Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z wyciekami i przepływem w ogrzewaniu podłogowym i niestety RTL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas przeglądu kotła gazowego po 7 latach pierwszy przegląd klient przy tej okazji zgłosił kilka problemów z instalacją.

Dom parterowy 200m2 odliczając garaż 40m2 jest (grzejnik ale wyłączony) powierzchnia 160m2. Dom 7 letni 20cm styropianu ocieplenia. 

Kocioł Vaillant kondensacyjny 20kW i na taką moc był ustawiony. Zmieniłem moc na 10kW. 160m2 x 50W/m2=8000W

Sprzęgło hydrauliczne przyłącze 1" rura z kotła CU22mm, za sprzęgłem rura CU28mm i rozdział na dwa obiegi pompowe.

Pierwszy rozdzielacz 12 obwodów rura do rozdzielacza PP32x4,4 fi wew.23,2mm. Pompa 25/60 Keller zawór mieszający Afriso.

Drugi rozdzielacz 8 obwodów z czego 4 obwody są na grzejniki (1 garaż, 3 drabinki w łazienkach do suszenia ręczników) i niestety 4 obwody podłogówki na RTL.

Błędy w instalacji są brak zaworu zwrotnego miesza się powrót z grzejników z powrotem z podłogówki na podmieszaniu zaworu mieszającego, filtry siatkowe, zacinające się zawory zwrotne pod pompami, oraz wycieki. Klient zgłasza problemy z przepływani i rzeczywiście są ale również zacinające się wkładki termostatyczne na belce rozdzielacza.

Mam koncepcję jak to zmodernizować i chciałbym poznać Waszą opinię.

Jest sterowanie Vaillant VR71. Było ustawione grzejniki krzywa 1,2, podłoga 0,6. Zmieniłem oba na krzywą 0,3 co dało przy 0'C na zewnątrz zasilanie 30'C. 

Przy czterech nie dużych grzejnikach sądzę że można na nie dać parametry podłogówki. Klient poinformowany i za kilka dni ma dać znać czy może tak być.

W planach wymiana obu rozdzielaczy i likwidacja tych 4 RTL.

Zamiast sprzęgła planuję zamontować mały bufor 50-100 litrów pełniący rolę sprzęgła z przyłączami DN40 (1 1/2") z kotła do bufora rura CU35mm i z bufora jeden obieg pompowy bezpośredni rura CU35 (lub 42mm)

Dwa rozdzielacze ze stali nierdzewnej o przekroju 35mm z rotametrami 12 obwodów i 8 obwodów Rozdzielacz 12 obw - przyłącze rur CU35 -  rozdzielacz 8 obw. (4 na grzejniki i 4 podłoga zamiast tych RTL

Czy takie przyłącze w środku sprawdzi się ? Nie robiłem tak jeszcze. Dać rurę CU35mm czy może CU42mm

09.jpeg

05.jpeg

08.jpeg

17.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie wiem. Na zawór upustowy to nie wygląda. Kontakt z tym co montował to 7 lat temu niemożliwy. Na tym zaworze jest strzałka w kierunku czerwonego kapturka. Zawór bezpieczeństwa ? Bez sensu. Rozdzielacze i tak będą wymienione. Myślałem że to mosiądz ale magnes łapie.

Taki bufor jako sprzęgło planuję zamontować https://viqtis.pl/wp-content/uploads/2025/09/Bufor-AT-100-PRO.pdf. Kient ma PV i być może zdecyduje się na montaż grzałki

Edytowane przez vps1