Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat C.o I C.w.u Prosba O Ocene

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

jestem w temacie ogrzewania c.o nowicjuszem ale teoretycznie z tego forum jestem przygotowany.

Ponizej przedstawiam schemat mojej isntalacji c.o ktora che stworzyc. Jest nadbudowa na cele mieszkalne warsztatu samochodowego , strop jest betonowy , dach drewniany na ktory bedzie polozona welna mineralna 15 wraz z foliami oraz na sciany budynku ktore sa z pustaka max ocieplenie styropian 10 oraz zostanie zalozona stolarka okienna plastik 5 komorowy.

powierznia mieszkalna to 88 m2

rys.1.bmp

rys.2.bmp

Opis schematu mojego pomyslu.

Kociol Zebiec KWK s 12 kw - z sterownikiem ZT81 zPID ktory bedzie pracowal w ukladzie otwartym . Bojler bedzie dwuplaszczowy Elektromet 120l z grzalka elektryczna ( wlasnie mam delikatny problemik czy mozna zastosowac jakis zawor ktory bedzie odcinal zasilanie bojlera przy zamiezonej temperaturze np 45 C ). Cale ogrzewanie podlogowe oraz grzejniki beda pracowac w ukladzie zamknietym za posrednistwem wymiennika plytowego 30 KW. Do podmieszania wody do podlogowki zaproponowano mi zestaw Danfosa ( rys.2) oczywiscie pompe do ladowania zaloze osobno . Grzejniki i tu sie pomylilem w wartosciach 2 szt 1474w ( 75/55 ) oraz 1 szt 2620w (75/55) .Cala instalacja otwrta bedzie w stali kotlowej , po wymienniku będę stosowal pex/al/pex

Do podlogowego ogrzewania polecono mi rury pex/al./pex 16x2.0 - Perfekt.

Pompy polecono mi Leszno typ PCO 25/40.

Pozdrawiam

Opublikowano

Specjalistą nie jestem, jednak przed wymiennikiem płytowym dałbym miedź, za do rozdzielaczy również. Nie mogę dojść ile pomp chcesz zamontować, mam podobny układ i pracuje na 3 (otwarty, zamknięty + zasobniki-odpada problem zaworu o który pytasz) i myślę, że ta powierzchnia podłogówki i grzejników pociągnie spokojnie na jednej pompie, na temat reszty nie będę się wypowiadał. nie zapomnij o odpowietrznikach nad wymiennikiem.