Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś mógłby mi pomóc odpowiedzieć na pytanie testowe:

W danym domu jednorodzinnym sprawnosć zasobnika c.w.u. będzie tym wyższa im: a) większa będzie jego pojemność :D niższa będzie temperatura zgromadzonej w nim wody c) mniejszy będzie dobowy rozbiór wody? Mam swój typ, ale nie chcę nic sugerowac. Niestety nie jestem branżystą :lol:

Opublikowano

pomijam ostatnie pytanie, nie pijam

z tą pojemnością to nie do końca tak, bo najlepiej jak zasobnik c.w.u ma pojemność zbliżoną do dobowego rozbioru wody; za duża jest nieekonomiczna...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czy ktoś mógłby mi pomóc odpowiedzieć na pytanie testowe:

W danym domu jednorodzinnym sprawnosć zasobnika c.w.u. będzie tym wyższa im: a) większa będzie jego pojemność :D niższa będzie temperatura zgromadzonej w nim wody c) mniejszy będzie dobowy rozbiór wody? Mam swój typ, ale nie chcę nic sugerowac. Niestety nie jestem branżystą :D

Wieksza pojemność = wieksza sprawność ale nie dla domu jednorodzinnego /ogólnik...

Optymalna pojemność = wysoka sprawność wiec nie bedzie już wyższa

Niższa temperatura zgromadzonej wody tu jest haczyk żródłem jest niskotemp. Kocioł który zwykle ma wyższą sprawność ale tu mamy do czynienia z minimalną temp rzędu 50C / ale czasami potrzebny nam przegrzew do 60-70C co wprost obniza sprawność/ a wiadomo że czym niższa temp tym sprawniejsza będzie wężownica i tym samym zasobnik więc odpowiedz B jest prawidłowa

No i odpowiedz C to odpowiedz Przeciwstawna odpowiedzi B. Obniżając zużycie wody akumulujemy ciepło a sprawność wymiennika nie bedzie wyższa...

Jeszcze raz odpowiedz B

Proste choć zawierające w sobie potrzebe znajomosci Fizyki Ciepła

Pozdrawiam

Opublikowano
pomijam ostatnie pytanie, nie pijam

z tą pojemnością to nie do końca tak, bo najlepiej jak zasobnik c.w.u ma pojemność zbliżoną do dobowego rozbioru wody; za duża jest nieekonomiczna...

Ciekawe jaki masz zasobnik, no tak samotnik, na dobe zuzywa minimum 80 dm3 ciepłej wody wg normy i taki posiadasz w swojej kotłowni? /Napewno wiedze przekazał Ci Fachowiec i zabłysnoł a Ty mu uwierzyłeś i kupiłeś bo wiesz ile powinien mieć objętości/

Ten komentarz mówi sam za siebie

Jak masz w 4 osobowej rodzinie 140 L zasobnika tzn że oni zużywają jej tylko 140 dm3 na dobe?

Na to pytanie już musisz odpowiedzieć sam /zajrzyj do literatury internetu i nie rozmawiaj wiecej z fachowcem bo do niczego nie dojdziesz chcesz coś zrobić podejdz do projektanta zrób schemat i rządaj wykonania podłączenia zgodnie z nim zaoszczędzisz pieniądze i swoje nerwy.

Pozdrawiam