wierch Opublikowano 5 Września 2010 #1 Opublikowano 5 Września 2010 Witam Mam instalacje starego typu wyjscie z kotła ma 5/4" pompa 1" bypas z róznicówką później są gałązki 1" i gałazki 3/4" a na innych pion 1"gałazki 1/2" a na jeszcze blizszych od razu z 5/4 na gałązke 3/4" niby wszystko ok ale mam wrażenie ze jak pracuje na pompie to grzejniki które sa na pionach 1" działaja słabiej(są chłodniejsze) niż te co ida po pionach 3/4" W sumie sie nie dziwie bo to jest normalne ze pompa tłoczac medium po cienszych rurkach przepłynie szybciej tylko co zrobic zeby na wymuszonym obiegu było też ok ? czy montaz zaworów termostatycznych na pionach z cienszymi przekrojami pomoze? Teraz mam tak ze grzejniki są w większości pracy w połowie chłodne Mam załozone na dwóch grzejnikach zawory termostatyczne właśnie tych co słabiej grzeją Cytuj
emus Opublikowano 5 Września 2010 #2 Opublikowano 5 Września 2010 Mam załozone na dwóch grzejnikach zawory termostatyczne właśnie tych co słabiej grzeją Prawdopodobnie w zaworach termostatycznych masz złą nastawę wstępną przepływu wody przez grzejnik. Jeżeli masz tą nastawę np. na 2 zwiększ na np. 4. Cytuj
wierch Opublikowano 5 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 5 Września 2010 No tak ale jak to sprawdzic ? nie montowalem ich wcześniej Cytuj
kotłowy Opublikowano 5 Września 2010 #4 Opublikowano 5 Września 2010 witam Zdejmij głowicę i tam widać numerki ,na zaworze przy iglicy Cytuj
wierch Opublikowano 6 Września 2010 Autor #5 Opublikowano 6 Września 2010 Głowiece Valvex ale jak ja odkręce to nie widze zadnych cyferek na około zaworu Cytuj
kotłowy Opublikowano 6 Września 2010 #6 Opublikowano 6 Września 2010 Witam Fakt takie też mogą być,bez nastawy.Można zwiększyć obroty pompy jeżeli jest taka możliwość -wyższy bieg.Zwiększy się przepływ i temperatura grzejnika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi