AdamMa Opublikowano 13 Lutego 2010 #1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam. Posiadam kocioł taki jak na rysunku. Mój problem polega na tym, ze zbyt dużo ciepła ucieka do komina, do tego stopnia ze pomieszczenia przylegle do komina zarówno na piętrze jak i na parterze ogrzewane są tylko przez ów komin. W jaki sposób można by ograniczyć "ogrzewanie" komina? Cytuj
gtoni Opublikowano 13 Lutego 2010 #2 Opublikowano 13 Lutego 2010 Tak, zawirowywacze spalin. Wstawic w pionowe kanaly cos na ksztalt drabinki z szerokimi szczeblami. Szczeble te nie powinny jednak zajmowac calej czerokosci kanalu. Wydluzy to droge spalin i pozwoli odbierac wiecej ciepla z nich. gtoni 1 Cytuj
AdamMa Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2010 możesz mi to narysować gdzie zamontować tą drabinkę i z czego ma być zrobiona? Cytuj
gtoni Opublikowano 14 Lutego 2010 #4 Opublikowano 14 Lutego 2010 Czesc Z metalowego plaskownika lub blachy 2-3 mm grugosci. Caly problem ze nie narysowales wyczystek i nie wiadomo jak to wsadzic. Szczebelki co ok. szerokosc pionowych kanalow. Szrokie na ok. 0,5 szerokosci kanalu. Ile szczebelkow to trzeba dobrac eksperymentalnne, by nie zabardzo przyylumic ciagu. gtoni Cytuj
AdamMa Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor #5 Opublikowano 14 Lutego 2010 tak chciałem zrobić, te brązowe elementy to cegły szamotowe i na taka wysokość maksymalnie mógłbym cokolwiek umieścić bo nie ma innego dojścia na czerwono zaznaczyłem jedyna wyczystkę do tego pieca Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi