palaczz Opublikowano 8 Września 2010 #1 Opublikowano 8 Września 2010 Witam wszystkich,kupiłem dom drewniany z lat 50-tych.Podczas remontu przeprowadzanego wewnątrz domu skułem tynk do cegły, który znajdował się na kominie, w pomieszczeniach mieszkalnych i boję się że może by nieszczelny po tylu latach.Teraz mam parę pytań:czym uszczelnić komin od zewnątrz i czy da się to zrobić,czy wystarczy jak położę tynk i on mi komin uszczelni,jaki tynk ma być,może jakaś zaprawa specjalna jest do wykonania tego typu prac.Nie chcę wkładów stalowych kupować do komina bo to się wiąże z większymi kosztami.W piecu pale węglem i drewnem.Proszę o jakieś porady. Cytuj
HP79 Opublikowano 8 Września 2010 #2 Opublikowano 8 Września 2010 Ja zrobiłem tak: - skułem tynk (delikatnie, żeby nie obruszać cegieł na wapiennej zaprawie), - wyczyściłem cegły i spoiny szczotką drucianą, - wydłubałem spoiny uszkodzone (z umiarem - żeby się komin nie przewrócił:-) - dokładnie odpyliłem, - zagruntowałem, - szczeliny głębsze niz 1 cm wypełniłem mocną zaprawą cementową (1:2 cement:piach), - otynkowałem zaprawą cementową (bez wapna). W sieci można znaleźć zalecenia dotyczące gruntowania szkłem wodnym i dodawania tego środka do tynku. Ja tego nie zrobiłem i widzę, że to był błąd - nieiwielkie brązowe zacieki przechodzą przez świeży tynk. Tyle, że mnie to nie przeszkadza bo to na strychu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi