Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum z czego jestem bardzo dumny.

Pisze bo szukam pomocy w doborze pieca dwunkcyjnego gazowego...... czy z wymiennikiem czy lepiej bez ?

Nie wiem jak się dobiera te moce pieców ale napisze jak to u mnie z grubsza jest.....

Dom jest 3 poziomowy

Mam 5 odbiorników wody ciepłej - 2 kabiny, 3 umywalki.

10 kaloryferów. 5 z żeliwa i pięć ze stali.

Jaki piec powinniennem kupić do tylu odbiorników ciepłej wody ?

Napiszcie mi jeszcze czy żeczywiście dużo można zaoszczędzić na opłatach montując wymiennik ?

Pozdrawiam serdecznie !

Opublikowano

napisz ile masz osób w domu ,bo przy dwoch łazienkach nie montuje się juz kotłow 2f tylko jedno i do tego zasobik i teraz jaki duzy zasobik to zalezy ile osób w domu i jakie są preferencje kąpieli czy długie prysznice czy tez raczej oszczedne

Opublikowano

póki co na kazdym poziomie mam piecyk który ogrzewa mi tylko wode ciepłą na danym poziomie.

w garażu piec który ogrzewa mi całe maje C.O. w całym domu. Chcę wyrzucić piecyki i zamontować jeden piec 2f lub 1f z zasobnikiem.

Czy orientujecie się mniej-więcej ile może mnie kosztować taka impreza ?

Coś czuje że to będzie duży wydatek więc musze rozpatrzyć wszystkie za i przeciw jeśli chodzi o przebudowe instalacji.....

Opublikowano

nie doczytałem jeszcze jaka masz powierzchnie ale juz widze że napewno kłania się tu profesjonalna kotłownia na kotle buderusa G144 w mocy do wyboru od 16-32kW

i do tego zasobik min 300l najlepiej z dwomą ezownicami z przygorowaniem pod ewentualne solary

trudno jest mówić o kosztach jak nie wodzi się projektu ale sama technologia kotłowni na sytemia o którym pisałem to do 15 tys powinna się zamknąc i teraz to co po za scianą kotłowni to juz dla nas zagadka bo nie wiem czy masz juz jakieś centralne które wystrczuy pospinać czy tez trzeba robić demolkę w całym domu aby dopiero jee wykonać

oczywiście mozesz powiesić kociołek znaczy piecyk 2f np za 3000zł bo i takie sa na rynku i puszczac w komin ok 20-30% ciepła i do tego robic loterię kto teraz ma się kąpać aby wiecej niż jedna osoba na raz nie uzywała wody

Opublikowano

powiem że szukuje się u mnie poważna demolka !

oczywiście chcę aby każdy użytkownik w każdej chwili miał ciepłą wodę czyli bez zasobnika ani rusz- ok, tak jak pisałeś będzie trzeba zmontować kotłownie- tak przypuszczalem. A co do reszty to będe miał do wymiany piony C.O. chcę je wymienić, mam przekroje 1-1/2 cala , nie izolowane w żaden sposób a straty ciepła są ogromne bo płace najwięcej na całej ulicy za gaz.

A jakbym zostawił ten piec do centralnego a na każdym piętrze zamontował przepływowe ogrzewacze wody ?

Czy jest szansa na jakieś oszczędności ? Napewno taniej wyjdzie od kotłowni, ale jak będzie z opłatami czy energia mnie nie zje ?

Opublikowano

ooooooooooo właśnie jeszcze apropo pionów ! przypomniało mi się ! mam pytanie.

Ekipa która byla wycenić wymiane pionów C.O.

Czyli rozkucie przejść w murach, wycięcie starej instalacji i montaż nowej z miedzi wraz z podłączeniem do grzejników ( łącznie około 35mb ) zażądała za samą robocizne 4tys. czy ta cena jest do przyjęcia ?

Opublikowano

wymiana zdrowych pionów to koplena bzdura

zajmij sie izolacją domu na zewnatrz anie wymianą rur ,jak nie ciekna i nie sa uszkodzone to je zostaw

Ja tez mam rury w scianach w technologi lat 70 i w zładzie mam 1300l wody i nigdy bym sie nie zamienił na inne ogrzewanie

a co do odszczednosci na pogdrzewaczach t bym nie liczył ,raz że ogromna moc jest potrzebna a po drugie koszty ekksploatacji a po trzecie niski komfort chyba ze zamontujesz przepływki o mocy znamionowej 22kW z płynną regulacją i do tego postawisz trafostacje przed domem abyś mógł sie wykąpać

reasumując tak kwota może i jest do przyjecia bo nie wiem jaka duza musi byc demolka a roboty rozbiórkowe kosztują i to wiadmo wszem i wobec

natomiast Ja na twoim miejscy zaoszczedzone owe min 4000zł zainwestowałbym w kupno wełny skalnej do izolacji domu