Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No syf to chyba u każdego. Widze damdob ze odblokowałeś rozetkę.

tak kółeczko tylko na początku otwieram, i tylko tyle bo sie śruba zapiekła, po ok 15-20 min zamykam z powrotem, testowałem różne opcje i jednak jak mam zamknięte to na rusztach pozostaje mi popiół ... ostatnio jak testowałem otwarte to miałem spieki na ruszcie

Edytowane przez damdob

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Wyświetleń 531.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Mam podobne spalanie 20-25kg/dobę przy prawie 300 m2 domu ale miału spalałem dwukrotnie więcej niż OII więc dałem sobie spokój z miałem bo żadna to oszczędność . Teraz tylko dosypuje szufelkę albo dwi

• He He znalazłem swój własny post sprzed prawie roku i proszę co daje to forum no może i zima była troche inna ale jednak człowiek uczy się całe życie z 6 do 10 godzin na tej samej ilości paliwa .

• ...ja mam domek około 110m2, nie ocieplony, 80-letni, przymierzam sie go ocieplić w tym roku styropianem 10 tką (koszt - ok. 2500 zł/ 12 tka - 2800 zł - sam materiał, robocizna moja :) ), viadrusa mam

Opublikowane grafiki

Opublikowano

21:35 , miarkownik 60 woda 60 , połowa zasypu. cdn

Opublikowano

23:10 . miarkownik 60 woda 60 , zostało 1\4 zasypu - ide spać -

Opublikowano

.... nie ma reguły, ostatnio pisałem ze ustawienia toomm-a nie działają a tu psikus .... jak pisałem powyżej załadowałem piec o 18:00 wczoraj, później odnotowałem:

23:20 - piec 60, sterownik temp rurki na wyjściu z pieca 50, miarkownik 60,

05:50 - piec 55, sterownik temp rurki na wyjściu z pieca 45, miarkownik 60,

08:30 - piec 48, sterownik temp rurki na wyjściu z pieca 38, miarkownik 60 - przeładunek,

09:00 - piec 58, sterownik temp rurki na wyjściu z pieca 48, miarkownik 60 - wszystko wraca do normy :)

warte odnotowania były białe dzwiczki oraz ilość załadunku na ruszcie, tylko ze jak pisałem na noc wrzuciłem 4 łopatki węgla .... poniżej fotki bardziej przestawia opisaną sytuacje.... czas od 18:00 do 08:30, na zewnątrz +2, w domciu 22 stopnie, start pompy na sterowniku 35 stopni.

Pozdr.

post-26933-0-76046700-1356941594_thumb.jpgpost-26933-0-99383200-1356941607_thumb.jpgpost-26933-0-27421800-1356941623_thumb.jpgpost-26933-0-26167900-1356941688_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie tak poza tematem.

Udanej i Szampańskiej zabawy Sylwestrowej oraz Szczęśliwego Nowego Roku.

Do zobaczenia w przyszłym roku :D

Opublikowano

Ja też się dorzucam z Życzeniami. Zdrówka i Cierpliwości przy Viaderku ! Dosiego 2013 Roku !

post-26933-0-86939900-1356975055_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie witam w nowym roku.

Mam pewien problem. Otóż dziś rozpalilem ok 5 rano ustawilem miarkownik na 50 czopuch na mniej niż połowa przymkniety rozetka na 3mm . Chwilę poczekałem i poszedłem do pracy. Pisałem do żony ok 8 jaka temperatura to odp że 61 i nie wiem dlaczego mi tak przeciąga temperaturę to już nie pierwszy raz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie witam w nowym roku.

Mam pewien problem. Otóż dziś rozpalilem ok 5 rano ustawilem miarkownik na 50 czopuch na mniej niż połowa przymkniety rozetka na 3mm . Chwilę poczekałem i poszedłem do pracy. Pisałem do żony ok 8 jaka temperatura to odp że 61 i nie wiem dlaczego mi tak przeciąga

temperaturę to już nie pierwszy raz.

eitam , moim zdaniem musisz uszczelnić dzwiczki PG.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli masz dobrze skalibrowany miarkownik to jedyną rzeczą która powoduje to jest różnica temp między 1 członem w którym jest miarkownik a ostatnim w którym jest termometr sam już także zaobserwowałem takie dziwne skoki i nie zawsze tak się robi czyli wychodzi na to że w 1 członie temp wody jest niższa niż na wyjściu.

Opublikowano

czy może mnie ktoś poinstruowac jak wklejać tutaj fotografie? dzięki

Opublikowano

Jak piszesz wiadomość to dajesz pełną edycję czy jakoś tak i jest opcja dodawania zdjęć.

