Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nowo budowany dom, trochę wybiegam w przyszłość ale już powoli zaczynam rozglądać się za piecem na pellet pomimo tego, że do tego czasu kiedy go zamontuje mam jeszcze z 1,5 roku. Powierzchnia grzana będzie około 160 m2 podłogówki + bojler na wodę dla 3 osób. Grzejników brak. Po pierwsze zastanawiam się czy dobór kotła 12kw z modulacją mocy będzie to dobra opcja dla tego budynku. Planuje w pomieszczeniach trzymać temperaturę 23 stopnie doł + 21/22 góra (2 osobne termostaty sterujące temperaturą czyli dół + góra osobno).

Okna będą 3 szybowe, 20cm ocieplenia zewnątrz, fundament ocieplenie 15cm.

I tu najważniejsze pytanie - jaki producent aktualnie jest godny polecenia jeśli chodzi o piece na pellet? Na początku mocno byłem nastawiony na piece defro ale zacząłem dołączać do grup na fb i czytać na temat tych pieców ile jest z nimi problemów + problem z serwisem to zacząłem przeglądać oferty innych producentów. Z tego co się orientowałem w mojej okolicy są dystrybutorzy firm: Defro, Heiztechnik, Heitz, Kostrzewa. Teraz  będąc u danego dystrybutora wiadomo, każdy chwali to co sprzedaje i jest to najlepsze na rynku.

U jednego dystrybutora który ma w ofercie heitz, defro i heiztechnik z automatu dał mi znać, że heiztechnik sobie odpuścić a oni polecają w 100% piece firmy heitz ale znalazłem  bardzo mało opinii klientów tych pieców w internecie. Ciekawie na stronie też wygląda ta kostrzewa EEI Pellets.

Co siądziecie? a może jeszcze jakiś inny producent? orientowałem się też nad piecami firmy windhager ale koszta to kosmos ;o

A i na koniec... jak to jest, że często czytam na grupach na fb  od ludzi, że przy domach 150m spalają 4-5 ton pelletu na sezon a zdarzają się wpisy o spalaniu 2.5-3 tony na sezon. Też czytając trochę to forum widziałem sporo wpisów o bardzo niskim spalaniu pelletu w sezonie. Czy jest to wina bardziej błędnych montaży pieców? Przestrzelonych mocy kw do zapotrzebowania?

Pozdrawiam i życzę forumowiczom miłego dnia :)

Opublikowano

Najpierw przemyśl sama instalację.  Pellet, sama podłogówka, termostaty pokojowe, bez magazynu ciepła brrrrrrr.

1. Zapomnij o termostatach pokojowych

2. Nie wierz w cudowną moc modulacji kotla na pellet.

3. Przemyśl magazyn ciepła

4. Zaplanuj tak instalację abyś mogł bezproblemowo przestawić sie na dowolne źródło ciepła.

O kotle pomyśl za rok. 

Ja jak budowałem to nawet układ kotłowni zrobiłem pod konkretny kocioł, a ja przyszło do kupna kotla to kupiłem zupełnie co innego. Miał być ekogroszek, został pellet.

Ale instalację mam pod dowolne źródło.

9 godzin temu, Klemens1337 napisał(a):

Czy jest to wina bardziej błędnych montaży pieców?

W 80% błędy w instalacji i ok 15% wiary w cudowne możliwości kotłów. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
13 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

1. Zapomnij o termostatach pokojowych

Mógłbyś rozwinąć myśl, dlaczego to takie złe rozwiązanie? Myślałem właśnie, że będzie to najekonomiczniejsze rozwiązanie typu dobija temperaturę=rozłącza grzanie.

2. Nie wierz w cudowną moc modulacji kotla na pellet.

O kurczę, każdy tak się tym chwali na stronach producentów, że myślałem, że to faktycznie dobrze działa.

3. Przemyśl magazyn ciepła

Chodzi o bufor? Jeśli tak to jakie są kluczowe zalety "za" za buforem?

4. Zaplanuj tak instalację abyś mogł bezproblemowo przestawić sie na dowolne źródło ciepła.

No i właśnie tu zaczyna się problem - nie znam się na tym, nie znam żadnego hydraulika, który wie co robi w 100%, mogą mi mydlić oczy a ja się na nabiorę i później mogą być poprawki :/ Mniej więcej wiem jak instalacja powinna wyglądać no ale...  bez szczególników.

Opublikowano

1. Termostaty pokojowe mają sens wtedy gdy masz wiele pomieszczeń(dom jednorodzinny takim nie jest, chyba, że ma ponad 1000m2, ze 4łazienki, z 10 sypialni i wiele innych pomieszczeń) i jeden centralny system ogrzewania od którego są odnogi do każdego pomieszczenia. Wtedy każde pomieszczenie może być sterowane oddzielnie.

W domu jednorodzinnym tego nie zrobisz, dasz jeden termostat w którymś pomieszczeniu, a reszta? 

2. dobrze działa, ale w labie, w domu tak pi razy oko. Przy obecnych sterownikach, okrojeniu sensorów(koszty) możesz to ustawić z grubsza, ale ..... dom to nie laboratorium.

3. Przy kotłach na paliwo stałe, to zaleta. Całkowicie separujesz instalację CO i jej ustawienia, od instalacji kotła. Masz pełna swobodę "dostrojenia" instalacji nie zwracając uwagi na prace kotła i odwrotnie, "dostrajając" pracę kotła nie musisz martwić się o ustawienia instalacji CO. Krótko mówiąc, praca kotła nie wpływa na pracę  instalacji i odwrotnie. Kocioł ma tylko zapewnić odpowiednią temperaturę w buforze. Masz dwa niezależne byty które na siebie nie wpływają. 

Musisz tylko dobrać odpowiednią jego pojemność, nie może byc za duża i nie za mała. Przy domach jednorodzinnych 150-250m2 optymalny zakres to 500-700l

Oczywiście przy pracy z kotłem gazowym i pompą ciepła jest inaczej, Tu nie potrzeba wcale, albo jakiś niewielki do 100l(przy PC).

4. W tym temacie nie pomogę. Ogólnie panuje zasada jak prawie we wszystkim "Chcesz mieć dobrze, zrób sobie sam" 🙂

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1