Grzesiek24 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam Przypadkowo trafiłem na artykuł o pozwoleniu na budowę komina. Przystosowałem chlew na pomieszczenie do uprawy boczniaka i wstawiłem tam oczywiście piec i postawiłem komin. Komin stoi na wyspawanym stelażu z rusztowania a cały stelaż wmurowany w posadzkę na zewnątrz budynku. Jak faktycznie ta sprawa wygląda. Gdzieś jeszcze słyszałem że ga się ominąć pozwolenia i trzeba tylko to zgłosić ale komin wówczas musiał by nie być trwale związany z podłożem tylko na jakiejś stopie Cytuj
Mecenas Opublikowano 5 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Gdzieś jeszcze słyszałem że ga się ominąć pozwolenia i trzeba tylko to zgłosić ale komin wówczas musiał by nie być trwale związany z podłożem tylko na jakiejś stopie Tzw. "urban legend". Dla prawa budowlanego nie ma znaczenia czy budowla ma fundament czy nie. Cytuj
Grzesiek24 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Tak ale jeśli nie jest związane na stałe z gruntem wtedy trzeba tylko zgłoszenie teraz pozostaje kwestia kiedy dokładnie jest na stałe a kiedy nie. To samo jest z głupim barakiem, jeżeli postawisz na fundamencie wtedy potrzebna jest zgoda na budowę a jeśli postawisz na kołkach wtedy tylko zgłoszenie Cytuj
Mecenas Opublikowano 5 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Barak "na kółkach" tak samo potrzebuje pozwolenia na budowę. Chyba że ma rejestrację ;). Cytuj
Grzesiek24 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Obiekt niepołączony trwale z gruntem wymaga jedynie zgłoszenia a nie pozwolenia na budowę poczytaj przepisy. najgorsze jest to że nie mogę nic znaleźć o kominie Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Kominy to szczególny rodzaj obiektu http://kominiarz.org.pl/3-2004/14.htm http://www.kominypolskie.com.pl/Zbior%20re...ow/refer.12.pdf Cytuj
MiastoTG Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jeżeli planuję budowę nowego komina jaki system wybrać ?? Murować jak za dawnych czasów, a może jakiś ceramiczny bądź system ocieplany z nierdzewki ? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jeśli są pieniądze to gotowy ceramiczny, najtrwalszy. Cytuj
Mecenas Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Obiekt niepołączony trwale z gruntem wymaga jedynie zgłoszenia a nie pozwolenia na budowę poczytaj przepisy. najgorsze jest to że nie mogę nic znaleźć o kominie To podaj ten o "obiekcie niepołączonym z gruntem". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi