Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma ktoś ten falownik i czy udało mu się uruchomić apkę  smartees ??? walczę z tym tydzień i zero efektów , w innym falowniku zajeło mi to dwie minuty.

Opublikowano

wifi w domu masz na 2,4 i 5ghz, czy tylko 2,4?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, o6483256 napisał(a):

wifi w domu masz na 2,4 i 5ghz, czy tylko 2,4?

Mam i na 2,4 i na 5Ghz , to wiem że powinno być na 2,4 i też tak próbuję i nic mi z tego nie wychodzi, w innym falowniku od strzała poszło ale to był easun ,  dziwne że tylko jedna dioda w datalogerze (wbudowany) świeci a powinno coś mrugać chyba ale sam dataloger się rozgłasza że jest i ma dosyć mocny sygnał .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ok, stwórz sobie na początku siec 2,4Ghz o innej nazwie niż sieć 5Ghz, spróbuj wtedy. Szyfrowanie jak dalej będzie nie działało ustaw na wpa2/wpa psk mixed, albo potem na wpa psk (generalnie niezalecane). Jakby dalej nie działało spróbuj z siecią otwartą, będziesz przynajmniej wiedział w czym problem

PS Hasło, nazwa sieci bez spacji i polskich znaków

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

W nazwie sieci są spacje z obniżonym myślnikiem ,próbuję ale coś mi się wydaje że może być uwalony ten dataloger, szkoda że tak mało użytkowników ma te falowniki było by łatwiej się dowiedzieć czy to problem jego czy nasz.

Opublikowano (edytowane)

To usuń znaki specjalne i spację z nazwy sieci. Mało ludzi ma te falowniki, bo są "bez sensu" Do sieci tego legalnie nie podepniesz, jakość wykonania tego jest delikatnie mówiąc średnia, soft jest raczej projektowany przez przedszkolaków. Generalnie zaleta tego sprzętu jest, że DZIAŁA!

Lepiej kupić Deye hybrydę 3x droższą. soft jest napisany przez gimnazjalistę, ale już o niebo lepszy

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Sprawdz jak smartfon  widzi datalogera i potem przechodzisz do kolejnych ustawień to wróć i sprawdz ponownie czy dalej jest połączony z datalogerem , często dzieje się tak że jeżeli wykryty jest dataloger a nie ma jeszcze połączenia sieciowego to smartfon przełącza automatycznie na inna sieć dostępną .

Opublikowano

Co tam berthold ogarnia, tego sie nie dowiemy, bo jak zwykle nie słucha😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Jest to trochę zawiłe te ustawienie i łatwo popełnić błąd , trzeba od początku trzymać się tych samych haseł zapisywać je panować nad tym co się robi bo nie wiem dokładnie ale chyba raz dataloger przypisany do danego urządzenie już drugi raz nie da się przypisać. Rób dokładnie krok po kroku wg filmiku może się uda.

Opublikowano
2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

To usuń znaki specjalne i spację z nazwy sieci. Mało ludzi ma te falowniki, bo są "bez sensu" Do sieci tego legalnie nie podepniesz, jakość wykonania tego jest delikatnie mówiąc średnia, soft jest raczej projektowany przez przedszkolaków. Generalnie zaleta tego sprzętu jest, że DZIAŁA!

Lepiej kupić Deye hybrydę 3x droższą. soft jest napisany przez gimnazjalistę, ale już o niebo lepszy

Do sieci mam foxessa legalnego , a anennji działa dobrze robi to co ma robić i problemu nie ma poza komunikacją z apką , mogę zrobić to na jakimś solarasistancie ale nie uśmiecha mi się to bo i po co ? 

2 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Jest to trochę zawiłe te ustawienie i łatwo popełnić błąd , trzeba od początku trzymać się tych samych haseł zapisywać je panować nad tym co się robi bo nie wiem dokładnie ale chyba raz dataloger przypisany do danego urządzenie już drugi raz nie da się przypisać. Rób dokładnie krok po kroku wg filmiku może się uda.

Tu mam obawy bo syn też się tym bawił i nie wiem czy nie na swoim meilu , ale chyba jakaś opcja resetu datalogera istnieje przynajmniej twierdzi jeden z góru ale on mało kiedy się udziela na fejsie.

2 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Sprawdz jak smartfon  widzi datalogera i potem przechodzisz do kolejnych ustawień to wróć i sprawdz ponownie czy dalej jest połączony z datalogerem , często dzieje się tak że jeżeli wykryty jest dataloger a nie ma jeszcze połączenia sieciowego to smartfon przełącza automatycznie na inna sieć dostępną .

apka widzi połączenie z routerem play czyli moim ale za każdym razem jest pusta i jedynie co to można dodać dataloger i niby jest ale on nie jest znów połączony i tak w kółko , chyba oleję dziada choć to ciężko będzie mi przełknąć na wrodzoną upartość.

