MCIECHOWSKI Opublikowano 4 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Proszę o informację jak zabezpieczyć kocioł na okres letni gdy nie palę. W instrukcji jest napisane wyczyścić i zostawić otwarte drzwiczki. - ale skrapla mi się duża ilość wody na wew ściankach pieca a to mu chyba nie służy. Co zrobić aby ta woda się nie pojawiała i piec nie korodował przez lato ? No chyba że ja panikuję ale wody jest dość sporo. Mniej się pojawia jak pozamykam wszystkie drzwiczki. Cytuj
krool2 Opublikowano 4 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 4 Czerwca 2010 to jest efekt wilgoci w kotłowni więc jak masz mniej skroplin przy zamkniętych drzwiczkach to lepiej tak zostaw Cytuj
domin75 Opublikowano 9 Czerwca 2010 #3 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ja nie palę już prawie miesiąc. Po ostatnim rozpaleniu jedną ściankę komory paleniskowej wyczyściłem szczotką drucianą, resztę pozostawiłem z warstwą sadzy. Gdy kilka dni temu zdrapałem trochę pozostawionej sadzy, blacha pod nią jest czysta a ta wyczyszczona ścianka już zrobiła się żółta. Wniosek jest prosty – zostawiam piec z małą warstwą sadzy na lato aby ścianki natłuścić. Może to rozwiązanie niektórym wyda się dziwne, ale podobnie robię np. z formami wtryskowymi. Natłuszczam olejem gdy ich długo nie używam i nie korodują. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi