Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem nowy piec, Instalator zamontował, Temperatura w domu okazała się za wysoka, Poczytałem forum i zdecydowałem się na modyfikację układu.

Dwa warianty zmiany – koszt części podobny.

Który wariant będzie montowany, ustalę z nowym instalatorem. Ale mając dotychczasowe doświadczenia - proszę o sprawdzenie tych schematów.

post-19954-1286968953_thumb.jpg

lub

post-19954-1286968888_thumb.jpg

Opublikowano

Większość producentów zaleca montowanie pompy za zaworem 4d na ssaniu.

W przypadku zamontowania pompy przed zaworem 4d może dojść zaburzenia przepływu przez zawór 4d

i niekontrolowanego rozdzielenia strumienia wody powracającej.

Przy ssaniu nie ma takiej możliwości - następuje proporcjonalne mieszanie czynnika powrotu i zasilanie, uzależnione od położenia przegrody zaworu.

Zawór różnicowy stosowany oczywiście do grawitacyjnego działania instalacji - jeśli użytkownik tego potrzebuje.

Przymknięty zawór 4d daje dość duże opory przepływu. A na pewno wymagany jest jeśli sam zawór 4d jest małej średnicy.

Opublikowano

Generalnie jeżeli układ jest niezapowietrzony- a taki powinien być - to nie ma znaczenia gdzie jest pompa ( nie "pchnie" więcej niż będzie mogła pociągnąć ). Co do zaworu różnicowego to żeby zadziałała grawitacja to trzeba by dać podobny zawór na powrocie bo niby którędy ta grawitacja ma wrócić? Dużo lepiej grawitacyjnie pracuje instalacja z zaworem 3-D na powrocie zbocznikowany zaworem zwrotnym klapkowym- wada niska temp. powrotu i konieczna pompa kotłowa.

Opublikowano

Pompa zawsze na mieszaniu ma wyciągać a nie pchać... proste tu nie możemy tego zbagatelizować bo pompa poprostu wepchnie zamiast zassać... to proste... poczytaj yozik to zrozumiesz...

Tak co do zaworu 3d masz racje ... ważne sa termometry których nie widze na schemacie

nie wolno o tym zapominać....

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki wielkie, koledzy za spojrzenie na schemat.

Pompę przeniosę.

Nie wiem natomiast czy jest sens wstawiania 2 zaworów różnicowych omijających zawór 4d – przecież chyba wtedy przez ten zawór nic nie będzie płynęło.

Co do połączenia z naczyniem wzbiorczym to mam problem. Bezpośrednio nad piecem nie ma możliwości jego zamontowania. Pionowa rura biegnąca do naczynia jest odsunięta od pieca o 1m. Mogę jedynie powiększyć średnice połączenia czy też wpiąć dodatkowo zawór bezpieczeństwa. Chętnie poczytam jakieś podpowiedzi. Zależy mi na bezpieczeństwie. Właśnie dla tego zamierzam zmienić układ teraz w okresie grzewczym - jak tylko zorientowałem się jak instalator podłączył kocioł do naczynia (poprzez 3d).

Termometry – mam jeden tarczowy wbudowany w kocioł, jeden w sterowniku i jeden przylgowy na powrocie. Ale fakt zapomniałem o tym – może jakieś sugestie gdzie powinny być.

Opublikowano

Najważniejsza zasada układu otwartego związana z naczyniem przelewowym to brak na linii kocioł - naczynie, jakichkolwiek elementów armatury - zaworów itp. co mogło by dławić przepływ.

Na Twoich schematach jest OK, choć ilość kolanek też należy zmniejszać do minimum.

Opublikowano

ok, dzieki

'FRONTWERK'

odnośnie kolanek to już schemat sobie zmieniłem

dołożyłem również ten zawór bezp.

a odnośnie stanu obecnego - no właśnie....

'Mancio'

o tym zaworze ręcznym myślałem ale uznałem, że w przypadku braku prądu poprostu ręcznie przestawie na max zawór 4d, ale gdy nie będę w pobliżu to i tak ani to, ani to rozwiązanie nie będzie dobre