbka chińska u klienta kiedyś kasowałem z nich instalacje przy 60 stopniach rozdymało je . zmieniliśmy na oryginalne kisanowskie i spokój . Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 28 Października 2010 #6 Opublikowano 28 Października 2010 testowałem COMAP przy 90 stopn. w instalacji otwartej i przy 65 w zamknięt.(2,5,! bara)-przeżyły-a sprzęt do testowania to.. kocioł który posiadasz -jeśli robisz sam podpinasz wszystko na gotowo i grzejesz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi