Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cofanie Się Ognie Do Zasobnika Podajnik Tłokowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z piecem domino plus sterownik ognik plus, podajnik tłokowy. Problem polega że ogień cofa się w stronę szuflady i wtedy włącza się częściowe opróżnianie zasobnika co powoduje zasypanie całego paleniska. Do ogrzania jest 460m piec ma moc 50KW.

Ustawienia na sterowniku.

Pd. 3

Ob. 8

Pod. 3

Pr. 10

Opublikowano

Pozycjonowanie tłoka - czy masz to u siebie? Tłok powinien ustawiać się po każdym cyklu w położeniu najdalej od paleniska.

Jeśli w innym, to żar może przechodzić do zasobnika :angry: :angry: Wykonuje się to na kontaktronie i magnesie umieszczonym na kole napędu mimośrodu. No i sterownik powinien mieć odpowiednie przyłącze.

PozdrA.

Opublikowano

Brak pozycjonowania, zasobnik zamknięty. Od początku użytkowania tłok w stanie spoczynku jest zawsze przy palenisku(odsuwa się zsypuje się węgiel i popycha i tak zostaje do następnego cyklu).

Opublikowano

No to jednak pozycjonuje, tylko 'inaczej' - tak jakby na opak :angry: A więc spróbuj odkręcić te dwie śrubki M8 ustalające suwak podajnika na kole wyjściowym przekładni ślimakowej, czy jak tam jest to mocowane i ręcznie przesuń go (może być MAŁY młotek potrzebny) tak, aby był w położeniu przeciwnym niż jest (o 180st kątowych).

Skręć ponownie, powinno pomóc :angry: !

No i podziel się obserwacjami 'post factum in situ' !

PozdrA.

Opublikowano

W pełni się z kolegą zgadzam, bo gdy tłok jest w pozycji wyjściowej zamyka dostęp do zasobnika jest tan jeszcze mała klapka na sprężynach które to dociskają ją do tłoka.

Opublikowano

No ale napisz z którym kolegą :angry: U mnie też jest klapka z ciężarkiem i serwis Opala zapodał mi prosty teściorek na prawidłowe pozycjonowanie: sprawdzić położenie tej klapki na podtrzymaniu. Ma być zamknięta, a tłok schowany pod nią!

I nie trzeba nawet do tłoka zaglądać, wystarczy drzwiczki do paleniska otworzyć :angry:

TŁOKOWCY WSZYSTKICH KOTŁÓW ŁĄCZCIE SIĘ !!!

PozdrA.

Opublikowano

dołączę się do tematu.

Mam kocioł stalmark 2005r . Sterownik st79 , w którym steruje się czasem przerwy podajnika , ale również czasem podawania .

Oznacza to tyle , że ustawiam jak długo ma pracować tłok i jak wiadomo w różnej pozycji skończy.

Serwisant firmy stwierdził , że nie da się przerobić i żeby palić miałem II (czyli drobnym)

Miałem kiedyś przygodę , gdy nie było mnie w domu , że żar cofnął się do zasobnika i to już nie było wesołe.

Znalazłem mały patent : tzn bardzo dokładnie domykam wszystkie drzwiczki , a szczególnie zasobnik by nie łapać"lewego" powietrza i póki co jest ok.

Opublikowano
No ale napisz z którym kolegą :angry: U mnie też jest klapka z ciężarkiem i serwis Opala zapodał mi prosty teściorek na prawidłowe pozycjonowanie: sprawdzić położenie tej klapki na podtrzymaniu. Ma być zamknięta, a tłok schowany pod nią!

I nie trzeba nawet do tłoka zaglądać, wystarczy drzwiczki do paleniska otworzyć :angry:

TŁOKOWCY WSZYSTKICH KOTŁÓW ŁĄCZCIE SIĘ !!!

PozdrA.

Klapka jest zamknięta. Powoli ogień cofa się do tłoka, groszek pali się po wieszku w kierunku zasobnika, poza oczywiście żarem który jest mniej więcej na środku paleniska.

Opublikowano
Klapka jest zamknięta. Powoli ogień cofa się do tłoka, groszek pali się po wieszku w kierunku zasobnika, poza oczywiście żarem który jest mniej więcej na środku paleniska.

Czyli stamtąd (od zasobnika) dostaje powietrze :) . U mnie nigdy, przez 3 lata palenia groszkiem/trocinami/owsem/zrębkami/miałem w Opalu takie zjawisko nie powstawało. I nawet pokrywa zasobnika nie jest zbyt szczelna, a dodatkowo przy mokrym paliwie załączam przegarniacz (połączony z suwakiem tłoka) własnego chowu, coby się nie wieszało na ściankach :) Czyli powietrze może penetrować przez tłok, ale jakoś mu to nie idzie - na szczęście!

PozdrA.

Opublikowano

znalazłem miejsce gdzie piec pobiera lewe powietrze, jest to górna część tłoka oczywiście z tyłu, tylko nie wiem czym to uszczelnić. jest tam blacha którą można odkręcić i coś tam włożyć i ponownie dokręcić lecz co tam można włożyć?

Dziękuje adamasz :)

Opublikowano

You're welcome, my pleasure :)

Ale nic konkretnie Ci nie poradzę, bo mam całkiem inny kocioł ! Zaś jako konstruktor powiem Ci, że podstawa projektowania, to ogarnięcie wyobraźnią projektowanego detalu i przejście od idei do konkretu. W Twoim przypadku spróbuj naszkicować i zwymiarować elementy do uszczelnienia tak jak są, a potem docelowo - jak chciałbyś je mieć uszczelnione. No i wreszcie wyobrazić sobie, jak je uszczelnić :) . Zrobienie szkiców wykonawczych to już tylko formalność ! Fotki byłyby pomocne do forumowej burzy mózgów, ale wiem jak trudno dostać się w to miejsce z aparatem...

Ja jestem jeszcze ze szkoły kalkowo-rysunkowej, czyli rysuję na kalce układ sytuacyjny w skali 1:1 i podkładam sobie na kawałkach kalki różne wersje rozwiązań w położeniach krańcowych (klapka to detal ruchomy) obracane na pinezce pomiędzy poł krańcowymi. W kompie to jest może i prostsze, ale mniej frajdy :)

W każdym razie jak zrobisz, to zapodaj - bo tu jak u Muszkieterów: 'jeden za wszystkich, wszyscy za jednego' :)

PozdrA.