Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór termostatyczny ATM 361 (KVS 1,6) a 72m2 podłogówki – wąskie gardło” + zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Zwracam się z prośbą o weryfikację moich podejrzeń dotyczących hydrauliki w mojej instalacji. Mam problem z niedogrzanym salonem i niskimi przepływami na rotametrach.

Moja konfiguracja:

• Kocioł: Vaillant ecoTEC plus VC 25CS/1-5.

• Układ: Sprzęgło hydrauliczne, za nim dwie grupy pompowe (jedna na grzejniki, druga na podłogówkę).

• Podłogówka: ok. 72 m² (salon + aneks), 5 pętli.

• Mieszacz: Zawór termostatyczny Afriso ATM 361 (KVS 1,6).

• Pompa podłogówki: Ustawiona na sztywno na 6 m (maksymalny spręż) -na zdjęciu chwilowo mniej.

• Budynek: Dom piętrowy, 180 m² - 15 lat, styro 15cm, wełna na dachu koło 30, średnia izolacja, bardzo duże przeszklenia w salonie.

Problem: Mimo że pompa pracuje na maksymalnym ustawieniu (6 m), na rotametrach udaje mi się wyciągnąć zaledwie 1,0 l/min na pętlę. Przy 5 pętlach daje to łączny przepływ w okolicach 300 l/h. Przy obecnych mrozach i stratach ciepła w salonie, podłoga nie nadąża z dogrzewaniem pomieszczenia (temp. w salonie spada do ok. 20,5°C), a delta na rozdzielaczu jest dość wysoka.

Moje pytanie: Czy zawór ATM 361 z KVS 1,6 nie jest tutaj ewidentnym „wąskim gardłem”? Z moich wyliczeń wspomaganych ChatGPT wynika, że dla 72 m² i 5 pętli, aby uzyskać przepływy rzędu 1,5–2,0 l/min, ten zawór stawia zbyt duży opór hydrauliczny. Pompa „mieli” wodę, ale KVS zaworu fizycznie dławi przepływ. No ale tak... to jest nadal AI i wiadomo, że warto to potwierdzić u osób z prawdziwym doświadczeniem ;)

1. Czy wymiana tego zaworu na model o wyższym KVS (np. 2,5 lub więcej) lub na zawór 3D z siłownikiem (np. VRG 131) pozwoli odblokować rotametry?

2. Czy spotkaliście się z przypadkami, gdzie ATM 361 o takim KVS był montowany do tak dużej powierzchni i dawał radę?

3. Dowiedziałem się, że zamiast standardowej rury 16 mm, wykonawca użył rury 14 mm. Przy 72 m² powierzchni i tylko 5 pętlach, podejrzewam, że pętle są dość długie (pewnie ok. 90 m każda). Czy w połączeniu z zaworem ATM o Kvs 1,6 i rurą 14 mm, uzyskanie przepływu powyżej 1,0 l/min jest w ogóle fizycznie możliwe przy pompie o podnoszeniu 6 m? Czy wymiana zaworu na taki o Kvs ok. 3,0–4,0 (np. zawór 3D z siłownikiem) wystarczy, by uratować te przepływy, czy rura 14 mm już na zawsze "zamknęła" mi drogę do wyższych wartości?

Kotlownia.png

1766146606545.jpg