Opublikowano

Telefon masz podpięty do wifi, działa ok, apka też działa. To teraz musisz podpiąć data logger, którego jak domniemam nie widać w apce, bo nie jest podpięty do domowej sieci wifi. Przejrzyj instrukcje na youtube i zobacz co robisz źle, albo na czym sie zatrzymałeś i wklej screena, spróbujemy coś zaradzić ,ale się trochę wysil! Jak niby mamy Ci teraz QasR#$%@ pomóc?

Opublikowano
37 minut temu, o6483256 napisał(a):

Telefon masz podpięty do wifi, działa ok, apka też działa. To teraz musisz podpiąć data logger, którego jak domniemam nie widać w apce, bo nie jest podpięty do domowej sieci wifi. Przejrzyj instrukcje na youtube i zobacz co robisz źle, albo na czym sie zatrzymałeś i wklej screena, spróbujemy coś zaradzić ,ale się trochę wysil! Jak niby mamy Ci teraz QasR#$%@ pomóc?

Poczekaj troszkę z 2 godz bo mam wybakane akusie a jest fajne słońce , dostałem info że trzeba wypiąć wtyczkę zasilania pod napięciem wtedy dataloger się zresetuje bo wygląda na zablokowany mimo że się rozgłasza , za 2 godz będę więcej mógł powiedzieć .

Opublikowano

No tak:
image.png.3a35d2f24eaba1560fc36cfdce7c2a07.png

Ja też dzisiaj mam ładne słońce:

image.png.bf87743ec1331a26131d66259ab4cd06.png

🤣

Opublikowano

No niestety po wyjęciu płytki -datalogera odpięciu wtyczki zasilania nic się nie zmieniło ,dalej się rozgłasza i twierdzi że sparowane z routerem ale po wejści w analizę sieci nic nie wskazuje że połączone ,chyba taką płytkę datalogera muszę sobie sprawić nową

IMG_20251112_160101.jpg

Opublikowano (edytowane)

To ma port RJ45, podłącz po kablu i sprawdź co się dzieje, po *uja to rozbierasz?
Uruchomiałeś (podłączałeś zasilanie) bez anteny?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, o6483256 napisał(a):

To ma port RJ45, podłącz po kablu i sprawdź co się dzieje, po *uja to rozbierasz?
Uruchomiałeś (podłączałeś zasilanie) bez anteny?

Wyciągałem bo ktoś zdecydowanie twierdził że trzeba odpiąć zasilanie do płytki wtedy się resetuje ale hm.  tak to ma port rj45 ale nie rs232 tylko  rs485 , pewnie kompem bym to odczytał ale wtedy zabawa z jakimiś malinkami solarasistantami a nie chciałbym tego robić bo poza mną nikt tego nie ogarnie . szukam nowego datalogera bo doszły mnie słuchy że niektóre wersje tych anenji miałt ten problem.

bez anteny tylko do zdjęcia pozuje.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

To rj45 to port LAN, czy serwisowy? Jak LAN, to weź go po kablu podłącz do jasnej cholery! 

Jaka tam jest transmisja g... Cię to powinno obchodzić, bo i tak o programowaniu nie masz pojęcia👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

To rj45 to port LAN, czy serwisowy? Jak LAN, to weź go po kablu podłącz do jasnej cholery! 

Jaka tam jest transmisja g... Cię to powinno obchodzić, bo i tak o programowaniu nie masz pojęcia👍

Wiem co to transmisja ale nie uśmiecha mi się transmitować przez 4 ściany i 25 metrów kabla aby to mieć w domu podpięte przez komputer a stawiać jakichś rasbery nie chcę . ściągłem starszą wersję apki być może lepiej coś pójdzie ale to jutro, no i nie myśl że każdy wszystko wie a jak by wiedział to nie pytał to chyba oczywiste więc daj na luza.

4 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Według DTR, która zapewne została dostarczona wraz z falownikiem, wskazany port to RS232 communication port.

Port rs232 jest w wersji 6,2kw jest też rs485 ale w mojej czyli HHS 11kw jest tylko rj45/rs485, jak by był port rs232 to wrzuciłbym dataloger z easuna i po sprawie ale niestety.

ten port rj45/rs485 służy tylko do komunikacji z BMS-em , wiem że można tam podłączyć inne ale albo rasbery albo kabel tachać i wiercić dziury a tak po prawdzie nie chcę tego robić wystarczy apka byle orientacyjnie wiedzieć ile w magazynie czy przełączać przełącznikiem sieć-agregat bo mam ręczny w domu ,wiem ATS itp albo bajpas ale mnie ta apka wnerwia.

Edytowane przez berti
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, berti napisał(a):

,,,, Port rs232 jest w wersji 6,2kw jest też rs485 ale w mojej czyli HHS 11kw jest tylko rj45/rs485 ,,,,

Berthold masz racje, źle wyszukiwarka mnie przekierowała i nie zauważyłem na pierwszej stronie jakiego typu falownika instrukcja ta dotyczy.  U ciebie jest tylko złącze  RS485.

Poniżej instrukcja do Twojego falownika.
źródło:
https://cdn-files.myshopline.com/file/store/1675916196960/ANJ-HHS-8-5KW-11KW-48V-WIFI-User-Manual-0.pdf

ps.
W tej DTR jest instrukcja jak podłączyć się telefonem do pobranej aplikacji.

Myślę, że antenki nie zgubiłeś i zamocowałeś w odpowiednim miejscu.
Po zainstalowaniu aplikacji na telefonie, musisz zarejestrować swój numer telefonu oraz adres Email.
Potem wybierasz rodzaj komunikacji Bluetooth lub Wi-Fi. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Mi już witki opadają, berhold opowiada o transmisji danych i rpi, jak sobie z głupim podłączeniem do wifi nie może poradzić😂
Pisałem Ci, żebyś podpiął się po kablu, wtedy sprawdzisz, czy działa logger i skonfigurujesz po kablu wifi, ale Ty znowu wiesz lepiej... Po *uja się w ogóle pytasz jak wiesz lepiej?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, berti napisał(a):

Wiem co to transmisja ale nie uśmiecha mi się transmitować przez 4 ściany i 25 metrów kabla aby to mieć w domu podpięte przez komputer a stawiać jakichś rasbery nie chcę .

Czy masz  tam gdzie jest zabudowany inwerter Anenji dostępna swoją wewnętrzną sieć internetową , czy próbujesz to zrobić tylko za pomocą   telefonu? żeby dataloger funkcjonował musi być w twojej sieci wewnętrznej musisz tam mieć dostępny internet przy Anenji.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Daj sobie spokój, szkoda czasu👍 Nie słucha, ale to żadna nowość!

Opublikowano
11 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Berthold masz racje, źle wyszukiwarka mnie przekierowała i nie zauważyłem na pierwszej stronie jakiego typu falownika instrukcja ta dotyczy.  U ciebie jest tylko złącze  RS485.

Poniżej instrukcja do Twojego falownika.
źródło:
https://cdn-files.myshopline.com/file/store/1675916196960/ANJ-HHS-8-5KW-11KW-48V-WIFI-User-Manual-0.pdf

ps.
W tej DTR jest instrukcja jak podłączyć się telefonem do pobranej aplikacji.

Myślę, że antenki nie zgubiłeś i zamocowałeś w odpowiednim miejscu.
Po zainstalowaniu aplikacji na telefonie, musisz zarejestrować swój numer telefonu oraz adres Email.
Potem wybierasz rodzaj komunikacji Bluetooth lub Wi-Fi. 

To wszystko wg instrukcji robiłem ale problemem chyba (mam taką nadzieję) jest to że router jest oddalony o jakieś 10 metrów w lini prostej i niby się tam rejestruje ale potem problem a facio co robi te instalacje po ludziach twierdzi że te falowniki anenji oraz easun muszą mieć bardzo blisko routery , chyba dołożę drugi router w garażu bo inaczej nie ogarnę tego .

28 minut temu, marcus312 napisał(a):

Czy masz  tam gdzie jest zabudowany inwerter Anenji dostępna swoją wewnętrzną sieć internetową , czy próbujesz to zrobić tylko za pomocą   telefonu? żeby dataloger funkcjonował musi być w twojej sieci wewnętrznej musisz tam mieć dostępny internet przy Anenji.

Mam pisałem o tym , wiem że trzeba dodać do swojej sieci tzn routera ale problemem chyba jest zbyt oddalony router mój router , będę dokładał drugi w garażu bo i tak mi się tam przyda do innych spraw.

Opublikowano

To właśnie może być kluczowy problem można rozciągnąć na próbę kabel rj 45 i dołożyć ruter czy inne urządzenie wzmacniające sygnał przy Anenji na próbę a potem jak to już ruszy pokombinować jak tam na stałe zrobić dostęp do internetu.