wchruszcz Opublikowano 10 Października 2010 #1 Opublikowano 10 Października 2010 Witam! Jestem świeżo upieczonym "palaczem" CO. Mam piec Zębiec 20KW z podajnikiem. Całą instalację robiliśmy sami no i popełniliśmy głpi błąd. Mianowicie w zaworze 4-drożnym zrobiliśmy tak: zasilenie z pieca-wyjście na pompkę CO-powrót ale z zasilenia(to jest właśnie ten głupi błąd)-powrót do pieca. Postanowiłem jednak uruchomić piec żeby sprawdzić czy wogóle działa, no i mam problem popierwsze z uzyskaniem zadanej temperatury, trzeba bardzo długo czekać aż kocioł nagrzeje do 60 stopni. Gdy to już się uda i piec przechodzi w stan nadzoru to temperatura szybko spada i mimo tego że dmuchawa się załącza to potrafi spaść nawet o 10stopni i znowu trzeba bardzo długo czekać aż nagrzeje do 60. Czy przyczyną jest właśnie źle zainstalowany zawór czterodrogowy???? Czy to coś innego. Cytuj
sobon2000 Opublikowano 10 Października 2010 #2 Opublikowano 10 Października 2010 Hey! Najlepiej daj jakiś rysunek lub foto tego zaworu i instalacji ba tak naprawdę to nie wiadomo o co chodzi :angry: wtedy może coś się wymyśli! Pozdrawiam! Cytuj
wchruszcz Opublikowano 10 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2010 W dużym uproszczeniu wygląda to tak jak na rysunku Cytuj
sobon2000 Opublikowano 10 Października 2010 #4 Opublikowano 10 Października 2010 A POWINNO BYĆ RACZEJ TAK: Cytuj
wchruszcz Opublikowano 10 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2010 Czy problem z temperaturą może wynikać właśnie z tego??? tak dokładnie to wygląda Cytuj
sobon2000 Opublikowano 10 Października 2010 #6 Opublikowano 10 Października 2010 PROBLEM JEST TAKI ŻE SIĘ TO WSZYSTKO POKIEŁBASIŁO :angry: tAK TO MA WYGLĄDAĆ: Cytuj
wchruszcz Opublikowano 10 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 10 Października 2010 To że się pokiełbasiło to już odkryłem tylko czy ma to wpływ na problemy z uzyskaniem temperatury na piecu czy to z piecem jest coś nie tak Cytuj
sobon2000 Opublikowano 10 Października 2010 #8 Opublikowano 10 Października 2010 w TAKIM UKŁADZIE TO POWINNO RACZEJ WYBUCHNĄĆ :angry: A TAK NA SERIO TO PIEC POWINIEN DO TEMPERATURY TAK CZY SIAK DOJŚĆ - POWINNO SIĘ RACZEJ ZAGOTOWAĆ... ALE TO JEST KWESTIA USTAWIEŃ A TO JUŻ ...CAŁE TO FORUM JEST PRAKTYCZNIE NA TEN TEMAT :angry: POZDRAWIAM!!! Cytuj
wchruszcz Opublikowano 10 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2010 A mogę do zaworu 4-drożnego wprowadzić tylko powrót z grzejników z poddasza a dół zostawić tak jak jest bezpośrednio do pieca (przy piecu trójnik) Cytuj
JarekLub Opublikowano 10 Października 2010 #10 Opublikowano 10 Października 2010 Spadek temp o 10*C przy zimnej instalacji to nic nienormalnego. Sterownik kotła powinien zatrzymać pracę pompy CO, pozwolić podnieść temperaturę i znowu załączyć pompę. Takie cykle normalnie występują góra 2 razy, później instalacja jest rozgrzana i temp nie spada tak drastycznie. Nie wiadomo jaki sterownik, jaki kocioł. Ja nie ogarniam, żadnego z twoich rysunków :angry: Wg mnie: 1. zasilanie z kotła, 2. wyjście przez pompę na instalację 3. powrót z instalacji 4. powrót do kotła. Nie masz instrukcji do 4D - rozrysuj sobie. Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 10 Października 2010 #11 Opublikowano 10 Października 2010 skoro piszesz że '' świeżo upieczony'' to czy chodzi o grzanie nowego budynku? czy jest docieplony ? ile m2 na te 20 kw kotła czasami w nieocieplonych budynkach ciężko jest osiągnąć 60 stopni nie mówiąc o utrzymaniu takiej temp. Cytuj
wchruszcz Opublikowano 11 Października 2010 Autor #12 Opublikowano 11 Października 2010 niecałe 150 m2, nowy budynek jeszcze nieocieplony, nie zamieszkany. Cytuj
stiff Opublikowano 11 Października 2010 #13 Opublikowano 11 Października 2010 Witam! Jestem świeżo upieczonym "palaczem" CO. Mam piec Zębiec 20KW z podajnikiem. Całą instalację robiliśmy sami no i popełniliśmy głpi błąd. Mianowicie w zaworze 4-drożnym zrobiliśmy tak: zasilenie z pieca-wyjście na pompkę CO-powrót ale z zasilenia(to jest właśnie ten głupi błąd)-powrót do pieca. Postanowiłem jednak uruchomić piec żeby sprawdzić czy wogóle działa, no i mam problem popierwsze z uzyskaniem zadanej temperatury, trzeba bardzo długo czekać aż kocioł nagrzeje do 60 stopni. Gdy to już się uda i piec przechodzi w stan nadzoru to temperatura szybko spada i mimo tego że dmuchawa się załącza to potrafi spaść nawet o 10stopni i znowu trzeba bardzo długo czekać aż nagrzeje do 60. Czy przyczyną jest właśnie źle zainstalowany zawór czterodrogowy???? Czy to coś innego. Witaj. Sprawdż czy masz zalaną do końca instalacje, czy piec dostaje odpowiednią ilość paliwa.Taki piec powinien zagotować wodę w kilkanaście minut. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi