Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka- Czas Rozgrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ogrzewanie podłogowe w nowo wybudowanym domu. Robię testy podłogówki, ale nie jestem zadowolony. Mam wrażenie, że podłoga nagrzewa się z niesamowitym oporem. Są dwa obiegi, każdy po ok. 25 m2. Temperatura wejściowa ok. 35 stopni. Czasami więcej, ale pod kontrolą mieszacza- bez siłownika. Na wyjściu temperatura ok. 20 stopni i to dopiero po ok. 5-6 godzinach. W pomieszczeniu co prawda ok. 10 stopni, ale latem była analogiczna sytuacja. Różnica temperatur między wejściem, a wyjściem wynosi ok. 20 stopni. I to po wielu godzinach grzania. Pytanie: czy jeśli temperatura na wyjściu jednak bardzo powoli wzrasta, to definitywnie instalacja nie jest zapowietrzona i nie tutaj należy szukać problemu? Czy też o niczym to nie świadczy i w pierwszej kolejności z mozołem należy bawić się w odpowietrzanie. A może po prostu przyzwyczaić się, że podłoga będzie ciepła po kilkunastu godzinach grzania, co dla mnie jest nie do pomyślenia, ponieważ zamierzam grzać cyklicznie. Jaka powinna być preferowana temperatura podłogi, bo teoria mówi o 28- 23 stopniach, a w praktyce podłogówki często ładnie grzeją w stópki, czyli temp. Samej podłogi dochodzi do 40 stopni????

Opublikowano

Moim zdaniem temperatura wejścia jest za niska, niestety podłogówka ma to do siebie że troszkę nagrzewa zanim poczujesz właściwe ciepło w mieszkaniu, dlatego preferuje układy mieszane(grzejniki + podlogówka) z prostego powodu, wracając z pracy, podpalam w piecu, w ciągu godzinki mam ciepło, podłogówka Ci tego nie da w tak krótkim czasie. Polecam abyś zwiększył temperaturę zasilania , temperatura maksymalna dla podłogówki to 29 stopni(mam tutaj na myślu temperature podłogi),powyżej możesz mieć problemy z jastrychem, jeżeli fachowiec projektował układ( wyliczając ok 100W. na metr, w zależności od ocieplenia budynku+ predkosc przepływu dla układu) to możesz być spokojny., a odpowietrzenie to już swoją drogą, w sumie troszke to możę potrwać, ale cierpliwości,

Opublikowano

Bardzo często spotykam się z zapowietrzoną instalacją podłogową przepłukanie instalacji jest wskazane jak najbardziej .

Dziś też miałem taką robótkę i zadziałało, klient się grzeje aż miło godzinę temu wróciłem ze sprawdzenia tej instalacji przepłukaniu.

Jak sprawdzić ?

Jest parę sposobów ale są zależne od tego jak jest wykonana instalacja .

Czy masz zawory spustowe przy rozdzielaczu???