Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Montuję u mnie kocioł uniwersalny ze sterownikiem i dmuchawą. Czy bardziej opłacalne jest założenie zaworu czterodrożnego, czy reduktory przy grzejnikach? Chodzi mi o to, żeby jak najwięcej oszczędzić ciepłej wody. Proszę o szczerą opinię.

Opublikowano

Wydaję mi się, że masz na myśli głowice termostatyczne na grzejnikach, pisząc o reduktorach.

Generalnie i głowice i zawór zmniejszą zużycie (głowice więcej, zawór służy trochę do innych celów, ale również kilka % spadnie). Polecam do tego sterownik pokojowy, u mnie zaoszczędził około 30% opału

Opublikowano

No właśnie.

Bo tak w rzeczywistości to zawór 4D lub 3D to podstawa.

Natomiast Twoje pytanie powinno raczej brzmieć:

Zawory termostatyczne na grzejnikach czy sterownik (termostat) pokojowy?

Opublikowano

Jestem w tym temacie laikiem, więc wybaczcie, wychowałem się w bloku, domek mam od niedawna.

Zatem zawór 4D będzie, a teraz jeszcze jedno:

Otóż piec ten jest piecem standardowym na paliwo stałe.

Mam dom o pow. 130 m kw. mam położone grzejniki i ogrzewanie podłogowe. posiadam dwie pompy, jedna do c.o. druga do ogrzewania podłogowego. Chciałbym umieścić czujnik temperatury w salonie, gdzie jest ogrzewanie podłogowe (ok.40 m kw), żeby sterownik obsługiwał pompę od ogrzewania podłogowego, oraz drugi czujnik w innej części domu, no i żeby też ten sterownik obsługiwał druga pompę od c.o. czy jest taka możliwość????

Jeśli tak to proszę podajcie jaki sterownik mam kupić, chodzi o konkretną firmę jaką polecacie, jakie modele itp.

Producent pieca oferuje sterowniki firmy KEY, oto link do ich strony, www.pwkey.eu

Jeśli możecie to napiszcie co sądzicie o ich produktach, czy jakiś model z ich oferty by pasował. wolę od razu kupić inny sterownik jeśli będzie trzeba, niż potem żałować i wyrzucać dodatkową kasę.

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Do sterowania pompą podłogówki polecam sterownik Euroster 2026 z koniecznie włączoną funkcją PI (w przypadku gdy masz do podłogówki termostatyczny zawór mieszający).

Chociaż musze dodać, że jego interfejs użytkownika to projektował jakiś analfabeta.

Może w key mają coś podobnego, bo ich interfejsy są dużo lepsze...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Radeksp2 - na to wygląda, że musisz.

Pozwól jednak, że "sprzedam" Ci jeden temat: za chwilę przekombinujesz. Im prościej tym lepiej!

U mnie około 35m2 podłogówki (2obwody) + 12 grzejników - chodzi na jednej pompie, za chwilę będziesz zadawał pytania: "dlaczego nie grzeje w tym miejscu".

Wrzuć schemat który chcesz sobie zafundować, pozwól trochę ludziom na konstruktywną krytykę i nie przesadzaj z ilością często zbędnych gadżetów, które za chwilę będą twoim utrapieniem.

Maluj schemat :angry:

Powodzenia :angry:

Opublikowano

post-19504-1286999655_thumb.jpgZałączam schemat, przepraszam za wykonanie, nie jestem plastykiem. Tak to u mnie wygląda. Jak widać nie mam też zaworu 4D, proszę o porade gdzie mam go zamontować. Dotąd sterowałem podłogówka dokręcając zawór 3D i było ok, ale pompka cały czas chodzi. czy zmieniać to czy może tak zostawić???

Dzięki za wskazówki.....