Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzejniki Do Połowy Ciepłe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem jakis czas temu hydraulik zrobił mi nową instalacje CO załączam rysunek (jak mi się uda) i chodzi o to że po jednej stronie mam dwa grzejniki jeden 10 a drugi 15 żeberkowe (aluminiowe) i śa one do połowy zimne i tera nie wiem czy mam jeszcze przykrecać pozostałe grzejniki czy może pompa zła (Grunfos 25/40) z płynna regulacją . Czy pompa powinna być na maksa ustawiona ??

Grzejniki mam 7 x 10 żeberek ,1 x5 żeberek ,1 x 15 żeberek.

Czekając na odpowiedz lub podpowiedz poczytam na forum

post-14697-1266930543_thumb.jpg

Opublikowano

Z tego schematu niewiele można się domyślać. Potrzebne rozwiniecie ze sposobem podłączenia, czy są nastawy wstępne, głowice termostatyczne, średnice rur.

Opublikowano

A ciepło w chacie masz???

A termostaty masz ???

Hej!

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam żadnych termostatów przy każdym grzejniku zwykły zawór pokretło na dole na imbus , rury aluplex 20 ' z (multyrama)

W domu ogólnie ciepło tylko łazienka pomieszczenie zielone jest nie dogrzane ma ono 12 metrów kwadaratowych i jest grzejnik drabinka i 15 zeberek ale nie do końca ciepłych no i łazienka ma dwie ściany zewnętrzne i sąsiaduje z pomieszczeniem nieogrzewanym 35 metrów kwadratowych

Mam wrażenie że to moje CO jest za bardzo "proste " zadnych głowic termostatycznych ani innych rzeczy poprostu : piec , pompa grzejniki i na końcu naczynie przelewowe a i baniak 80 l na ciepłą wode

Opublikowano
  • Autor

No dobra termostaty założyc ale gdzie na grzejnikach zamiast zaworów którymi teraz kryzuje ??? i co ome mi dadzą ??? Ja się nie znam a w mojej okolicy to sami fachowcy " jeden mi podłączył baniak do ciepłej wody tak że zasilanie było na górze a ciepłą wode pobierało z dołu " brak słów ..

Opublikowano
rury aluplex 20.Piec , pompa grzejniki i na końcu naczynie przelewowe a i baniak 80 l na ciepłą wode

O ile dobrze rozumiem, naczynie wzbiorze jest podłączone PEX 20 i to jeszcze za zakrętami gdzieś na końcu instalacji ? Jeśli tak to wygaś kocioł i zrób to poprawnie bo takie podłączenie jest po prostu niebezpieczne.

Opublikowano

1. A zworki powrotne przy grzejnikach [te na imbus] sa odkręcona????

2. A filtr przed pompa czyściłeś???

3. A jaka temp. zasilanie/powrót???

Cos jest przytkane!! Hej!

Opublikowano

Prawdopodobnie brak jest regulacji całej instalacji. zawory termostatyczne posiadają regulowane kryzy którymi reguluje sie instalację. Montaż na zasilaniu grzejnika. Fachowiec to zrobi.

Opublikowano

On nie ma termostatów! Guitar--Zakład o pół piwa że coś jest ordynarnie zatkane/skręcone!!!!

Opublikowano
  • Autor

Witam

Nie było mnie parę dni ale nie traciłem czasu i regulowałem swoje ogrzewanie.

Wcześniej kryzowałem tylko grzejniki na tej lini na której mi nie grzały te dwa ale z kolegą przy piwku doszedłem do wniosku ze muszę przykręcić wszystkie grzejniki w całym domu(człowiek się uczy całe życie) i tak pomalutku grzejniki w korytarzu i łazience zaczęły sie nagrzewać ;-) ale wracająca do jednej z uwag nie czyściłem filtra przed pompą bo takiego nie mam . A po ostatniej wymianie pieca to mogę powiedzieć ze w końcu powrót do pieca nie odbiega od zasilania nie wiem może jest różnica w granicach 6-8 stopni . a ma inbusach jest wszystko po odkrecane na FULL .

Opublikowano

nie powinno się kryzować zwykłymi zaworami kulowymi (jeśli dobrze zrozumiałem, takowe masz założone na zasilaniu kazdego grzejnika) ponieważ kiedy są one w połowie zamknięte, taflen dostanie temperaturę, spęcznieje i kula uszkodzi powierzchnię uszczelnienia, grozi to uszkodzeniem zaworu i w często, w następstwie zalaniem !

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

jak jeszcze nie zrobiłeś

sprawdz czy masz zawory odcinające na bojlerze

jak są otwarte na ful to grzejniki mogą słabo grzać

kryzuj bojler :lol: