Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozpalanie Od Góry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawana mam piec z górnym spalaniem, jak również dolnym.

Mam pytanie od użytkowników górniaków. Czy po rozpaleniu w takim stylu można dokładać opału? Czy po wypaleniu nałożyć i rozpalić od nowa?

Zacząłem palić w nim owsem rozpalając góry, pali się zajebiście, aż sam jestem zakoczony. Jeden zasyp starcza na ok. 5-6 godzin. Trochę mało, ale o dokładaniu raczej nie ma mowy.

Jakie Wy macie metody?

Opublikowano

Dokładać za dużo nie polecam - widziałeś co się dzieje z owsem (jeśli Ci dym pozwolił) :unsure:

A jak zadusisz ogień to będzie bum!

Ale dłużej może się palić jęczmieniem albo żytem - tak przypuszczam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No dokładnie tak. Kolega Baca to już chyba wszystkim palił (przy piwku trzeba się jakoś rozerwać) ;)

Lepsze to niż pływanie krami po rzece pewnie :unsure:

Ciekawe ile popiołu po takim paleniu, nazwijmy to, "biomasy" zostaje w palenisku a ile osadza się w kominie i na ściankach kotła.

Pozdrawiam i hej!

Opublikowano
Witam

Od niedawana mam piec z górnym spalaniem, jak również dolnym.

Mam pytanie od użytkowników górniaków. Czy po rozpaleniu w takim stylu można dokładać opału? Czy po wypaleniu nałożyć i rozpalić od nowa?

Zacząłem palić w nim owsem rozpalając góry, pali się zajebiście, aż sam jestem zakoczony. Jeden zasyp starcza na ok. 5-6 godzin. Trochę mało, ale o dokładaniu raczej nie ma mowy.

Jakie Wy macie metody?

możesz coś więcej napisać o tym jak spalasz owies , ile go ładujesz , czy mieszasz z mialem ?????

Opublikowano

Owsa nie radzę mieszać z miałem. Wogóle mieszanie różnych paliw nie jest zalecane (negatywnym przykładem jest terz :unsure: ).

Każde z tych paliw osobno pali się zupełnie dobrze.

Ale do owsa to palnik by się przydał.

Opublikowano
możesz coś więcej napisać o tym jak spalasz owies , ile go ładujesz , czy mieszasz z mialem ?????

Owies mieszam z trocinami oraz miałem. 2 worki (ok. 40kg) owsa starczają na 3-4dni. Mieszam tak: 3/5 owsa, 1/5 trociny, 1/5 miału. Ładuję do pełna;-) Ile to kg? Nie wiem, nie ważyłem i raczej nie będę. Ładuję do pieca tyle ile miałbym zasypać samego miału.

Opublikowano

na ile godzin starcza ci taki zasyp i jak masz ustawiony sterownik , wreszcie jaki masz piec ????

jutro montuje piec SAS-a UWT 23 górne i dolne spalanie , pochwal się ustawieniami :angry: bo ja jestem w temacie ZIELONY