an_mat Opublikowano 4 Marca 2008 #1 Opublikowano 4 Marca 2008 Witam.Zamierzam kupić piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek.(do ogrzania około120m2)Chcę przy okazji nim podgrzewać CWU. Zastanawiam się nad podłączeniem do tego pieca bojlera około100-120l lub kupić piec który ma już w sobie zamontowany przepływowy podgrzewacz wony.Z CWU korzystałbym tylko w sezonie grzewczym.(4 osoby).Co radzicie wybrać,co jest bardziej ekonomiczne?? pozdrawiam Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 4 Marca 2008 #2 Opublikowano 4 Marca 2008 Witam Zdecydowanie zbiornik zewnętrzny. Argumentacja to: koszt i ekonomika, pojemność, wykorzystanie latem paląc tylko odpadkami drewnianymi, możliwość rozbudowy czy wymiany na większy, akumulacja ciepła ( malutki bufor ), bezpieczeństwo. Pozdrawiam Cytuj
adam Opublikowano 4 Marca 2008 #3 Opublikowano 4 Marca 2008 Popieram powyższe zdanie.Najlepiej zainstalować boiler dwupłaszcowy w otulinie piankowej,z grzałką elektryczną. Cytuj
Krzychu82 Opublikowano 15 Marca 2008 #4 Opublikowano 15 Marca 2008 Witam Ja polecam kocioł z wężownicą cwu wbudowaną. Np Stefaniak EKOR lub SKOT z wężownicą. Już prawie cztery lata chodzi bez wyłączania, latem tylko cwu zimą centralne i cwu. Zużycie latem 200kg ekogroszku na miesiąc na 5 osób, i żadne pompki nie pracują. Pozdrawiam Krzychu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.