Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od zawilgoconego opału - a taki najczęściej jest wrzucany do zasobnika w przypadku świeżych worków z ekogroszkiem - rdzewieją różne elementy kotła a najbardziej ślimak. Wpadłem na pomysł żeby przedłużyć mu żywot można by mu od czasu do czasu przy pustym zasobniku wlać odrobinę przepracowanego oleju silnikowego żeby się trochę przesmarował. Co myślicie na ten temat? Czytałem że jeden z użytkowników pieca z podajnikiem celowo mieszał cały opał z takim olejem i sobie chwalił. Czy może wpłynąć to negatywnie na żywotność wnętrza komory spalania? No i kwestia środowiska - czy jest to szkodliwe? Może ktoś już spotkał się z czymś takim? Jakby to miało znacznie wydłużyć życie ślimaka to może warto by było?

Pozdrawiam! ;)

Opublikowano

Z tego co wyczytałem na forum to w skrajnych przypadkach ślimak można wykończyć przez 2 lata! Zależy też czy jest stalowy czy żeliwny = te drugie wytrzymują dłużej. Koszt ślimaka stalowego to chyba ok. 300zł ,żeliwny ponoć jest znacznie droższy.

Opublikowano

Ślimak pociągnie przy suchym opale nawet 5-6 lat a polewanie opału olejem żeby go nasmarować bez sęsu.Potem ten opał musi się wypalić ile z tego będzie sadzy ktura oblepi piec od środka ,komin zalepiony.Jak by tak było pięknie to każdy wlewał by zużyty olei na węgiel ale jak by wyglądały nasze piece.A ślimak jak każda część musi się kiedyś skończyć.Znajomy polewał miał olejem przy rozpalaniu i po sezonie dołączył do wyposażenia pieca wiertarkę z długim wiertłem do udrażniania otworów nawiewowych.

Opublikowano

A więc ten olej to nie jest takie całkiem bez sensu <_< W końcu znalazł się ktoś kto taki zabieg stosuje. Może się jeszcze ktoś wypowie kto ma z czymś takim doświadczenie?

Pozdrawiam!

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam piec trzy lata i już dwa razy wymieniałem ślimak. Koszt ok. 250 zł. Używam węgiel Retopal. Nie wiem czy to normalne żeby ślimak wytrzymał tylko rok. Piec mam Elektrometu 15 kW.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam piec trzy lata i już dwa razy wymieniałem ślimak. Koszt ok. 250 zł. Używam węgiel Retopal. Nie wiem czy to normalne żeby ślimak wytrzymał tylko rok. Piec mam Elektrometu 15 kW.

Strasznie drogi ten ślimak. W lecie na alledrogo kupiłem za jakieś 80-90 złotych

Zmieniałem ślimak w tym roku po 4 latach użytkowania przy okazji generalnego czyszczenia pieca. Myślę że jeszcze by popracował bo brakowało tylko 1,5 zwoju w miejscu gdzie skrapla się wilgoć z węgla i wałek też był tylko nadgryziony a resza była dobra więc miało by jeszcze czym pchać.

 

Co do wilgoci węgla to miałem różne przypadki. Czasem miałem na górze zasobnika dużo skroplin a czasem wcale.

Myślę że tylko bardzo dobrze wysuszony węgiel nie będzie powodował korozji. Większy wpływ pewnie ma zawartość siarki w tym węglu bo nawet najmniejsza ilość wilgoci w węglu odparuje zaraz przed wejściem do pieca, skropli się trochę dalej na chłodnym ślimaku połączy się z siarka i piękny kwasik do żarcia ślimaka i rury gotowy.

 

Mój kolega od trzech lat polewa zasobnik na opał zużytym olejem w celu konserwacji przed korozją i kocioł ma się świetnie.

To poproś kolegę żeby po sezonie wyjął ten ślimak i go obejżał bo może żyje w słodkiej nieświadomości :(

Konserwacja ślimaka olejem to wg mnie raczej będzie mało skuteczna bo kwas jak ma być to będzie i tak a żeby zwilżyć olejem cały ślimak trzeba by było lać codziennie po litrze albo i więcej

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.