Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Viadrus Herkules U22 Mieszane Uczucia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników. Dom piętrowy nieco ponad 220 m2, nieocieplony, okna plastiki. Piec viadrus herkules u22 + dmuchawa i płomyk, osiem członów (chyba około 45kw) czy aby nie za dużo? Palone główinie miałem "od góry", gdy zima w pełni zasypywany do pełna. W zeszłym sezonie ok 9t poszło. Troche irytuje mnie taka wielka komora spalania w takie pogody jak teraz bo aby zakryć cały ruszt cienką warstwą miału trzeba ze 4 wiadra wrzucić. No i te straty kominowe. Przy rozpalaniu (czas aż dobije do rządanej temp ok 40 min.) na czopuchu to można jajka smażyć. Przy pełnym zasypie zimą pali się ok 20h - przy dobrym miale. Tylko aby go zasypać to chyba całe taczki wchodzą.

Pytania:

- Czy ktoś poprawiał tą nie do końca udaną konstrukcję (jak?) w celu efektywniejszego spalania?

- Czy da sie go przerobić na dolniaka?

- Jak zmniejszyć komorę spalania?

Opublikowano

8-członowy na 220 m2 to absurd. Spalanie w normie jak na 8 członów :angry: . To nie jest kocioł na miał i nie jest to kocioł przystosowany do palenia od góry. Moja rada: wezwij serwis, usuńcie 3 człony, rozpal drewnem od dołu, zasyp węglem typu orzech. Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Użytkowałem ten kocioł przez jeden sezon i uważam, że jest to totalna porażka - bardzo mały wymiennik przez co występują ogromne straty kominowe, problematyczne czyszczenie komory zasypowej i wymiennika z uwagi na nieregularny kształt oraz chropowatą strukturę żeliwa, brak ruchomego ruszta. Mam kolegę Czecha, który twierdzi, iż u nich w kraju ten kocioł używany jest głównie do spalania koksu i bardzo dobrego węgla - ale tego dowiedziałem się już po zakupie. Do miału to on raczej się za bardzo nie nadaje. Ja miałem pięć członów na 200 m2 powierzchni mieszkalnej plus garaż i kotłownia i dawał aż nadto radę - u ciebie to jakaś masakra - kto ci polecił 45 Kw na tą powierzchnię??? Usuń kilka członów i wyrzuć dmuchawę - przy tak marnym wymienniku to tylko komin grzejesz. Niestety bez dmuchawy to miał raczej słabo będzie się spalał w tym kotle - próbowałem. Kolega na pięciu członach z wentylatorem spalił prawie 40 metrów drewna przez pierwszy sezon - w następnym roku palił z miarkownikiem i wypalił około 20 metrów przy domu o powierzchni około 200 m2

Opublikowano

Poczytałem , a nawet historie całą postów przełknołem i tak naprawde są wszelakie opinie .

Bardzo mi zależy na konkretnej opini tego pieca bo jak wiadomo nie jest tani !

A znajomy na sklepie go wychwala ( pod niebiosa ) Tyle sie oczytałem że w końcu mam taki .... popieprz.. w głowie :rolleyes:

że sam nie wiem co z tym fantem zrobić .

Opublikowano

Jeżeli chodzi o mnie to jestem na nie - kup zwykłego górniaka Zębca KWK (sterowanie tylko miarkownikiem) i będziesz bardziej zadowolony - ten znajomy tylko sprzedaje te kotły czy też taki kocioł w domu sam użytkuje?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

zakupiłem viadrusa u22 - 21.02.2011, palę w nim już tydzień. Przed zakupem też pytałem znajomych, przeglądałem fora, radziłem się mojego instalatora co kupić (?), w końcu padło na przedmiotowy kocioł u22 17,7 kW - największy "+" to że żeliwny, poprzednio miałem ogniwo 17 kw - rok prod 79, domek stary nie ocieplony, parterowy ok.90 m2. Aha, paliwo jakie używam to orzech, palę "od dołu" zasypując węglem ...

Moje uwagi które zauważyłem:

(-) dymi przy otwieraniu drzwiczek aby napełnić kocioł

(-) otworami wycieka smoła - mam nadzieję ze to przez to iż jest to nowiutki piecyk i z tego co pamiętam środek miał wysmarowany jakimś mazidłem - kwestia wypalenia się

(+) bardzo szybko się nagrzewa

(+) bardzo dobrze współpracuje na miarkowniku ciągu

czytałem też dość pomocne forum na ekotly.com w temacie właśnie u22, bardzo dużo użytkowników przestało mieć problem z dymieniem jak przeszli z dolnego spalania na górne, ja jeszcze nie przetestowałem tego z racji bardzo niskich temperatur za oknem i braku czasu na zabawę - wygaszanie za każdym razem pieca aby zapalić od góry, jeżeli uda mi się przetestować tą metodę to dam znać, mam nadzieje że moje spostrzeżenia przydadzą się

pozdr

Opublikowano

... no i spróbowałem palić od góry, działa, bardzo znikome dymienie, problem znikł w 99% :)

Opublikowano

witam,

znajdź na forum temat - Viadrus U22 , tam wszystko opisałem łącznie z fotkami ;)

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam

Kupiłem piec hercules viadrus u22 23kw, model 2016, i tutaj mam dwa pytania: 

1. Piec przysłali z klapką w drzwiczkach popielnika, z otworem na zamontowanie wentylatora, a chciałem bez, bo nie będe używał nadmuchu. Czy standardowo te piece nie są sprzedawane z klapką zamkniętą ? Czy można ten otwór zaślepic blachą? 

2. na piecu z zewnątrz jest gdzie niegdzie nalot rdzy, tak jakby stał gdzieś na dworze przez jakis czas. Czy przed przykręceniem obudowy zabezpieczyć ta rdze czymś czy nie ma znaczenia? W środku tez jest gdzie niegdzie nalot, ale domyslam się, że gdy będzie zalany wodą i użytkowany, to i tak rdza sie w nim pojawi...

Co myśłicie ?

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano (edytowane)

Możesz zaślepić ten otwór,na niektórych zdjęciach tego kotła widoczna jest taka klapka z przykręconą blachą zaślepiającą,widocznie mają nadmiar takich klapek i tak montują przy kotłach. Rdza to nic strasznego,normalny nalot. Nic z tym nie rób bo szkoda zachodu,żeliwo tak ma a może długo stał w magazynie. Wewnątrz rdza zniknie po pierwszym przepaleniu :) . Mam na myśli komorę zasypową. Jeśli lukasz do wnętrza członów to masz rację, zalejesz wodą i po problemie . Na trzydzieści lat.

Zapomniałem o ważnej rzeczy,mianowicie przed zamontowaniem dobrze go wypłucz bo mogą tam w wewnątrz członów być różne paprochy.

Edytowane przez witek1234
  • 5 lat później...
Opublikowano

Spalanie górne i ...

DOLNE..

Nie mam nic do dodania bo co tu napisać?

Chyba tylko tyle że na pewno nie jest to powód do chwalenia się. Może i jesteś zadowolony...A zastanawiałeś się czy sąsiedzi także?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1