Może faktycznie miarkownik źle ustawiony ale kalibrmwalem zgodnie z instrukcja. Zobacze jeszcze klapke PG

Opublikowano

tak wygląda mój viadrus po nocnym paleniu

post-47030-0-09409400-1357118555_thumb.jpg

post-47030-0-12746700-1357118575_thumb.jpg

Opublikowano

tak wygląda mój viadrus po nocnym paleniu

toomm cos ci śniegu nasypało do viaderka .... :P a tak poważnie, to super widok uwieńczony dobrym spalaniem :lol:

Opublikowano

Jeśli masz dobrze skalibrowany miarkownik to jedyną rzeczą która powoduje to jest różnica temp między 1 członem w którym jest miarkownik a ostatnim w którym jest termometr sam już także zaobserwowałem takie dziwne skoki i nie zawsze tak się robi czyli wychodzi na to że w 1 członie temp wody jest niższa niż na wyjściu.

jak juz pisałem u mnie różnica wynosi 10 stopni miedzy temperatura na termometrze viaderka (pierwszy człon) a temp na rurce na wyjściu z pieca (trzeci człon), ale się już przyzwyczaiłem i tyle ... ^_^

a miarkownik kalibrowałem przy 80 stopniach i jestem zadowolony

Edytowane przez damdob

Opublikowano

dzis pale bez daszka bo bardzo słaby ciąg jest , cisnienie czy co.... pozatym pomka mi bulczy pewno zapowietrzona nic nie moge zrobić, na wiosne przerabianie instalacji nr 3

Opublikowano

a nie masz na pompce guzika do odkręcania - odpowietrzania ? mój grundfos posiada ...

post-26933-0-86520500-1357149386_thumb.jpeg

Opublikowano

jasne ze mam ale nic nie daje , a jak otworze zawór na bojlerze na full -znika bulgotanie , 3 odpowietrzniki automatyczne nie dają rady ,, mam z tym powietrzem problem bo instalacja jest dość skomplikowana. i pokręcona.

Opublikowano

aha, toomm to życze powodzenia z tą instalacją ...

Opublikowano

wczoraj paliłem bez daszka i wydaje mi się , ze wcale nie zmniejszyła się stałopalność.. paliłem z tą samą temperaturą , i jak zwykle wynik oscylował w granicach 10h. hmm zasypuje równo do drzwiczek tak i tak , a bez daszka gdybym chciał jeszcze ze dwie łopatki bym wcisnął i zwiększył zasyp przez co wydłóżył czas palenia. a jsesli chodzi o czystość spalania równiez nie mam zastrzezeń. no i zdecydowanie większy mam ciąg bez daszka co przy moim niskim kominie {6m} jest wazne. piszecie o przymykaniu czopucha - u mnie jest otwarty na maxa (tak pali sie najlepiej choc kombinowałem) i temperatura czopucha jest bardzo niska , podczas palenia śmiało mogę usiąść na rurze gołym tyłkiem.

Opublikowano

toomm wg mnie to jak przymknę czopuch to rura wylotowa z wodą nagrzewa się szybciej niż przy otwartym, a na mojej rurze byś pośladki poparzył... :wacko:

Opublikowano

jasne ze mam ale nic nie daje , a jak otworze zawór na bojlerze na full -znika bulgotanie , 3 odpowietrzniki automatyczne nie dają rady ,, mam z tym powietrzem problem bo instalacja jest dość skomplikowana. i pokręcona.

Witam

Posiadam Klimosza Ling M czyli wymiennik tak sam jak Wy, w okresie letnik czasami przepalam w kotle drzewem w celu dogrzania cwu. U mnie też zachodziło takie zjawisko, tak jakby bańka z woda latała po kotle a regulacja zaworem 4D albo potęguje to albo niweluje. Przyczyną tego może być zbyt intensywne palenie np drzewem i za mały przepływ czynnika w kotle i dochodzi do miejscowych wrzeń czynnika zbyt wolno poruszającego się po kotle.

Pozdrawiam

Opublikowano

toomm wg mnie to jak przymknę czopuch to rura wylotowa z wodą nagrzewa się szybciej niż przy otwartym, a na mojej rurze byś pośladki poparzył... :wacko:

po pierwsze pogratulować ciągu komina , po drugie zapłakać nad stratą kominową ,, ale jedno i drugie bardzo ciężko utrzymać na równo {mi się nie udaje}

Opublikowano

Witam

Posiadam Klimosza Ling M czyli wymiennik tak sam jak Wy, w okresie letnik czasami przepalam w kotle drzewem w celu dogrzania cwu. U mnie też zachodziło takie zjawisko, tak jakby bańka z woda latała po kotle a regulacja zaworem 4D albo potęguje to albo niweluje. Przyczyną tego może być zbyt intensywne palenie np drzewem i za mały przepływ czynnika w kotle i dochodzi do miejscowych wrzeń czynnika zbyt wolno poruszającego się po kotle.

Pozdrawiam

witam

może i masz racje , ja sie nie znam , ale jutro przyjeżdza ekipa osób które się znają i mają doprowadzić kotłownie do stanu takiego jaki być powinien { firma z gwarancją} więc wkońcu bede sie tylko zastanawiał nad viaderkiem jak usprawnic... jutro rano zrobie foto instalacji a wieczorem nowej instalacji i wrzuce aby porównać ,,, i oczywiście wieczór testowania.

Opublikowano

toomm masz rację posiadam viaderka od końca lutego 2011 i momentami jest bardziej kapryśny jak kobieta... ale jestem bardzo zadowolony, efektem jest to iz moich 3 kolegów z pracy zdecydowało sie za moją namową na ten kociołek żeliwny :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ,, troszke to trwało ale juz jest nowa instalacja.. wnioski - podniosła się stałopalnosc do 13 h ,, - 100% bezpieczenstwo ,, i jeszcze pokombinuje z ustawieniami bo to tylko na ustawieniach instalatora wiec mysle ze jeszcze cos wycisne ale dopiero jak wróce z francji.

post-47030-0-88912600-1358119175_thumb.jpg

post-47030-0-31983100-1358119690_thumb.jpg

post-47030-0-50334300-1358119854_thumb.jpg