lukaszstargard Opublikowano 27 Lutego 2010 #1 Opublikowano 27 Lutego 2010 Proszę mi powiedzieć czy ten układ zadziała oraz o ewentualną średnice rurek i gdzie zamontować odpowietrzniki czy wystarczą tylko przy grzejnikach ręczne? _ukasz.bmp Cytuj
grzeg Opublikowano 28 Lutego 2010 #2 Opublikowano 28 Lutego 2010 zadziała ale ja bym dał dwa odzielne piony;jeden na parter drugi na piętro min.22mm każdy.przy grzejnikach odp.ręczne wystarcza a na zasilaniu bojlera automat. Cytuj
grzeg Opublikowano 28 Lutego 2010 #3 Opublikowano 28 Lutego 2010 aha! i zobacz na forum jak się podłącza naczynie... Cytuj
lukaszstargard Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor #4 Opublikowano 28 Lutego 2010 Rozumiem automat na zasilaniu bojlera zamontuje co do naczynia też juz poczytałem... Jedynie nie mam pojęcia jak wyprowadzić drugi pion zeby to mialo ręce i nogi rozumiem ze za pompą tylko w którym miejscu i jak go przyłączyć Cytuj
lukaszstargard Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor #5 Opublikowano 28 Lutego 2010 poprawilem schemat tylko dalej nie wiem czy te piony tak moga byc _ukasz1.bmp Cytuj
waldek1980 Opublikowano 28 Lutego 2010 #6 Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam mam pytanko czym zamierzasz robić ta instalację bo nie widzę rozdzielaczy i ciekawi mnie jakie wybrałeś rury a dokładnie material Ja tez przymierzam sie do instalacji pewnie zlecę ją jakimś magikom ale zastanawiam sie nad wyborem typu co mianowicie grawitacyjne ale wtedy stal lub miedz czy może rozdzielzczowe na PEX Cytuj
grzeg Opublikowano 28 Lutego 2010 #7 Opublikowano 28 Lutego 2010 na rozdzielaczach i pexie nie uzyska grawitacji, a skoro kocioł jest w piwnicy to az się o nią prosi na wypadek awarii prądu.co do tych pionów to za pompą dajesz trójnik z zaworami odcinającymi i z nich wyprowadzasz piony.tak samo z powrotnymi,złącz je w kotłowni tylko już bez zaworów. Cytuj
lukaszstargard Opublikowano 2 Marca 2010 Autor #8 Opublikowano 2 Marca 2010 witam ponownie instalacja bedzie oczywiscie miedziana w kotlowni rurki 28 na pionie 22 reszte wyprowadze 18 i 15 nie myslalem nad grawitacja bo dosc niska mam piwnice a bede mial zasilanie awaryjne pozdrawiam Cytuj
aniastoja Opublikowano 3 Marca 2010 #9 Opublikowano 3 Marca 2010 zadziała ale ja bym dał dwa odzielne piony;jeden na parter drugi na piętro min.22mm każdy.przy grzejnikach odp.ręczne wystarcza a na zasilaniu bojlera automat. Witam Mam pytanie czy dałoby rade do schematu tego wprowadzić na piętrze kominek z płaszczem wodnym z instalacją na 2 rozprowadzenia wody ciepłej w kaloryfer (czyli osobno parter i pietro) oczywiście musi wstępować zaleznośc współpracy pieca i kominka. Czy taka instalacja miałaby miejsce? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi