kamil5022xy Opublikowano 8 godzin temu #1 Opublikowano 8 godzin temu Witajcie. Mieszkam w domu jednorodzinnym, w którym ponad 10lat temu została zrobiona instalacja c.o. Była robiona przez firmę, ale jak się okazuje zrobiła ona masę błędów. Dwa pokoje które są najdalej od kotła( 4 grzejniki 60cm) , na piętrze, od zawsze są zimniejszy niż te bliżej kotła. Jestem prawie pewien ze jest to wina zbyt małych rur pionu, który już na parterze rura z piwnicy 22 przechodzi w 16mm w miedzi. Próbowałem chyba już wszystkiego, wymiany pompki na większą, kryzowania, różne typy podłączeń grzejników, mniejsze/ większe grzejniki, wszystko na marne, w końcu nie da się w ten sposób powiększyć rur. I tu nasuwa się moje pytanie. W piwnicy z armatury wychodzą wspomniane rury 22mm- zasilanie oraz powrót na grzejniki. Czy wpinając się bezpośrednio w te rury( trójniki) i ciągnąc aż do ostatniego pokoju jestem w stanie zrobić tak, żeby grzejniki na piętrze były cieplejsze niz do tej pory? Powstaje wówczas "drugi " pion, który jest połączony z pierwszym już w piwnicy, ale leci bezpośrednio z pieca do 4 grzejnikow w najdalszych pomieszczeniach i nie ma swojej pompki tylko wspólną (Circula, model 25/6 180). Funkcjonujący układ c.o. to uklad otwarty, do naczynia wyrownawczego na strychu leci rura, która nie idzie bezpośrednio z kotła, tylko z wspomnianego pionu, ktory zasilania grzejniki, od najwyższego grzejnika jest nad nim ok 1metra. Grzebiąc po forach i po roznych schematach, sądzę ze rura która dostarcza wodę do naczynia powinna isc bezpośrednio z kotla, ale tak jest i niestety nie moge tego zmienić. Jedynie Rura przelewowa jest osobna i leci bezposrednio do piwnicy, do kanalizy( w momencie gdy pali sie co jakis czas drzewem w tzw trybie awaryjnym i nie przypilnuje sie pieca, to tą rurą ucieka powietrze z wodą, czyli poprawnie). Analizując sytuację i pomysł z drugim pionem myślę, że trzeba do tego nowego poionu również dołożyc dodatkowe naczynie na strychu na tym samym poziomie co pierwsze, aby uniknąć zapowietrzenia lub różnicy ciśnień. Zacząłem nawet to robic i rury mam juz doprowadzone przy najdalszym pomieszczeniu na piętrze, zostało mi dołożenie ewentualnego naczynia. Przed pracą pomysł przedstawiłem hydraulikowi, który twierdzi, ze to będzie działać i pompka da rady, nie będzie żadnej kolizji z przepychaniem wody. Ale prowadząc rury dużo myślałem i zacząłem grzebać w internecie i widzę, po przypadkach ludzi, ze nawet osoby z uprawnieniami potrafią walnąć gafę w instalacji, dlatego chcialbym skonsultowac z madrzejszymi i bardziej doświadczonymi ludzmi tu, na forum. Czy jest to dobry pomysł który będzie działał bezpiecznie? Czy coś dołożyć? Jakiś odpowietrznik? To, czy będzie wystarczająco grzało, to najmniejszy priorytet, najważniejsze, czy układ nie będzie tykającą bombą? Oczywiście ostatnie 4 grzejniki odłączę od starej instalacji i włączę w nowa. Schemat aktualnego systemu oraz zamysłu nowego załączam w załącznikach. UWAGA, na załączniku po lewej stronie narysowane są 4 grzejniki, w rzeczywistości jest ich 6, po trzy 60cm i 80cm. Sytuacja z prawej strony jest taka jak w rzeczywistości, czyli 4x 60 cm. Uprzedzając pytanie, nie jestem w stanie wymienić glownego pionu ze względu na brak zgody pozostałych domowników, którzy są właścicielam domu, jedynie poprowadzenie innymi pomieszczeniami wchodzi w grę i na to mam zgodę. Proszę również o wyrozumialosc, mam świadomość, ze poprawnosc instalacji zostawia wiele do myslenia. Ktos to kiedys zle zrobil, a ja chce spróbować to poprawic. Grzejniki najzwyklejsze stalowe. Kocioł na ekogroszek- REFLEX ASTRA 30. Moc nominalna 30kw, zakres mocy 9-30kw, max pobor mocy 284w. (Dziala i grzeje doskonale, pokoje blizej kotla, przy ustawianej "7" na zaworze 4d maja naprawde gorąco, ale najdalsze, przez rury, juz maja tylko cieplo.) Zawór 4d afiso dn25 Układ otwarty z naczyniem wyrównawczym na strychu, naczynie metr nad ostatnim grzejnikiem. Pompa obiegowa marki Circula, model 25/6 180 Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi